Разградският "Амилум" е част от сделка на зърнопреработвателен гигант от САЩ

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (18)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на debil
    debil
    Рейтинг: 118 Весело

    Чудничко!

  2. 2 Профил на sdafcef
    sdafcef
    Рейтинг: 664 Неутрално

    "Ийстстрак" (Eaststarch C.V)
    ---------
    STARCH
    [sta:tʃ]
    I. 1. скорбяла, нишесте

  3. 3 Профил на charlesdegaulle
    charlesdegaulle
    Рейтинг: 340 Неутрално

    И у нас ли този царевичен сладък сироп?

  4. 4 Профил на Free person
    Free person
    Рейтинг: 395 Неутрално

    Амилум беше едно от първите приватизирани предприятия в България и навремето го купиха белгийска фирма.Дори мисля,че пурвите царевични пръчици се произвеждаха точно в Амилум.

    Tony
  5. 5 Профил на Камен
    Камен
    Рейтинг: 909 Неутрално

    Не захар ще произвеждат, а царевичен сироп, т.нар. high fructose corn syrup. Това понеже е малко по-евтино от захарта, го слагат в почти всички продукти - прочетете опаквката на каквато и да е пакетирана храна в супермаркета.
    В Америка е от ГМО царевица, тука не знам от каква ще е, но пак не е полезно. Не че захарта е много полезна, де.

  6. 6 Профил на alehandro77 СУПЕР
    alehandro77
    Рейтинг: 122 Неутрално

    Ами доста по-полезна е захарта, защото организма има как да се бори с нея. А иначе те правят много употребявания и леко вреден глюкозо-фруктозен сироп в много висока концентрация...

    Публикувано през m.dnevnik.bg

    Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
  7. 7 Профил на morgod
    morgod
    Рейтинг: 664 Неутрално

    До коментар [#5] от "Камен":
    До коментар [#6] от "alehandro77":

    Захарта и царевичният сироп са еднакво вредни, но сиропът е много по-евтин и производителите на храни не се замислят дали (и колко) да сложат и го бутат навсякъде. Проблемът е, че всички подсладители (захар, ц. сироп итн.) се преработват в мазнини. Имаше една TED беседа на тази тема, но не мога да я намеря затова ви пускам една лекция на Robert Lustig "Sugar: The Bitter Truth" но е 90мин.

    https://youtu.be/dBnniua6-oM?t=538

    For good people to do evil — that takes religion.
  8. 8 Профил на Капанар
    Капанар
    Рейтинг: 727 Неутрално

    До коментар [#4] от "Free person":

    Грешно мислиш

  9. 9 Профил на Trayan
    Trayan
    Рейтинг: 975 Неутрално

    До коментар [#4] от "Free person":

    Никога не са се правили царевични пръчици там. Правят течни подсладители от царевица. Царевичните пръчици да приоритет на по-дребния бизнес. Дори и в гаражи се правеха по едно време, преди порасналите акули да изядат по-малките, използвайки разни трикове като томболи, подаръчета и реклама.

  10. 10 Профил на stinkfoot
    stinkfoot
    Рейтинг: 229 Неутрално

    Вредността на всяка една съставка зависи от дозата/концентрацията. Кой ще живее повече - човек, който изпива 50-100 грама ракия на вечер или такъв, който поглъща 1 литър?

    Като ви чете човек остава с впечатлението, че едва ли не става дума за втори Чернобил. Дишайте спокойно!

    Иначе по темата - надявам се американците да инвестират и разширят капацитета на завода.

  11. 11 Профил на За да останат ХОРА в България.
    За да останат ХОРА в България.
    Рейтинг: 941 Неутрално

    Само отвратителния корнсироп липсваше на България, за да се скапе храната напълно..



  12. 12 Профил на Петър Иванов
    Петър Иванов
    Рейтинг: 941 Весело

    Всеки път когато американци купят нещо тук, се оказва че говорят руски

  13. 13 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 417 Неутрално

    До коментар [#11] от "bestbuy":
    [quote#11:"bestbuy"]Само отвратителния корнсироп липсваше на България, за да се скапе храната напълно.. [/quote]
    Нищо не липсва, този завод в Разград от много отдавна го произвежда и то в огромни количества

  14. 14 Профил на dnevnikar
    dnevnikar
    Рейтинг: 3692 Неутрално

    Кофти.

    Опасявам се, че ще почнат да тъпчат всякакви храни с подсладители.

    "С наближаващия край на квотите за производство на захар в Европейския съюз, ще отпадне изкуственият таван, налаган на подсладителите. Има огромни възможности на новия европейски пазар на подсладители, по-специално интересно отваряне в Източна Европа, където производството на захар е по-слабо", изтъква той.

  15. 15 Профил на Мърмор
    Мърмор
    Рейтинг: 775 Неутрално

    Бизнесът си е бизнес. Полезността на произвежданото е доста назад в приоритетите на производителите. Какво на практика се случва с храните в страната ще се разбере, но ще бъде доста късно и ще се разбере по трудния начин, когато се появят 120-130 килограмови витрини на "сладкия" живот в прогимназиална възраст.

  16. 16 Профил на Камен
    Камен
    Рейтинг: 909 Неутрално

    [quote#7:"morgod"]Захарта и царевичният сироп са еднакво вредни, но сиропът е много по-евтин[/quote]

    Не съм съгласен - все пак захарта се добива от тръстика и цвекло като се извлича както си е била в растението (макар и после да се рафинира). А сиропа се добива в ей такова нещо като на снимката, ама не са му снимали всичките тръби. Ако влезеш вътре ще ти заприлича на Нефтохим-Бургас. Използват се много химикали, сложни реакции и рафиниране, понеже в царевичното зърно няма фруктоза или глюкоза, а скорбяла.

    Другия ти въпрос дали е по-евтин: в Америка е по-евтин, защото има мито на вносната захар от Бразилия, и държавна субсидия на местната царевица. А в България не съм сигурен дали е по-евтин. Но щом ще разширяват мощностите - явно и в Европа вървим по американския път.

  17. 17 Профил на ahasver
    ahasver
    Рейтинг: 996 Неутрално

    Като втори етап ще бъде закупуване , арендуване , на земеделска земя и садене на ГМО царевица с метрови кочани с добив от 10-12 тона зърно на декар.
    Така .
    Отдолу ще вадим шистов газ , отгоре ще садим царевица. А Бойко ще прибира комисионни.

  18. 18 Профил на Минувач
    Минувач
    Рейтинг: 775 Неутрално

    Глюкозо-фруктозният сироп, който и сега се произвежда у нас, масово се влага за подхранване на пчелите, за безалкохолните напитки (пишат: захар или ГФ-сироп, а влагат винаги сиропа!).
    Глюкозо-фруктозния сироп спомага покафеняването на печивата, поради което се използва в различни видове кексове, сладкиши, зърнени бисквити, бисквити и др. На практика днес глюкозо-фруктозен сироп се съдържа във всички преработени храни и напитки – от кола до корнфлейкс и други зърнени закуски, бял хляб, плодови сокове, сладоледи, кейкове, готови супи и редица други.
    фруктозата постъпи в по-големи количества, тя се преработва в мазнини, които повишават нивото на триглицериди в кръвта. Високите нива триглицериди повишават риска от развитие на сърдечно-съдови проблеми, инсулинова резистентност и диабет.





За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #