"Захарни заводи" се кооперират с австрийци

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на австрийската компания "Аграна цукер" (Agrana Zucker GmbH) да придобие контрол върху част от активите на "Захарни заводи - Горна Оряховица", съобщиха от ведомството. Решението е взето по повод намерението на двете компании да създадат смесено дружество "Аграна България", което ще поеме изцяло дистрибуцията на бяла захар, произведена в Горна Оряховица.
Договорът за джойнт венчъра беше подписан още през ноември, но реално регистрацията ще стане след одобрението на КЗК и Комисията за финансов надзор (КФН), поясни изпълнителният директор на "Захарни заводи" Георги Узунов. Съотношението на капитала ще е 49% на 51% в полза на европейския концерн. Целта е да се обединят интересите на българския производител и международната компания, която трайно присъства на пазара на захарни изделия в Европа. За последните години тя активно навлезе в Чехия, Румъния и Унгария основно с инвестициите си в производството на захарни изделия.
Смесеното дружество ще търгува с чуждестранната и българска продукция, като за целта ще ползва търговската складова площ в Горна Оряховица. Затова и в договора между двете страни е записано, че в бъдеще австрийците могат да купят тези активи, поясни Узунов. "Аграна" възнамерява първоначално да търгува в България с нишесте и захар и постепенно да разшири номенклатурата.
От няколко години вътрешното потребление на захар нарасна на 260-270 хил. тона годишно при реално вътрешно производство от 200-210 хил. т, припомни Узунов. Съвместната дейност ще позволи на външния инвеститор да разпредели производството на захар между заводите в Румъния и България в зависимост от вътрешното потребление. В зависимост от търсенето на видовете захар (пудра и на бучки) производителите ще пренасочват по-гъвкаво продуктите към двата съседни пазари. За да не се дублира производството, е възможно единият продукт (пудра захар например) да се произвежда в Горна Оряховица, а захарта на бучки - в Румъния, обясни още Узунов.
КЗК е анализирала пазара на захар в страната и не е установила заплаха от монополизация след концентрацията на дейността на компаниите. Според юристите съвместната дейност има положителен ефект, защото ще позволи на българската компания да удържи на конкурентния натиск след влизането на страната в Европейския съюз.
"Захарни заводи" получиха квота от 25 хил. т сурова захар, която могат да внесат до есента на т.г. Заводите са единствените в страната, които преработват захарно цвекло, затова получиха и цялата квота от 4752 т, които годишно ще преработват.