Хладното лято ще доведе до спад в продажбите, опасяват се пивоварите

Хладното лято ще доведе до спад в продажбите, опасяват се пивоварите

Най-силният канал за разпространение на напитката са големите търговски вериги.
Най-силният канал за разпространение на напитката са големите търговски вериги.
Нетипично хладното време през летните месеци на тази година влияе негативно върху бирения пазар. Тъй като около половината от годишните продажби се генерират най-вече между май и август, очакванията за 2013 г. са по-скоро за лек спад в продажбите. Това съобщиха на пресконференция представителите на  Съюза на пивоварите в България, цитирани от БТА.
Ако обаче времето през следващите месеци бъде топло за сезона, продажбите за 2013 г. може да се окажат с 1-2% по-високи, отколкото през миналата. 
Инвестициите на компаниите, обединени от съюза, надхвърлят 68 млн. лв. за 2012 година, а приходите за бюджета от платен акциз са 82 млн. лв.  Секторът дава работа на 2 500 души, а свързаните сектори на доставчиците осигуряват заетост на над 8 000.
Консумацията на пиво в България е около средната за ЕС - 73 литра средно за година на пълнолетен потребител, с 20% повече, отколкото през 2005 г. Количеството е съпоставимо с Дания, Естония, Белгия и Холандия. Чехия е лидер със 145 литра на човек. След България не нареждат 16 държави, предимно южни, където винената традиция е силна.  
През 2012 г. на вътрешния пазар са продадени 5.404 млн. хектолитра от напитката. Изнесени са 92.8 хил. хектолитра, а вносът е 424 хил. хектолитра. 
Българската бира се изнася най-вече в Гърция, Кипър, Испания, Англия, дори и за световните производители Белгия и Холандия. Търсенето е основно от български емигранти. 
На вътрешния пазар спадът на продажбите на бира в стъклени опаковки продължава, намаляват и продажбите чрез заведенията. Най-силният канал за разпространение на напитката са големите търговски вериги.  
През първите шест месеца на 2013 г. вложенията за бизнес развитие на всички членове на Съюза на пивоварите в България надхвърлят 30 млн. лв. За производството на бира годишно се преработват около 120 000 тона пивоварен ечемик и над 450 тона натурален хмел и хмелови продукти. През 2012 г. в страната са произведени 50 хил. тона малц, сочат данните на организацията.