Браншовици ще патентоват традиционните колбаси
Шест вида луканка, пастърма "Елена" и няколко типа филета ще бъдат защитавани от българските месопреработватели като продукти с традиционно специфичен характер. За целта Асоциацията на месопреработвателите в България наскоро учреди сдружение "Традиционни сурово-сушени месни продукти", което чрез Министерството на земеделието и храните ще внесе необходимите документи и рецептурници за одобрение от Европейската комисия географски означения за произход и на продукти с традиционно специфичен характер.
Новите евродирективи в областта на традиционните храни бяха приети през 2007 г., но за България и Румъния влязоха в сила от миналата година. За да може страната ни да защити старите деликатеси, искането трябва да се внесе от браншовите организации. Затова и 27 производители на колбаси и деликатеси създадоха новото сдружение. Срокът за одобрение от министерството и Еврокомисията ще продължи до година и два месеца. След като агроминистерството одобри рецептурниците, компаниите от сдружението ще могат да продават деликатесите с общо лого, обясниха от браншовата асоциация. След като ЕК одобри българските продукти, върху тях ще се постави и европейският знак за традиционни храни.
Еврозаконодателството подпомага производството на подобни храни с 3500 евро на компнания. От своя страна производителите ще гарантират точно спазване на технологиите и ще контролират тяхното изпълнение. Допълнително те трябва да обучават и персонала, обясниха от асоциацията. В случай че членове на сдружение "Традиционни сурово-сушени месни продукти"се отклонят повече от два пъти от регламентираното качество, те ще бъдат отстранявани от арбитражен съвет.
Производители, които не членуват в сдружението, нямат право да ползват отличителния знак на ЕС. Фирмите - членове на "Традиционни храни", според еврозаконодателството са тези, които са се произвеждали поне 25 години и в тях са влагани специфични суровини. Преди 2007 г. този срок беше 50 години производство в дадената държава.
Традиционните храни Луканки Филета "Панагюрска" пастърма "Елена" "Смядовска" роле "Трапезица" "Търновска" врат "Тракия "Троянска" "Трапезица" "Чумерна" |