Администратори бавят самоконтрола в 158 микрофирми

На живо
Заседанието на Народното събрание

Администратори бавят самоконтрола в 158 микрофирми

Хлебопроизводителите са под напрежение дали от 1 януари няма да бъдат затворени, ако не по тяхна вина нямат система за самоконтрол
Хлебопроизводителите са под напрежение дали от 1 януари няма да бъдат затворени, ако не по тяхна вина нямат система за самоконтрол
Забавяне в проекта за въвеждане на системата за анализ на опасностите и контрол на критичните точки в производството (известна като НАССР) след два месеца ще постави 158 микропредприятия в позиция на нарушители, тъй като според изискванията на Закона за храните от 1 януари 2007 г. производителите на хранителни изделия задължително трябва да имат такъв самоконтрол.
Въпреки че проектът започна в края на миналата година и трябваше да приключи до края на 2006 г., досега компаниите имат само договори с консултантите, но обучението тепърва ще започне, съобщи председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите Георги Попов. Самото въвеждане на НАССР отнема поне 6 месеца, затова и бизнесът е притеснен, че след 1 януари инспекторите ще ги затворят, след като не работят по европейските правила.
Проектът за НАССР в микропредприятията се финансира от Министерството на икономиката и енергетиката и се подпомага от Програмата на ООН за развитие (ПРООН) и проекта JOBS за подкрепа на бизнеса. Първите два етапа минаха по график, като експертите избраха 158-те компании. Допълнително бяха обучени инспекторите от регионалните здравни служби, които ще следят по места как производителите въвеждат този самоконтрол, съобщи Ангелина Праматарова, експерт от министерството на икономиката.
Самото забавяне в проекта е станало при избора на организацията, която е трябвало да изработи наръчниците за обучение, както и да координира работата между компаниите и консултантите. Вместо това през март централата на ООН в Ню Йорк е одобрила българската Федерация на хлебопроизводителите и сладкарите с няколкомесечно закъснение. Наръчниците за обучение вече са отпечатани, но договорите между компаниите и консултантите трябва да бъдат одобрени от Националния съвет по безопасността на храните, чийто състав обаче още не е одобрен от Министерския съвет. Това е втората "обективна" причина, която спъва проекта. По Закона за храните в националния съвет участват специалисти от министерствата на икономиката, на здравеопазването и на земеделието, като той е независим орган със специални контролни функции. Съставът му е формиран, но администраторите от здравното министерство не обясниха защо се бави одобрението от правителството.
Според експерти от министерството на икономиката 158-те компании няма да бъдат затворени след 2007 г., тъй като забавянето на проекта е по обективни причини, за които бизнесът няма вина.