За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
Дива селянка3
Рейтинг: 114 НеутралноЩом фалшификата Данон и Данонино отговаря на евростандартите ,значи всичко друго нас е росна китка.
Мазен чех
Рейтинг: 854 НеутралноЕвростандартът явно е да отглеждаш хиляди крави в клетка само на изкуствени храни с диоксини.
икономист - неграмотник с диплома'ΕΡΕΒΟΣ
Рейтинг: 1363 ЛюбопитноКак ина4е Украйна ще продължи да прави луди продажби на сухо мляко ?!!
Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !Дива селянка3
Рейтинг: 114 НеутралноДо коментар [#2] от "tel_112":
10+++++++++++++++++++++
Weingro
Рейтинг: 970 НеутралноДа изпреваря тези, които ще плачат за нещастните баби на село с кравичките и лошите производители, които изкупуват за жълти стотинки: Има много случаи, в които даже и млякото, купено буквално от бабите на село НЕ е чисто, когато се измерва със съответните уреди. И като им го кажеш, те се фръцват и казват, "ти като не го купиш, ще дойде следващият и ще го купи, прав ти път!". Няма да казвам откъде го знам, но е факт. Не казвам, че това е масовият случай, но е достатъчно често.
Иначе сме оставяли вкъщи различни кисели и пресни млека на произвола на времето и климата по месец след посочения срок на годност и малко от тях се бяха променили драматично...
Dollar Akbar
Рейтинг: 984 НеутралноДо коментар [#1] от "koprivlen666":
In debt we trust"Щом фалшификата Данон и Данонино отговаря на евростандартите ,значи всичко друго нас е росна китка."
Верно е. Миналото лято забравихме в хладилника 2 плодови млека Данонино(за деца). На опаковката имаше нарисувана костенурка, която играе в тревичката, цветя, слънце. Според опаковката млеката трябва да са се развалили в края на месец Май. Ние ги намерихме в края на Август и все още им нямаше нищо. И това са детски млека! Смятай какво има в другите, дето са за възрастни!
navy
Рейтинг: 1045 НеутралноДо коментар [#5] от "Weingro":
лчици .... и мляко?
Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разрядСигурно повече от половината от хората в България никога не са вкусвали кисело мляко.Пликчета,кофички,бут
Докато беше жив баща и гледаше крава на село "нечистото и некачествено" мляко подквасено имаше 5 мм каймак и като обърна тенджерата не можеше да се изсипе. Ядеш го с вилица !
И сега си купуваме прясно от производител и си го квасим!
Вземи пиши за нещо от което по разбираш! Кисело мляко в кофички-дрън,дрън.
xm...
Рейтинг: 1341 Неутрално... Пловдивско, Сливенско, Ямболско и Добруджа, където условията за говедовъдство са най-добри...
Интересно, според експертът по животновъдство Полина Марина излиза, че шевейцарците трябва да си скубят косите от яд. Щом най-добрите условия за говедовъдство били из широките поля, а не планинските пасища ...
navy
Рейтинг: 1045 НеутралноДо коментар [#6] от "Fanetti":
Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разрядАми щото имат много Lactobacillus bulgaricus!
Ми-етите са най-големите измамници:
http://web.search.bg/export.php?id=51a8c3+0
Ако зависеше от мене щях да им тегля един боц по парфюмираните задници та да се осъзнаят чак у Париж
kumcho___valcho
Рейтинг: 409 НеутралноКоментарите за киселите млека нямат нищо общо с темата. И въобще европейските изисквания засягат преди всичко безопасността на продукта.
Проблемът с качеството на прясното мляко е преди всичко високото съдържание на бактерии и други микроорганизми много над европейските норми. Още като влезнахме в ЕС направиха тази констатация и ни дадоха гратисен период. Обясниха че вимето трябва да се измива, ръцете също (по възможност да се дои с апарат), съдовете да са стерилни и прочие. Дребните производители трудно се справят с тези изисквания.
На следващо място вече е проблемът с гъстотата и по-ниското белтъчно съдържание на прясното мляко.
За кисело мляко по БДС се изисква прясно мляко I категория и това е основният проблем за масовото навлизане на стандарта, а някои производители решават да внасят прясно мляко от съседните страни.
Неслучайно в ЕС млеката се пастьризират на 70-80 градуса, биомлеката на 60-70, а в България гордо слагат на етикетите, че млякото е високотемпературно пастьоризирано (ще рече 120-150 градуса). По принцип суровото мляко е многократно по-полезно от вареното и освен това се усвоява много по-лесно от организма. Затова колкото по-слаба е топлинната обработка, толкова по-добре... стига да няма прекалено много микроорганизми.
Извън темата да спомена, че и хомогенизацията на прясното мляко е вредна, в резултат мастните капчици в млякото се превръщат в хидрогенирана /окислена/ мазнина. Хомогенизацията се прави единствено по търговски съображения.
m17
Рейтинг: 701 НеутралноДо коментар [#6] от "Fanetti":
Е айде стига глупости. Без да защитавам конкретения производител, ползвам и техни продукти и ако ги отворя и не ги доям до няколко дена ( съхранение в най-обикновен хладилник) се налага да ги хвърля щото вкисват и мухлясват. Забравял съм неотворено кисело мляко и примерно 2 седмици след срока на годност вече не става за ядене.
И това важи за всички качествени млека. Ако вие си купувате някакъв бълвоч с неясно съдържания и производител си е ваш проблем.
m17
Рейтинг: 701 НеутралноДо коментар [#7] от "navy":
Само дето тази идилия е невъзможна за тези дето си нямаме двор и крава и които сме над 95% от населението на България. И поради това очакваме продаваното млякото да се добива хигиенично - да се мият съдовете, да се мият ръцете и да не не се кръщава с водичка.
Пък който си го добива сам и си го яде сам, може да си го дои и да си го съхранява както си пожелае. Може и с кравешките лайна дето падат често в кофата да си го пие, дядо ми казваше че овчите дърдонки били полезни.
Weingro
Рейтинг: 970 НеутралноДо коментар [#7] от "navy":
Мммммм, заяждане на дребно - много обичам
Драги, първобитнообщинният строй, при който всеки е произвеждал това, от което има нужда, е нейде назад във времето. Разбира се, че най-чистият вариант е сам да си произвеждаш млякото. Само че от десетки години насам в световен мащаб тенденциите са по-други - разделение на труда и едно-друго.
Затова и са измислени "пликчетата, кофичките и бутилчиците", за да може млякото в един или друг вид да стигне до всеки, който иска да си го купи. Аз например нямам желание да се занимавам с квасене. Който иска - моля, живеем в относително свободни условия.
Вземи пише за нещо, в което по-малко дрън-дрън.
navy
Рейтинг: 1045 НеутралноДо коментар [#13] от "Weingro":
Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разрядЗатова и са измислени "пликчетата, кофичките и бутилчиците", за да може млякото в един или друг вид да стигне до всеки, който иска да си го купи. Аз например нямам желание да се занимавам с квасене. Който иска - моля, живеем в относително свободни условия.
Проблемът е в това ,че това което стига до всеки може да е всичко ,но не и мляко макар и стерилно /въпреки че се говори за определен вид бактерии в киселото мляко/ .За това ти пиша.
В /6/ Фанети ти е дал пример.Още една година ,до следващия август да е останало в хладилника ефекта щял е да е същия.
Weingro
Рейтинг: 970 НеутралноДо коментар [#14] от "navy":
Е и на мен за това точно ми беше думата. Да не говорим, че в примера за бабите изобщо не иде реч за кисело.
Dollar Akbar
Рейтинг: 984 НеутралноДо коментар [#11] от "m17":
In debt we trustПоне да беше написал марката. Аз говорех конкретно за Данон, че не се развалят.
m17
Рейтинг: 701 НеутралноДо коментар [#16] от "Fanetti":
Стига с това говорене по принцип. Данон произвеждат сигурно 200 млечни артикула. И на много от тях млякото е само в името им. И затова се водят млечен десерт, подсладена млечна напитка и т.н.
Аз говоря за кисело мляко - натурално, пълномаслено. Е това кисело мляко го харесвам и го консумирам и редовно ми остава и редовно изхвърлям вкиснало и мухлясало като съм го дуржал няколко дни отворено в хладилника.
Dollar Akbar
Рейтинг: 984 НеутралноДо коментар [#17] от "m17":
In debt we trustМоите впечатления са от кисело мляко "На баба", което не се разваля също(то не е и кисело, гъсто е заради нишесте(?) или някакав друг индустриал;ен пълнеж).
Това детското, което не се развали 4 месеца е:
http://www.danone.bg/products.php?id=8
Възможно е да няма мляко и само да заблуждават клиентите си с изрази като "млечен продукт".
Както нееднократно съм казвал, те са най-големият измамник на българския пазар в момента.
m17
Рейтинг: 701 НеутралноДо коментар [#18] от "Fanetti":
Отново говорене по принцип за "млякото".
Точно това което сте посочили е млечен продукт а не кисело мляко и това ясно си личи на етикета.
Киселото мляко е нещо което съдържа само мляко и закваска ( бактерии лакто.....). И затова се разваля бързо, щото не съдържа консерванти - нито естествени, нито изкуствени.
Млечния продукт е нещо което освен мляко и закваска може да съдържа и други неща - например някакво плодово пюре, захар, сухо мляко. Специално това на данон пише че няма изкуствени оцветители и консерванти и аз съм склонен да го вярвам в този случай. Но понеже е пастюризирано и съдържа естествен консервант- захар очевидно е много по-дълготрайно. Точно такива млечни десерти ми се случвало да забравя в хладилника - подуха се и маи се пресякоха щото водата излезе отгоре. Не помня колко време са седели, към 2 месеца маи.
Но неща със захар са много устойчиви знаете - имам домашни сладка и конфитюри на по 3-4 години и си ги ям с кеф.