Captain Cook изгрява с нова звезда "Мишлен"

На живо
Заседанието на Народното събрание

Captain Cook изгрява с нова звезда "Мишлен"

Шеф Гийом Гупил, носител на 1 звезда "Мишлен"
Шеф Гийом Гупил, носител на 1 звезда "Мишлен"
"Че ще стана шеф-готвач, за мен беше кристално ясно още на 6-годишна възраст - кулинарията е страст, с която съм роден, макар никой в семейството ми да не е професионалист в кухнята" - с тези думи шеф Гупил се представя пред своите клиенти в култовия ресторант "Бодлер" в Париж.
Неговата професионална визитка е впечатляваща; въпреки младата му възраст той е вече е със солидна биография - завършва един от най-престижните кулинарни институти в Орлеан, Франция, и има късмета да започне кариерата си с ментори от ранга на шеф Филип Жордан и Стефани льо Куелек. Работи за ресторант с две звезди "Мишлен", "Принс де Гал" в Париж, а своята лична първа звезда "Мишлен" печели като шеф-готвач на ресторант "Бодлер".
Описва кухнята си като "лека, модерна, с щипка традиция".
Captain Cook изгрява с нова звезда "Мишлен"
Държи на качеството на продуктите почти маниакално, избира лично буквално всяка съставка за своите ястия, а за да си гарантира, че винаги ще намира зеленчуци с перфектен вкус, ги отглежда сам в собствена градина в околностите на Париж. Впечатлен е от вкуса и качеството на българските плодове и зеленчуци и с радост ги включва в менюто, което ще представи пред избраните клиенти на Captain Cook.
"Специално за българските гости съм подбрал едно от моите знакови авторски менюта, съобразено, разбира се, с продуктите, които мога да намеря пресни и с високо качество на вашия пазар и в близост. Например рибата е пресен див лаврак, който в Captain Cook се доставя с изключително високо качество от Гърция, "Сен Жак" и агнешкото ще ги вземем от моите доставчици от Франция, но всички зеленчуци и част от подправките са български, много съм впечатлен от вкуса им."
Преди да потвърди гостуването си, шеф Гупил се запознава с екипа и условията в кухнята на заведението, опитва на място продуктите за менюто и лично селектира от винената листа на Captain Cook тези вина, които ще бъдат част от менюто.
Пристига отново в България 4 дни преди старта на вечерите, за да може да стикова своя екип с българските колеги, които ще помагат за приготвянето и поднасянето на менюто, да обиколи лично доставчиците на продукти, да приготви тестово всички ястия с местните продукти и не на последно място - да попие българската атмосфера и начин на живот, като опита традиционна българска кухня; едва тогава по думите му ще бъде истински готов да се представи пред нашата публика.
Captain Cook изгрява с нова звезда "Мишлен"
Важна част от цялото звездно "Мишлен" преживяване и задължително изискване на шеф Гупил е броят на гостите за една вечеря да е ограничен - не повече от 60 души, за да може да се приготви всяко ястие от менюто с перфектно качество и детайл, да се поднесе в точното време по най-подходящия начин и шеф Гупил да се срещне с всеки гост лично. Гостите ще се радват на самостоятелен салон в Captain Cook, подреден и декориран специално за тези 5 вечери.
Цената на всеки куверт, с включено вино, кафе и безалкохолни напитки, е 350 лева.
Резервация за вечерите от 21 до 25 февруари включително можете да направите на:
Ето и менюто, което шеф Гийом Гупил ще приготви в Captain Cook:

Amuse bouche
Панакота от карфиол и мариновани зеленчуци, нежно овкусени с кориандър и къри

Студено предястие
Класически "Сен Жак" в сос от скариди с джинджър и зелена ябълка

Топло предястие
Рибно филе от див лаврак, парфюмирано с бергамот и поднесено с моркови глазе

Първо основно ястие
Печен йерусалимски артишок с трюфел и цвят от оксалис

Второ основно ястие
Котлет от младо агне, поднесен с милфьой от селъри в редукция от девесил

Десерт
Шоколадова текстура с перли от Шартрьоз

Винена селекция, препоръчана от шеф Гупил:

Бяло вино
Шардоне Монтани Прьомие Крю Ла Гранд Роше, 2021, Франция
с изявен аромат на акация и мед, светъл жълт цвят, изключително подходящо за рибни ястия и морски дарове

Совиньон блан Ла Тунела 2021, Италия
класически за сорта минерален букет с изявени флорални и екзотични нотки, подходящ за комбиниране с различни видове зеленчуци, предястия, морски дарове и леки меса

Вино розе
Шато Минюти 2021, Кот дьо Прованс Франция
Изразява изцяло стила на Шато Минюти - комбинация от свеж натурален плод и интензивни аромати. Подходящо за съчетание както с рибни и морски дарове, така и с месо и десерти.

Червено вино
Пино Ноар, Домейн де Валмосин 2019, Луи Латур, Франция
Интензивен и блестящ рубинов цвят, мощен аромат с нотка на череша, балансиран вкус с фини танини на финала. Съчетава се с печени меса, особено подходящ за агнешки, сирена и шоколадови десерти

Цена на куверта 350 лв.
*вино, кафе и безалкохолни напитки са част от куверта.
Captain Cook изгрява с нова звезда "Мишлен"