За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
slan777
Рейтинг: 450 ЛюбопитноНа мен лично гръцкото сирене ФЕТА, не ми е вкусно. Ту направено от краве масло, ту от козе, пълен хаос. Ще ми се да опитам трансилванското сирене.
Es muß Geld fließen!name.mg.forum
Рейтинг: 602 НеутралноНикога не съм харесвал трансилванското сирене.
Не става за ядене
'ΕΡΕΒΟΣ
Рейтинг: 1413 НеутралноДо коментар [#1] от "slan77":
Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !Фета от краве мляко няма !
Излагаш се и лъжеш !
lz2
Рейтинг: 2302 НеутралноКаша от България. Признанието идва заради майсторлъка на местните майстори на каши, заради географските особености на продукта и местните политически фактори. Продукта е достоен и за Гинес.
ПравописА е поле за изява на неграмотните!Klatikurti
Рейтинг: 174 НеутралноДо коментар [#3] от "'ΕΡΕΒΟΣ":
"Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и ГасетФета се прави предимно от овче млако но понякога се добавя и козе.
А иначе: "Бяло саламурено сирене или просто сирене е млечен продукт, създаден в България и разпространен в държавите на Бaлканския полуостров, бившите съветски републики, Турция, Гърция, Арабския свят, а също и в Мексико. Приготвя се от краве, овче или козе мляко, което се заквасва и впоследствие съхранява в саламура. Бялото саламурено сирене е леко ронливо, с масленост около 40-50% в сухото вещество."
Просто гърците се изхитриха когато му беше времето и извадиха патент.
А саламуреното сирене е с произход България!
Zayo Cicin
Рейтинг: 3485 НеутралноДо коментар [#2] от "ЕвразиецЪТ":
I 💜 Leka BorislavovnaТи никога не си го вкусвал.
dmarev
Рейтинг: 664 НеутралноЗеленото сирене от Вит е на ред!
Klatikurti
Рейтинг: 174 НеутралноПроверете, преди да цъкате минуси
"Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и ГасетZayo Cicin
Рейтинг: 3485 НеутралноДо коментар [#8] от "klatikurti":
I 💜 Leka BorislavovnaМинусът ти е от гърка.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език
slan777
Рейтинг: 450 Неутрално[quote#3:"'ΕΡΕΒΟΣ"]Фета от краве мляко няма !
Es muß Geld fließen!Излагаш се и лъжеш ! [/quote]
Сега погледнах във Википедия, там пишеш, че е било така до 2005 г. Аз от много отдавна не купувам вече ФЕТА, беше си скъпо и недобро на вкус. Тука извлечение от немската википедия за фета сиренето:
Mit ein Grund für diesen EU-Beschluss war, dass in Griechenland zu jenem Zeitpunkt rund 60 % des Feta-Käses der EU hergestellt wurde, bei der Herstellung aus Schaf- und Ziegenmilch waren es sogar 90 %. 34 % des in der EU produzierten Feta wurde aus Kuhmilch hergestellt, der vor allem für den Export in Drittländer bestimmt war.
Фета сирене за експорт е било от краве мляко
Klatikurti
Рейтинг: 174 НеутралноДо коментар [#10] от "'ΕΡΕΒΟΣ":
0%BE_%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D1%83%D1%80%D0 %B5%D0%BD%D0%BE_%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0% B5
"Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и ГасетЯ пак,
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8F%D0%BB%D
И Вие почнахте като античките македонци.
Нищо лично.
Вонин
Рейтинг: 118 ЛюбопитноБраво!
Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aMВкусни са и двата продукта!
Заслужава си да се пробват!
Xumpomo name
Рейтинг: 561 НеутралноДо коментар [#10] от "'ΕΡΕΒΟΣ":
Birds of a feather flock together.Cheese is an ancient food whose origins predate recorded history. There is no conclusive evidence indicating where cheesemaking originated, either in Europe, Central Asia or the Middle East, but the practice had spread within Europe prior to Roman times and, according to Pliny the Elder, had become a sophisticated enterprise by the time the Roman Empire came into being
Xumpomo name
Рейтинг: 561 НеутралноДо коментар [#10] от "'ΕΡΕΒΟΣ":
Birds of a feather flock together.The earliest evidence of cheese-making in the archaeological record dates back to 5,500 BCE, in what is now Kujawy, Poland, where strainers with milk fats molecules have been found.[
tsvetko_51
Рейтинг: 838 НеутралноДо коментар [#10] от "'ΕΡΕΒΟΣ":
.
Това малко ми напомня руските претенции, че не знам кой си мужик, бил изобретил всичко, дето ние знаем че е изобретено не в Русия.
Интересно, дали в диалозите на Платон има описание на рецептата за сирене
И още нещо, каракачаните гърци ли са или не?
'ΕΡΕΒΟΣ
Рейтинг: 1413 ВеселоДо коментар [#12] от "klatikurti":
Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !Една статия която не се позовава на никакъв източник !
Мечти ! От нуждата обаче история не става.
Слаб си....не ме занимавай !
Нищо лично разбира се.
Klatikurti
Рейтинг: 174 НеутралноДо коментар [#10] от "'ΕΡΕΒΟΣ":
"Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и ГасетВ древността за подсирване на млякото е използван органичен продукт, съдържащ се под формата на "ядки" в малкото на козата (яре).
Сега остава да кажете че и киселото мляко е измислено в Гърция!
'ΕΡΕΒΟΣ
Рейтинг: 1413 НеутралноДо коментар [#16] от "tsvetko_51":
Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !''И още нещо, каракачаните гърци ли са или не''
ДА !
И е крайно време да признаете учатието им в борбите за свободата на България.Същото важи и за гърците от Източна Румелия !
Излизам за сега
'ΕΡΕΒΟΣ
Рейтинг: 1413 НеутралноНикъде не съм споменал,че Гърците сме открили сиренето.Казах,че от много древни години е част от културата ни.
Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !Едно четете,друго разбирате..........
Klatikurti
Рейтинг: 174 НеутралноДо коментар [#19] от "'ΕΡΕΒΟΣ":
"Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и ГасетВ България сиренето води началото си също от дълбока древност. Както при киселото мляко така и то е измислено с цел по-дълго съхраняване на овчето мляко, което е било най-много в Тракия (наречено от Омир „майка на овцете”).
С течение на годините се натрупват знания за млякото и започва използването на рализични видове млека. Така се получило богатото разнообразие на сирена в света и става продукт от голямо значение за храната на хората.
шуменско пиво
Рейтинг: 118 НеутралноКиелото НИ мляко се продава из цяла Европа като гръцки йогурт. В рекламата на Данон то е "според някои, най-доброто в света"!
шуменско пивоСиренето НИ се продаваше доскоро също като гръцко, дори и когато гърците на Марше Диманш в Брюксел го вадеха от тенекии с надпис "Bulgaria". Сега доживяхме да видим, че вече е станало "трансилванско"!?
Ракията НИ я дърпат и сърби и гърци и турци, че май и румънеските и те драпат да я регистрират като тяхна?!
Те между другото съвсем сериозно твърдят, че и сармите били техни! Щото им викали "сърмале"!?
А къде зяпат през това време нашите служби дето баш това им е работата? Питам и се чудя на себе си... за тъпите питанки...
tsvetko_51
Рейтинг: 838 НеутралноДо коментар [#22] от "шуменско пиво":
То отговора е лесен, докато дремехме 45 години, те хората си регистрират продуктите, йогурта не е от вчера, фета също.
Но тогава ние сме били във СИВ и такова е положението.
Но е вярно че и след 89-та много се забавихме и едва в последните 10-на години нещо се прави, ама така, с половин сила.
tribiri
Рейтинг: 616 НеутралноДо коментар [#18] от "klatikurti":
Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!То се използва и сега за правене на хубаво сирене и се казва сирище.
kumcho___valcho
Рейтинг: 417 НеутралноДо коментар [#21] от "klatikurti":
[quote#21:"klatikurti"]В България сиренето води началото си също от дълбока древност. Както при киселото мляко [/quote]
Доказателства обаче няма. А специално при балканските народи е много трудно да кажеш кое откъде е дошло
Турците например са убедени, че те са пренесли от Азия киселото мляко, бялото сирене, ракията (като не твърдят непременно, че те са ги създали) и т.н. на Балканите и изтъкват, че няма сведения за тези продукти преди тяхното появяване.
Гърците също са абсолютно убедени, че те са популяризирали тези продукти.
А киселото мляко с въпросните две бактерии (йогурт/ югурт) е разпространено от Балканите до Северна Индия, но първите конкретни сведения са от времето на Османската империя
kumcho___valcho
Рейтинг: 417 НеутралноДо коментар [#22] от "шуменско пиво":
Киселото мляко, бялото саламурено сиренето и ракията са традиционни продукти на твърде огромна територия, така че не могат да се регистрират като продукт, който може да се произвежда само в някакъв регион. Могат да се регистрират техни разновидности, които са автентични само в определен географски район.
pesheff
Рейтинг: 893 Неутрално[quote#19:"'ΕΡΕΒΟΣ"]И е крайно време да признаете учатието им в борбите за свободата на България.[/quote]
Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.а кога елада ще признае насилствените асимилации в тракия и македония!?
Ghost
Рейтинг: 735 Любопитно"Европейският съюз официално е регистрирал вид трансилванско сирене като хранителен бранд"
Форумът е в будна кома...Аз се чудех, що аджеба, всички румънци карат като бесни по пътищата...не само в България и Гърция, ами и в Сърбия, Унгария...а тия били брандирани...
Sabbath
Рейтинг: 616 ЛюбопитноВампирско сирене?
shilliew
Рейтинг: 776 НеутралноНа английската версия на българската уикипедия страница за саламуреното сирене чета, че в Израел и Ливан на такова сирене им викат: за Израел - Bulgarit (בולגרית) - 'Bulgarian (cheese)'; за Ливан: Bulghari (بلغاري) - 'Bulgarian (cheese)'.
Бойко Борисов "Тулупа", Делян Пеевски "Шопара", Костадин Костадинов "Копейката", Ахмед Доган "Сопола" са еднакво вредни и отвратителни личности, спъващи европейския път на България и опитите за независима съдебна система. Тук не става въпрос кое е по-малкото зло от тези четиримата профани, нито да избираш между тях. Сцила и Харибда просто бледнеят пред възможността някой от тези четиримата да управлява чрез министър-председателското място България. Румен Радев "Зеления чорап" е също толкова вреден за България, колкото и тези четиримата...Вярно ли е?
Жълтопаветник
Рейтинг: 229 НеутралноШопска салата с фета не става!
Sabbath
Рейтинг: 616 Любопитно[quote#30:"shilliew"]Израел и Ливан на такова сирене им викат: за Израел - Bulgarit (בולגרית) - 'Bulgarian (cheese)';[/quote]Не знам за Ливан,но в Израел освен булгарит,има и фета,и бринза,и цафтит(от гр.Цфат)И четирите са бели саламурени,но има и малка разлика м/у видовете.
l_i_k_a_t_a
Рейтинг: 720 НеутралноСиренето направено от истинско мляко няма значение дали е краве,овче или козе е вкусно.Баба ми навремето правеше козе сирене,не съм ял по вкусно сирене.
shilliew
Рейтинг: 776 НеутралноДо коментар [#32] от "Sabbath":
Бойко Борисов "Тулупа", Делян Пеевски "Шопара", Костадин Костадинов "Копейката", Ахмед Доган "Сопола" са еднакво вредни и отвратителни личности, спъващи европейския път на България и опитите за независима съдебна система. Тук не става въпрос кое е по-малкото зло от тези четиримата профани, нито да избираш между тях. Сцила и Харибда просто бледнеят пред възможността някой от тези четиримата да управлява чрез министър-председателското място България. Румен Радев "Зеления чорап" е също толкова вреден за България, колкото и тези четиримата...Значи с тези имена уточняват откъде точно е сиренето? Чудех се дали името на онова сирене е свързано с България или е случайно съвпадение (като марката Bvlgari).
Sabbath
Рейтинг: 616 НеутралноДо коментар [#34] от "shilliew":Не,всичките са израелски.Името просто означава типът сирене.
znaesht
Рейтинг: 277 Неутрално[quote#5:"klatikurti"]А саламуреното сирене е с произход България!
[/quote]
"Саламуреното ти сирене" е с произход далечпреди да се появи България. Учи и чети повече. Само - Булгар, Булгар не е достатъчно...
znaesht
Рейтинг: 277 Неутрално[quote#5:"klatikurti"]А саламуреното сирене е с произход България!
[/quote]
"Саламуреното ти сирене" е с произход далечпреди да се появи България. Учи и чети повече. Само - Булгар, Булгар не е достатъчно...
Роси
Рейтинг: 5757 НеутралноСмята се, че сиренето се произвежда от около 8000 г. пр.н.е. Това е периодът на одомашняване на първите тревопасни животни. Вероятно първото сирене е създадено случайно от номадски племена в Централна Азия.
pluralism
Рейтинг: 0 Неутрално[quote#5:"klatikurti"]А саламуреното сирене е с произход България[/quote]
Какви ли не сирена съм опитвал по света - бели, жълти, с дупки, без дупки, но от родното овче сирене и краве кашкавал по-вкусни не съм ял. И от българската шопска салата, от българското кебапче, таратор и пр. и пр. Вкусните чужди гозби се броят сигурно на пръстите на двете ръце. Залисани и вманиачени от комплексарско чуждопоклонничество, не осъзнаваме с каква първокласна кухня ни е дарила съдбата.
pluralism
Рейтинг: 0 НеутралноДо коментар [#38] от "Роси":
Нема значение кой го е измислил. То и кашкавалът има апенински произход и името го подсказва, но ние сме ги развили до съвършенство. В България нема разнообразие на продуктите, ние имаме една хубава черта да свеждаме всичко до най-доброто и най-оптималното. Какво като имат по 500 сирена западняците, нашите 2 ги бият. То ако можеше да се създадат 500 различни вариации на сиренето на добро ниво щехме да имаме и ние толкова.
Petko Popov
Рейтинг: 229 НеутралноКиселото мляко не е измислено в Гърция, а е развалено в България от разни научни работници мошеници!