За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
mtmvb1111
Рейтинг: 122 НеутралноНашите производители обаче не могат да осигурят необходимото качество, количество и опаковка на продуктите и не са достатъчно конкурентни, заяви той.
Руското влияние убива България! "Дневник" също....За съжаление това е истината за българското земеделие......
42
Рейтинг: 122 НеутралноЗа тия неща трябваше да мислите преди да подписвате договори за присъединяване в ЕС. Как български зеленчукопроизводител може да конкурира европейски при условие че ония получават огромни субсидии и могат да продават продукцията си и на 1 ст. килото.
След комунистите най-много мразя антикомунистите!Радиолокатор
Рейтинг: 122 Неутралноот райони, отдалечени на не повече на 100-150 километра
Като например Китай, Турция, Индонезия, Южна Африка, Аржентина ...
Радиолокатор
Рейтинг: 122 НеутралноНа пазарите е истината - зеленчуците са страхотни, не са по-скъпи от кауфландите, и много повече са български
Viscount Ganyo
Рейтинг: 352 ВеселоДа разработят една "пътна карта" с времева рамка от 2 до 4 години и ще видим как ще бъде осигурено и необходимото качество, и количество и опаковка на продуктите
Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
Рейтинг: 638 Неутралносигурно малко са амониевата селитра, консервантите и набухвателите в нашите плодове и зеленчуци та не могат да са лъскави,дебели,и много цветни седмици наред на щанда.
Радиолокатор
Рейтинг: 122 НеутралноПлюс това, Кауфланд го бойкотираме нали? Защото отсякоха вековни дървета за поредния си ненужен супер в Овча купел
dissident
Рейтинг: 411 НеутралноСъс средновековни методи и мислене не се прави модерно земеделие.
Учене му е майката.
bta
Рейтинг: 1349 НеутралноДо коментар [#1] от "mtmvb":
Еми то само с празни приказкаи не става.
xmm
Рейтинг: 802 Любопитно....в близост до Черноморието, за да могат свежите плодове и зеленчуци да се изнасят по вода в съседни държави....
........
По вода?
В Турция?
Ако е само за Румъния не си струва по море.
lz2
Рейтинг: 2346 НеутралноАААА, сега ми светна, защо ядем турски, гръцки и македовски зеленчуци! Защото гледали производителите да са ДО 150 км! Аха!
ПравописА е поле за изява на неграмотните!purple_rain
Рейтинг: 122 НеутралноНе е задължително българските плодове и зеленчуци да се продават само в хипермаркетите,тържищата са добър вариант.А най-добре ще е да се създават фермерски пазари,където потребителите да могат да си купуват не само плодове и зеленчуци,но и яйца,сирена,колбаси и всичко произведено от дребни производители.
boby1945
Рейтинг: 524 ВеселоПроизводителите трябва да отговорят на изискванията на крайните клиенти, не на хипермаркетите.....
Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....Ако не ще си търсим нови хипермаркети.....
Търговията на зеленчуци пресни, се ориентира основно по крайните потребители (били граждани, били консервни фабрики, били ресторанти и хотели), не по хипермаркетите.....
Радиолокатор
Рейтинг: 122 НеутралноДо коментар [#12] от "purple_rain":
Аз не знам какво значи фермерски пазари. Пазари си има и сега. Или ще ги разделите на цигански и фермерски?
Sinergy
Рейтинг: 782 НеутралноДо коментар [#1] от "mtmvb":
Качеството на поне 50-60% от зеленчуците в хипермаркетите е под всякаква критика. За останалото съм напълно съгласен.
Димо Кроснев
Рейтинг: 868 НеутралноЗащо полските зеленчукопроизводители могат да отговарят на условията на хипермаркетите и даже да продават домати в България чрез Кауфланд?Когато българските зеленчукопроизводители се освободят със селския си
манталитет,престаната да хитруват на дребно и намалят наполовина ракията ще могат и те да се вредят във веригите.
Радиолокатор
Рейтинг: 122 НеутралноИнтересно дали българските вериги Фантастико, 345 и кои още, са също недоволни от качеството на българските зеленчуци. Или само германците мрънкат ?
niamalosho8
Рейтинг: 631 НеутралноТова са приказки да ни замажат очите.Имаме прекрасни зеленчуци и плодове.Проблемът за веригите идва от там,че много бързо се развалят,тъй като не са наблъскани с консерванти и печалбите падат.Затова предпочитат да внасят "трайни".
42
Рейтинг: 122 НеутралноДо коментар [#16] от "papadok":
След комунистите най-много мразя антикомунистите!Защото поляците преговаряха до посреднощ и се дърпаха да подписват присъединяването към ЕС и си извоюваха много по-добри условия, отколкото нашата мадам УЕС договори.
xps
Рейтинг: 122 НеутралноНеобходимото качество за търговските вериги е: един домат да издържа две седмици на витрината.....
После се чудиме защо сме болни....
niamalosho8
Рейтинг: 631 НеутралноДо коментар [#12] от "purple_rain":
Това е една моя мечта.
rapidfire
Рейтинг: 1049 ГневноИ мога ли да знам какви по-точно са изискванията на хипермаркетите?
It is nice to be important, but it's more important to be nice!Зеленчуци с вид и вкус на пластмаса?
Щото като гледам гнязта, която се продава в тях, е много далече от МОИТЕ изисквания!
За разлика от това, което мога да си купя от пазара, или директно от село.
Радиолокатор
Рейтинг: 122 ВеселоДо коментар [#21] от "niamalosho8":
Каква ти е мечтата? "Фермерки" с пищни форми да продават сирене Добрев (дето стена пробива - толкова е твърдо от тебешир) с етикет на латиница в парка Взаимов?
НЯМА ДА СТАНЕ - или трябва да сложите полиция да гони циганите ХАХАХАХ
Радиолокатор
Рейтинг: 122 ВеселоДо коментар [#22] от "rapidfire":
Да, и по селата: даже от двор на двор да тръгнеш - няма да останеш с празни ръце
Скоро от Гинци си купихме овче кисело мляко като слънце - оправи ни се и ходенето до тоалетна, и се отядохме
MyTwoCents
Рейтинг: 210 Неутрално"Нашите производители обаче не могат да осигурят необходимото качество..."
@)----,--'--Могат, но трябва да изхвърлят 75% от продукцията. Когато е платена на 100% от субсидиите става. Но ако, както е в случая с българските фермери, субсидията недостига, то стават неконкурентоспособни.
namkoisi
Рейтинг: 803 Неутрално[quote#14:"αлферац"]Пазари си има и сега. Или ще ги разделите на цигански и фермерски?[/quote]
Цигански, прекупвачески и малко производителски-3 в едно в един и същ пазар!
tochka87
Рейтинг: 122 НеутралноА хипермаркетите като ги затворим за уикенда храните няма ли да се съсипят? Или свежите плодове ще са само за износ?
MyTwoCents
Рейтинг: 210 НеутралноХипермаркетите дават удобство при пазаруване, но имат и всички недостатъци на масовия продукт - не могат да продават пресни и бързоразвалящи се стоки ефективно. В резултат, на което пускат "пластмасовите" зеленчуци, които подкрепени с евросубсидии заливат потребителите.
@)----,--'--В много европейски страни се вземат сериозни мерки за скъсяване на веригата производител-потребител и това не включва никога хипермаркетите.
MyTwoCents
Рейтинг: 210 Любопитно[quote#24:"αлферац"]Скоро от Гинци си купихме овче кисело мляко като слънце - оправи ни се и ходенето до тоалетна, и се отядохме[/quote]
@)----,--'--Между другото (малко ОТ) един от митовете за киселото мляко е, че ако е "истинско" и без консерванти, то се разваля бързо. Напротив! Бързото разваляне на киселото мляко е резултат от лоша хигиена при приготвяне.
Вкъщи правим кисело мляко с току-що издоено мляко. всички прибори и посуда се изваряват (стерилизират). Ползваме чиста жива закваска. Складираме го в стъклени буркани (5 л доза все пак!)и така издържа повече от месец в хладилника без да му стане нищо!
После млякото се ползва за следваща закваска със същия ефект, което ще рече, че бактериалната култура е останала както жива, така и чиста!
На почитателите на исктинско кисело мляко - Добър апетит!
niamalosho8
Рейтинг: 631 НеутралноДо коментар [#23] от "αлферац":
За съжаление има истина в това,което казваш.
Всичко може да се побългари и изцигани.
Но ако се направи добре организирано и със санитарен и ветеринарен контрол,би могло да се купува всичко от магданоз до дивеч./Такива пазарчета съм виждал в чужбина/ и си имат постоянна клиентела.
gabarkov
Рейтинг: 918 Неутрално[quote#27:"tochka87"]А хипермаркетите като ги затворим за уикенда храните няма ли да се съсипят? [/quote]
И да се съсипят, пак ще намерят начин да ги продадат
calc
Рейтинг: 180 НеутралноПоследното което купувам от хипермаркет са зеленчуците.
патиуанчо
Рейтинг: 519 НеутралноКато знам какви боклуци се продават в "хипермаркетите" и колко са по-зле от това, което се намира на пазарите ми е много интересно какви са тия изисквания.
ден година храни.Проблемът е друг -- хипермаркетите не искат да вършат работата, която я вършат продавачите в по-малките магазини - сами да сортират, опаковат и представят продукцията, искат всичко да им е наготово, а те да лапат големите марджини, щото държат клиентелата.
Поне по-глупавата, която пазарува там.
патиуанчо
Рейтинг: 519 ВеселоДо коментар [#23] от "αлферац":
ден година храни.Много лоша идея е да критикуваш "Добрев" тука, маса сноби им купуват боклуците и се чувстват извисени от което. Бая минуси ще отнесеш.
Радиолокатор
Рейтинг: 122 ВеселоДо коментар [#34] от "патиуанчо":
Аз пък мислех, че ще ме изтрият и баннат, което бих понесъл. Но минуси да ми нацъкат ...
Радиолокатор
Рейтинг: 122 НеутралноДо коментар [#30] от "niamalosho8":
Да, то има нещо подобно в Халите.
Аз обаче използвах това което написа, за да се подиграя на напъните да се оцигани някой софийски парк с такива неща.
Което не значи, че не трябва да има защита на производителите - особено дребните. За сметка на прекупвачите, но най-вече за сметка на кауфландите и билите, които унищожават българското производство.
Едно време в Любляна на пазарния площад в неделя следобяд свиреше филхармонията им... ама ние не сме словенци (по-точно някои може и да сме, ама мнозина не са).
Радиолокатор
Рейтинг: 122 НеутралноДо коментар [#26] от "nanobugs":
Ми как са възникнали кооперациите? Като частниците са обединили усилията си, за да се справят заедно и по-добре. В България възникват между двете войни, поне според комунистическата пропаганда дето учехме в училище. Значи, комунистите унищожават истинските кооперации. (А Костов ги довърши ХАХАХАХА)
MyTwoCents
Рейтинг: 210 Неутрално[quote#36:"αлферац"]Едно време в Любляна на пазарния площад в неделя следобяд [/quote]
@)----,--'--На мен идеята за пазарен ден веднъж или два пъти седмично ми допада. Оборота е голям, стоката прясна, алъш-вериша ефективен и за двете страни. Така и производителите днес са в един град, утре в друг, на третия си гледат зеленчука. Иначе пазара е само от прекупвачи, т.е. почти същата работа като хипермаркетите.
Радиолокатор
Рейтинг: 122 ВеселоДо коментар [#38] от "MyTwoCents":
Имах предвид, че на пазарния площад в неделя следобед свиреше филхармонията.
Ха сега си представи Софийски солисти на пазара Красно село ...
Димо Кроснев
Рейтинг: 868 Неутрално[quote#19:"42"]Защото поляците преговаряха до посреднощ и [
За това спор няма.Но:"Нашите производители обаче не могат да осигурят необходимото качество, количество и опаковка на продуктите и не са достатъчно конкурентни, заяви той."
Това качеството,количеството и опаковките от преговорите ли е зависело?Или май става дума за предприемчивост?
MyTwoCents
Рейтинг: 210 НеутралноДо коментар [#39] от "αлферац":
@)----,--'--На Красно село не, но в Халите – да.
goblenka
Рейтинг: 352 НеутралноХипер маркетите не са единствените, които могат да доведат стоката до купувача! Отворете свободен достъп на производителите до пазара! Те ще си решат, дали да си отворят магазини, да наемат сергии, или да сключват договори с дребни търговци и преработватели!
goblenkak_
Рейтинг: 935 НеутралноСтоката трябва да може да стои поне 1 месец на рафт без да мръдне, за да се класират.
stanislav84_84
Рейтинг: 124 НеутралноНие сме като някаква абсолютна каша! Къде къде нашите продукти са по-добри от чуждестранните ОБАЧЕ не отговарят на условията на ЕС. За съжаление е така и дано по-скоро се оправи този въпрос, защото ми писна да ям чуждестранни продукти!
Избирам Българското!
Ивайло Киров
Рейтинг: 746 НеутралноДо коментар [#29] от "MyTwoCents":
Общо 105 дена БАН от 3 март до 24 юни. Изглежда съм бръкнал в ...*здравето* на Нощник..Причината за това ти огромно заблуждение е че ползваш утрепаните от бой бактерии, които се съдържат в киселото мляко от магазина.
Пробвай с качествена закваска ако въобще успееш да си намериш такава.
heatseeker
Рейтинг: 1441 НеутралноХипермаркетите би трябвало да се съобразяват с местните производители, не обратното.
Свобода за Надежда Савченко!MyTwoCents
Рейтинг: 210 НеутралноДо коментар [#45] от "ivailo_kirov":
@)----,--'--Е тук се изказа неподготвен! Явно не четеш внимателно какво пиша. Но ето и подробности: ползвам „изолирани от естествени природни източници селекционирани щамове от видовете Lactobacillus delbrueckii sp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus“ според информацията от сайта на производителя - http://www.genesis-bglab.com
Случйно ги открих в един био магазин.
Ивайло Киров
Рейтинг: 746 НеутралноДо коментар [#47] от "MyTwoCents":
Общо 105 дена БАН от 3 март до 24 юни. Изглежда съм бръкнал в ...*здравето* на Нощник..Да де.
** Утрепани от бой** модифицирани бактерии или други щамове на същата бактерии, това ползваш, а не каквото трябва.
**Боя**или селекцията са ги направили в тази съвременна лаборатория.
И си в заблуда че причината киселото ти мляко да държи по месец е, че защото стерилизираш съдовете.
И аз си заквасвам с подобни лабораторно щамове на бактерията само дето ги купувам заедно с купешкото мляко в магазина.
Като направя десет литра и го сложа в хладилника също като твоето държи цял месец и не се разваля и то без да стелиризирам съда.
Цвикът на такова мляко често се точи като сопол, а самото мляко няма оная твърдост и гъстота.
Когато си взема обаче закваска от село, киселото мляко най-много до 4-5 дена става толкова кисело че не става за нищо друго освен за айран.
Самото то е с различен и в пъти по-добър вкус.
Ако го заквася в буркан мога да обърна отворения буркан надолу с отвора и млякото не пада, докато онова с бактерията от лаборатория се излива без проблем.
Буквално може да го режеш с нож селското мляко докато онова от лабораториите е достатъчно само да го разтърсиш няколко пъти и е готова за айран и то без вода.
MyTwoCents
Рейтинг: 210 НеутралноДо коментар [#48] от "ivailo_kirov":
@)----,--'--Закваската от село (кое село?) ти трае 4-5 дена, защото е замърсена. Закваската за БЪЛГАРСКО кисело мляко съдържа само тези два щама, така както е установил Стамен Георгиев в началото на 20-ти век.
В България се срещат естествено в природата и затова киселото мляко може да се получи и без дас е подквасва, но не и ако си в града или замърсените равнини. Доколкото съм чувал "селектираните" щамове ги обновяват като събират култури от листата на дърветата в Родопите.
За гъстотата на киселото мляко е много важно първо да е качествена суровината (съдържание на протеини, мазнини и т.н.). През различните сезони млякото е с различно качество. А и различните крави дават различно качество мляко. Докато уцеля вярната крава (а май и съседка, щото едни определено го разреждаха) бая зор видях.
На второ място е закваската - дали ще се точи също зависи от подбора на щамове. Моето си е твърдо и чудесно.
На трето място е технологията. И тук с доста проби и грешки стигнах до „моя вариант“. Бурканите в тенджера с топла вода, увити яко в парцали и във фурната на температура 43 градуса по Целзий. Контролирам я с термостат със сонда, защото ти е ясно, че с врътката на печката не става.
За хигиената вече писах.
Единствения ми „проблем“, който не съм решил е, че като сложа в буркан и после отгоре ми се образува един пръст дебел слой с висока масленост. Според мен това си е квасена сметана. Супер вкусно е, но щерката се мръщи, а и си мисля, че ако беше разпределен в целия буркан, щеше да е още по добре.
Ивайло Киров
Рейтинг: 746 НеутралноДо коментар [#49] от "MyTwoCents":

Общо 105 дена БАН от 3 март до 24 юни. Изглежда съм бръкнал в ...*здравето* на Нощник..При теб е цяло изкуство правенето на кисело мляко.
Аз просто го сварявам и като изстине да ми търпи пръста вътре слагам подквасата и го завивам с някоя зимна стара шуба и след някой и друг час е готово.
Ако е топло става разбира се по-бързо.
Все пак си мисля, че не си прав.
Едно време млякото от магазина знаеш, че държеше по три дни.
Едва ли тогава само със замърсени подкваси и щамове са работили.
Въпреки, че не съм специалист по това за мен причината е или други щамове на същата бактерия, които се размножават доста по-бавно или някакви омаломощени щамове или кой знае какво правят, ама не им е чиста работата на тези дето правят киселите млека.
Друго доказателство за това което говоря е вкусът, който няма нищо общо с домашното кисело мляко.
MyTwoCents
Рейтинг: 210 Неутрално[quote#50:"ivailo_kirov"]Едно време млякото от магазина знаеш, че държеше по три дни. [/quote]
@)----,--'--Да, и освен че прокисваше, хващаше и плесен. Което дава отговора за хигиената. Плесените нямат нищо общо с млечно-киселите бактерии.
Освен това има най-различни видове млечно-кисели бактерии. А дори и да са същите, то след еннаброй деления, щамът се изражда и трябва да се подновява. Затова в Япония внасят непрекъснато закваска от БГ. Да не мислиш, че са глупави да не забъркват по две лъжици от старото мляко. Само в България обаче комбинацията (нашата) се среща в естествено състояние в природата и може да се поддържат чисти и качествени култури.
А имаш ли сравнителен спомен за к. мляко от магазина едно време и домашно от тогава? Защото аз не, поради незначителната консумация на домашно (селска закваска) мляко.
Опитай да намериш закваската, за която ти говоря и сподели мнение след това. Предполагам по био магазините я има. Но си гарантирай качествено мляко, че не ща да ме оплюваш напразно после.
goblenka
Рейтинг: 352 НеутралноДо коментар [#50] от "ivailo_kirov":
goblenkaДо коментар [#51] от "MyTwoCents":
Естествените храни имат кратък срок на годност. Плесенясват бързо. Това е проблем за големите вериги и за търговците. Не е проблема в щамовете, а в консервантите и Е тата. Търсят се начини да се удължи срокът на годност, защото бързо развалящи се продукти трябва да пропътуват големи разстояния и да им се предвиди време за престой на щанда, преди да бъдат купени! Така че, трябва да имаме една политика за големите вериги, които продават вносни и наши производства и друга - нашите, местни производители и преработватели. Има клиенти и за едните и за другите. Който може да си позволи цената, ще си купи местен продукт, който не, ще иде в хипер маркета. С оглед краткия срок на годност на суровините, преработката трябва да е възможно най - близо до производителите. Т.е, примерно, във всеки общински център трябва да има млеко преработвател, който да преработва млякото на производителите от селския пояс. Едно е млякото да пътува 20-30 км, друго е да го клатиш в цистерната цял ден. Преди да влезе в камиона, то престоява часове, през зимата дори денонощие във вана. А, само час след издояване, в млякото започват процеси на окисляване! Има страшно много неща за промяна и при месо поризводителите, и при зеленчуко производството и преработката, и при аква културите, овощарите, селекцията на нови породи и сортове, ветеринарното и фито лечение... Това е цяла една доктрина, каквато нямаме.
Karamfil Kalchev
Рейтинг: 499 ЛюбопитноДо коментар [#49] от "MyTwoCents":
Ами ти си отговори кои щама там е проблема вида е същия ама щама различен.при бактериите това е много важно
Karamfil Kalchev
Рейтинг: 499 НеутралноДо коментар [#51] от "MyTwoCents":
не няколко вида са използват се различни модифицирани щамове. Принципа е общо взето да не понасят киселинността. когато се вдигне киселинността над определена стойност спират да се развиват или умират - зависи от селекцията (генното инженерство на което са подложени) но там никой не врещи
MyTwoCents
Рейтинг: 210 НеутралноДо коментар [#53] от "1001":
@)----,--'--Извинявай, ама не разбрах какво искаш да кажеш.