Производството на плодове и зеленчуци се увеличи с една пета

Производството на плодове и зеленчуци се увеличи с една пета

Десислава Танева
Десислава Танева
Производството на плодове и зеленчуци бележи ръст, като през последната година имаме повишение съответно с 20 и 18%, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева, цитирана от пресцентъра си.
По думите й 60% от плодовете и 72% от зеленчуците, потребявани от българските домакинства, са местно производство. Тя припомни, че подпомагането, което производителите на плодове и зеленчуци получават през този програмен период е по-високо и изрази задоволство, че водената от Министерството политика е довела до изсветляване на сектора.
Десислава Танева съобщи, че по данни на НСИ в България се потребяват храни за над 7.6 млрд. лв. Най-висок дял заемат млякото и млечните продукти - близо 1.5 млрд. лв. По официална информация, консумацията на местни продукти е за над 122 млрд. лв., а на плодове и зеленчуци - 1 млрд. лв.