България е вторият по големина европейски производител на гъши дроб

България е вторият по големина европейски производител на гъши дроб

Херман Верстапен, представител на България в Европейска асоциация на страните-производителки на гъши дроб (Euro foiе gras) и вицепрезидент на борда на директорите на "Брезово" АД, част от френската група EURALIS
Капитал
Херман Верстапен, представител на България в Европейска асоциация на страните-производителки на гъши дроб (Euro foiе gras) и вицепрезидент на борда на директорите на "Брезово" АД, част от френската група EURALIS
България измести прекия си конкурент Унгария и вече е вторият по големина производител на гъши дроб с 10.2% пазарен дял след Франция. Това казва в интервю за Капитал daily вицепрезидентът на борда на директорите на "Брезово" АД Херман Верстапен. Българското дружество е част от френската група EURALIS.
Износът достигна над 80 млн. евро, а качеството отговаря на всички европейски стандарти, казва шефът на компанията. така България изпревари не само Унгария, но и Испания и Белгия.
В България тази година се отглеждат 5.5 млн. патици, но в страната има капацитет за още по-голямо производство, казва експертът. По думите му в бранша са заети около 5000 български семейства и общо около 10 000 работници, включително тези в кланиците и фуражните заводи. Най--голямото производство е съсредоточено в Пловдивска област, Хасковско, Добричко, Ямболско и Ловешко.
Най-големият пазар за българския продукт е Франция. За там се изнасят около 1700 тона годишно, следвани от Испания, Белгия и Холандия, като общо за тях износът е 800 тона. За Румъния се изнасят около 50 тона, колкото е и местната консумация в България.