По-малко от половината от произвежданото мляко отговаря на евростандартите

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (19)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Дива селянка3
    Дива селянка3
    Рейтинг: 114 Неутрално

    Щом фалшификата Данон и Данонино отговаря на евростандартите ,значи всичко друго нас е росна китка.

  2. 2 Профил на Мазен чех
    Мазен чех
    Рейтинг: 854 Неутрално

    Евростандартът явно е да отглеждаш хиляди крави в клетка само на изкуствени храни с диоксини.

    икономист - неграмотник с диплома
  3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 1363 Любопитно

    Как ина4е Украйна ще продължи да прави луди продажби на сухо мляко ?!!

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  4. 4 Профил на Дива селянка3
    Дива селянка3
    Рейтинг: 114 Неутрално

    До коментар [#2] от "tel_112":

    10+++++++++++++++++++++

  5. 5 Профил на Weingro
    Weingro
    Рейтинг: 970 Неутрално

    Да изпреваря тези, които ще плачат за нещастните баби на село с кравичките и лошите производители, които изкупуват за жълти стотинки: Има много случаи, в които даже и млякото, купено буквално от бабите на село НЕ е чисто, когато се измерва със съответните уреди. И като им го кажеш, те се фръцват и казват, "ти като не го купиш, ще дойде следващият и ще го купи, прав ти път!". Няма да казвам откъде го знам, но е факт. Не казвам, че това е масовият случай, но е достатъчно често.

    Иначе сме оставяли вкъщи различни кисели и пресни млека на произвола на времето и климата по месец след посочения срок на годност и малко от тях се бяха променили драматично...

  6. 6 Профил на Dollar Akbar
    Dollar Akbar
    Рейтинг: 984 Неутрално

    До коментар [#1] от "koprivlen666":

    "Щом фалшификата Данон и Данонино отговаря на евростандартите ,значи всичко друго нас е росна китка."


    Верно е. Миналото лято забравихме в хладилника 2 плодови млека Данонино(за деца). На опаковката имаше нарисувана костенурка, която играе в тревичката, цветя, слънце. Според опаковката млеката трябва да са се развалили в края на месец Май. Ние ги намерихме в края на Август и все още им нямаше нищо. И това са детски млека! Смятай какво има в другите, дето са за възрастни!

    In debt we trust
  7. 7 Профил на navy
    navy
    Рейтинг: 1045 Неутрално

    До коментар [#5] от "Weingro":

    Сигурно повече от половината от хората в България никога не са вкусвали кисело мляко.Пликчета,кофички,бутлчици .... и мляко?
    Докато беше жив баща и гледаше крава на село "нечистото и некачествено" мляко подквасено имаше 5 мм каймак и като обърна тенджерата не можеше да се изсипе. Ядеш го с вилица !
    И сега си купуваме прясно от производител и си го квасим!
    Вземи пиши за нещо от което по разбираш! Кисело мляко в кофички-дрън,дрън.

    Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
  8. 8 Профил на xm...
    xm...
    Рейтинг: 1341 Неутрално

    ... Пловдивско, Сливенско, Ямболско и Добруджа, където условията за говедовъдство са най-добри...

    Интересно, според експертът по животновъдство Полина Марина излиза, че шевейцарците трябва да си скубят косите от яд. Щом най-добрите условия за говедовъдство били из широките поля, а не планинските пасища ...

  9. 9 Профил на navy
    navy
    Рейтинг: 1045 Неутрално

    До коментар [#6] от "Fanetti":

    Ами щото имат много Lactobacillus bulgaricus!
    Ми-етите са най-големите измамници:
    http://web.search.bg/export.php?id=51a8c3+0
    Ако зависеше от мене щях да им тегля един боц по парфюмираните задници та да се осъзнаят чак у Париж

    Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
  10. 10 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 409 Неутрално

    Коментарите за киселите млека нямат нищо общо с темата. И въобще европейските изисквания засягат преди всичко безопасността на продукта.
    Проблемът с качеството на прясното мляко е преди всичко високото съдържание на бактерии и други микроорганизми много над европейските норми. Още като влезнахме в ЕС направиха тази констатация и ни дадоха гратисен период. Обясниха че вимето трябва да се измива, ръцете също (по възможност да се дои с апарат), съдовете да са стерилни и прочие. Дребните производители трудно се справят с тези изисквания.
    На следващо място вече е проблемът с гъстотата и по-ниското белтъчно съдържание на прясното мляко.
    За кисело мляко по БДС се изисква прясно мляко I категория и това е основният проблем за масовото навлизане на стандарта, а някои производители решават да внасят прясно мляко от съседните страни.
    Неслучайно в ЕС млеката се пастьризират на 70-80 градуса, биомлеката на 60-70, а в България гордо слагат на етикетите, че млякото е високотемпературно пастьоризирано (ще рече 120-150 градуса). По принцип суровото мляко е многократно по-полезно от вареното и освен това се усвоява много по-лесно от организма. Затова колкото по-слаба е топлинната обработка, толкова по-добре... стига да няма прекалено много микроорганизми.
    Извън темата да спомена, че и хомогенизацията на прясното мляко е вредна, в резултат мастните капчици в млякото се превръщат в хидрогенирана /окислена/ мазнина. Хомогенизацията се прави единствено по търговски съображения.

  11. 11 Профил на m17
    m17
    Рейтинг: 701 Неутрално

    До коментар [#6] от "Fanetti":

    Е айде стига глупости. Без да защитавам конкретения производител, ползвам и техни продукти и ако ги отворя и не ги доям до няколко дена ( съхранение в най-обикновен хладилник) се налага да ги хвърля щото вкисват и мухлясват. Забравял съм неотворено кисело мляко и примерно 2 седмици след срока на годност вече не става за ядене.
    И това важи за всички качествени млека. Ако вие си купувате някакъв бълвоч с неясно съдържания и производител си е ваш проблем.

  12. 12 Профил на m17
    m17
    Рейтинг: 701 Неутрално

    До коментар [#7] от "navy":

    Само дето тази идилия е невъзможна за тези дето си нямаме двор и крава и които сме над 95% от населението на България. И поради това очакваме продаваното млякото да се добива хигиенично - да се мият съдовете, да се мият ръцете и да не не се кръщава с водичка.
    Пък който си го добива сам и си го яде сам, може да си го дои и да си го съхранява както си пожелае. Може и с кравешките лайна дето падат често в кофата да си го пие, дядо ми казваше че овчите дърдонки били полезни.

  13. 13 Профил на Weingro
    Weingro
    Рейтинг: 970 Неутрално

    До коментар [#7] от "navy":

    Мммммм, заяждане на дребно - много обичам

    Драги, първобитнообщинният строй, при който всеки е произвеждал това, от което има нужда, е нейде назад във времето. Разбира се, че най-чистият вариант е сам да си произвеждаш млякото. Само че от десетки години насам в световен мащаб тенденциите са по-други - разделение на труда и едно-друго.

    Затова и са измислени "пликчетата, кофичките и бутилчиците", за да може млякото в един или друг вид да стигне до всеки, който иска да си го купи. Аз например нямам желание да се занимавам с квасене. Който иска - моля, живеем в относително свободни условия.

    Вземи пише за нещо, в което по-малко дрън-дрън.

  14. 14 Профил на navy
    navy
    Рейтинг: 1045 Неутрално

    До коментар [#13] от "Weingro":

    Затова и са измислени "пликчетата, кофичките и бутилчиците", за да може млякото в един или друг вид да стигне до всеки, който иска да си го купи. Аз например нямам желание да се занимавам с квасене. Който иска - моля, живеем в относително свободни условия.

    Проблемът е в това ,че това което стига до всеки може да е всичко ,но не и мляко макар и стерилно /въпреки че се говори за определен вид бактерии в киселото мляко/ .За това ти пиша.
    В /6/ Фанети ти е дал пример.Още една година ,до следващия август да е останало в хладилника ефекта щял е да е същия.

    Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
  15. 15 Профил на Weingro
    Weingro
    Рейтинг: 970 Неутрално

    До коментар [#14] от "navy":

    Е и на мен за това точно ми беше думата. Да не говорим, че в примера за бабите изобщо не иде реч за кисело.

  16. 16 Профил на Dollar Akbar
    Dollar Akbar
    Рейтинг: 984 Неутрално

    До коментар [#11] от "m17":

    Поне да беше написал марката. Аз говорех конкретно за Данон, че не се развалят.

    In debt we trust
  17. 17 Профил на m17
    m17
    Рейтинг: 701 Неутрално

    До коментар [#16] от "Fanetti":

    Стига с това говорене по принцип. Данон произвеждат сигурно 200 млечни артикула. И на много от тях млякото е само в името им. И затова се водят млечен десерт, подсладена млечна напитка и т.н.
    Аз говоря за кисело мляко - натурално, пълномаслено. Е това кисело мляко го харесвам и го консумирам и редовно ми остава и редовно изхвърлям вкиснало и мухлясало като съм го дуржал няколко дни отворено в хладилника.

  18. 18 Профил на Dollar Akbar
    Dollar Akbar
    Рейтинг: 984 Неутрално

    До коментар [#17] от "m17":

    Моите впечатления са от кисело мляко "На баба", което не се разваля също(то не е и кисело, гъсто е заради нишесте(?) или някакав друг индустриал;ен пълнеж).

    Това детското, което не се развали 4 месеца е:

    http://www.danone.bg/products.php?id=8

    Възможно е да няма мляко и само да заблуждават клиентите си с изрази като "млечен продукт".

    Както нееднократно съм казвал, те са най-големият измамник на българския пазар в момента.

    In debt we trust
  19. 19 Профил на m17
    m17
    Рейтинг: 701 Неутрално

    До коментар [#18] от "Fanetti":

    Отново говорене по принцип за "млякото".
    Точно това което сте посочили е млечен продукт а не кисело мляко и това ясно си личи на етикета.
    Киселото мляко е нещо което съдържа само мляко и закваска ( бактерии лакто.....). И затова се разваля бързо, щото не съдържа консерванти - нито естествени, нито изкуствени.
    Млечния продукт е нещо което освен мляко и закваска може да съдържа и други неща - например някакво плодово пюре, захар, сухо мляко. Специално това на данон пише че няма изкуствени оцветители и консерванти и аз съм склонен да го вярвам в този случай. Но понеже е пастюризирано и съдържа естествен консервант- захар очевидно е много по-дълготрайно. Точно такива млечни десерти ми се случвало да забравя в хладилника - подуха се и маи се пресякоха щото водата излезе отгоре. Не помня колко време са седели, към 2 месеца маи.
    Но неща със захар са много устойчиви знаете - имам домашни сладка и конфитюри на по 3-4 години и си ги ям с кеф.





За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #