За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
debil
Рейтинг: 118 ВеселоЧудничко!
sdafcef
Рейтинг: 664 Неутрално"Ийстстрак" (Eaststarch C.V)
---------
STARCH
[sta:tʃ]
I. 1. скорбяла, нишесте
charlesdegaulle
Рейтинг: 340 НеутралноИ у нас ли този царевичен сладък сироп?
Free person
Рейтинг: 395 НеутралноАмилум беше едно от първите приватизирани предприятия в България и навремето го купиха белгийска фирма.Дори мисля,че пурвите царевични пръчици се произвеждаха точно в Амилум.
TonyКамен
Рейтинг: 909 НеутралноНе захар ще произвеждат, а царевичен сироп, т.нар. high fructose corn syrup. Това понеже е малко по-евтино от захарта, го слагат в почти всички продукти - прочетете опаквката на каквато и да е пакетирана храна в супермаркета.
В Америка е от ГМО царевица, тука не знам от каква ще е, но пак не е полезно. Не че захарта е много полезна, де.
alehandro77
Рейтинг: 122 НеутралноАми доста по-полезна е захарта, защото организма има как да се бори с нея. А иначе те правят много употребявания и леко вреден глюкозо-фруктозен сироп в много висока концентрация...
Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.Публикувано през m.dnevnik.bg
morgod
Рейтинг: 664 НеутралноДо коментар [#5] от "Камен":
For good people to do evil — that takes religion.До коментар [#6] от "alehandro77":
Захарта и царевичният сироп са еднакво вредни, но сиропът е много по-евтин и производителите на храни не се замислят дали (и колко) да сложат и го бутат навсякъде. Проблемът е, че всички подсладители (захар, ц. сироп итн.) се преработват в мазнини. Имаше една TED беседа на тази тема, но не мога да я намеря затова ви пускам една лекция на Robert Lustig "Sugar: The Bitter Truth" но е 90мин.
https://youtu.be/dBnniua6-oM?t=538
Капанар
Рейтинг: 727 НеутралноДо коментар [#4] от "Free person":
Грешно мислиш
Trayan
Рейтинг: 975 НеутралноДо коментар [#4] от "Free person":
Никога не са се правили царевични пръчици там. Правят течни подсладители от царевица. Царевичните пръчици да приоритет на по-дребния бизнес. Дори и в гаражи се правеха по едно време, преди порасналите акули да изядат по-малките, използвайки разни трикове като томболи, подаръчета и реклама.
stinkfoot
Рейтинг: 229 НеутралноВредността на всяка една съставка зависи от дозата/концентрацията. Кой ще живее повече - човек, който изпива 50-100 грама ракия на вечер или такъв, който поглъща 1 литър?
Като ви чете човек остава с впечатлението, че едва ли не става дума за втори Чернобил. Дишайте спокойно!
Иначе по темата - надявам се американците да инвестират и разширят капацитета на завода.
За да останат ХОРА в България.
Рейтинг: 941 НеутралноСамо отвратителния корнсироп липсваше на България, за да се скапе храната напълно..
Петър Иванов
Рейтинг: 941 ВеселоВсеки път когато американци купят нещо тук, се оказва че говорят руски
kumcho___valcho
Рейтинг: 417 НеутралноДо коментар [#11] от "bestbuy":
[quote#11:"bestbuy"]Само отвратителния корнсироп липсваше на България, за да се скапе храната напълно.. [/quote]
Нищо не липсва, този завод в Разград от много отдавна го произвежда и то в огромни количества
dnevnikar
Рейтинг: 3692 НеутралноКофти.
Опасявам се, че ще почнат да тъпчат всякакви храни с подсладители.
"С наближаващия край на квотите за производство на захар в Европейския съюз, ще отпадне изкуственият таван, налаган на подсладителите. Има огромни възможности на новия европейски пазар на подсладители, по-специално интересно отваряне в Източна Европа, където производството на захар е по-слабо", изтъква той.
Мърмор
Рейтинг: 775 НеутралноБизнесът си е бизнес. Полезността на произвежданото е доста назад в приоритетите на производителите. Какво на практика се случва с храните в страната ще се разбере, но ще бъде доста късно и ще се разбере по трудния начин, когато се появят 120-130 килограмови витрини на "сладкия" живот в прогимназиална възраст.
Камен
Рейтинг: 909 Неутрално[quote#7:"morgod"]Захарта и царевичният сироп са еднакво вредни, но сиропът е много по-евтин[/quote]
Не съм съгласен - все пак захарта се добива от тръстика и цвекло като се извлича както си е била в растението (макар и после да се рафинира). А сиропа се добива в ей такова нещо като на снимката, ама не са му снимали всичките тръби. Ако влезеш вътре ще ти заприлича на Нефтохим-Бургас. Използват се много химикали, сложни реакции и рафиниране, понеже в царевичното зърно няма фруктоза или глюкоза, а скорбяла.
Другия ти въпрос дали е по-евтин: в Америка е по-евтин, защото има мито на вносната захар от Бразилия, и държавна субсидия на местната царевица. А в България не съм сигурен дали е по-евтин. Но щом ще разширяват мощностите - явно и в Европа вървим по американския път.
ahasver
Рейтинг: 996 НеутралноКато втори етап ще бъде закупуване , арендуване , на земеделска земя и садене на ГМО царевица с метрови кочани с добив от 10-12 тона зърно на декар.
Така .
Отдолу ще вадим шистов газ , отгоре ще садим царевица. А Бойко ще прибира комисионни.
Минувач
Рейтинг: 775 НеутралноГлюкозо-фруктозният сироп, който и сега се произвежда у нас, масово се влага за подхранване на пчелите, за безалкохолните напитки (пишат: захар или ГФ-сироп, а влагат винаги сиропа!).
Глюкозо-фруктозния сироп спомага покафеняването на печивата, поради което се използва в различни видове кексове, сладкиши, зърнени бисквити, бисквити и др. На практика днес глюкозо-фруктозен сироп се съдържа във всички преработени храни и напитки – от кола до корнфлейкс и други зърнени закуски, бял хляб, плодови сокове, сладоледи, кейкове, готови супи и редица други.
фруктозата постъпи в по-големи количества, тя се преработва в мазнини, които повишават нивото на триглицериди в кръвта. Високите нива триглицериди повишават риска от развитие на сърдечно-съдови проблеми, инсулинова резистентност и диабет.