Търсенето на свинско месо пада

За първи път това лято търсенето на свинското месо намалява и вместо да растат, цените се задържат сравнително ниски. Докато през август 2005 г. месото се изкупуваше около 3 лв. за килограм живо тегло, сега търговията се движи между 1.80 и 2.40 лв., съобщи Галя Бъчварова, председател на Съюза на свиневъдите.
Традиционно всеки август покрай туристическия сезон оборотите на свиневъдните ферми рязко се увеличават. Този път потреблението се запазва непроменено и търсенето падна под прага от 2.60 лв., който вече е критичен за бизнеса, обясни още Бъчварова. Според нея цените се задържат и поради вноса на 3500 т месо през юли с намалено мито от Бразилия. Замразеното месо се предлагало в магазините по-евтино от това на българските производители, смятат фермери. "Импортът е в рамките на автономната квота, която финансовото министерство прилага два пъти в годината, за да могат месопреработвателните предприятия да осигурят суровина за производството си. Нямам информация, че част от този внос се продава на дребно по магазините", обясни Светла Чамова, изпълнителен директор на Асоциацията на месопреработвателите в България.
Всяка година България внася безмитно по 10 500 т свинско месо от Европейския съюз, като количествата се разпределят равномерно всяко тримесечие. Извън тези количества влизат и 7 хил. т от държави извън общността, които се облагат с намалено мито от 100 евро за тон. Според експерти целият внос отива за преработка, защото месото е дълбоко замразено и не е пригодено за търговия на дребно. Обикновено по магазините се продава прясно месо, което се осигурява от българските свиневъди. Напоследък обаче ресторантите купували и от вносното замразено месо, което е по-евтино, обясниха експерти.
От началото на годината цените на свинското месо падат, сочат данните на Системата за агропазарна информация (САПИ). От фермите живото тегло веднага след празниците все още се е изкупувало по 3.10 лв. без ДДС. Сега цените са около и под 2 лв. Спадът в магазините е по-лек, като през юли цените са били най-ниски - в някои региони на страната обезкостеният бут вече се продава по 6.60-6.80 лв. за кг, докато през януари цените са били над 8 лв. Според експерти цените падат и заради намаленото потребление на тежки меса през лятото. Купувачите търсят все повече пилешко месо, телешко и риба. Въпреки опасността от птичи грип пилешкото се купува заради ниските цени. Охладеното месо се продава на дребно между 3.60 и 4.20 лв., а замразените продукти са още по-евтини.
Въпреки проблемите на пазара свинепроизводителите са притеснени повече от случаите на класическа чума. Преди седмица беше овладяно огнище в Бургаско. "Въпреки бързата намеса на ветеринарите липсата на ваксинация е голяма заплаха за фермерите", обясни още Галя Бъчварова.
Цени на свинско месо в магазините
(в лева)
Месец | Обезкостен бут | Обезкостен врат |
Януари | 8.30 | 8 |
Февруари | 7.86 | 8.40 |
Март | 7.59 | 8.34 |
Април | 7.39 | 8.09 |
Май | 7.24 | 7.80 |
Юни | 7.03 | 7.71 |
Юли | 6.90 | 7.50 |