Подготвя се поскъпване на хляба с 15-20%

На живо
Заседанието на Народното събрание

Подготвя се поскъпване на хляба с 15-20%

архив
архив
Хлябът ще поскъпне с 15 процента до средата на януари, прогнозира пред БНР председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите Георги Попов. По думите му това се дължи на по-високите цени на суровините. "Брашното поскъпваше през целия декември, цените на хляба не се увеличиха. От днес отново имаме увеличение на цените на брашното, така че това нещо като фактор и като се събере, съвсем нормално е цената на хляба да поскъпне", посочи Попов.
Хлябът може да поскъпне с повече от 15-20 процента от другия месец, съобщи пред "Дарик" председателят на Управителния съвет на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева. Според нея е възможно поскъпването да бъде и по-голямо при различните производители - "тези, които стоят зад стоката, която произвеждат, и за тези, които произвеждат продукти с определено качество". Според нея до края на месеца поскъпването ще бъде факт.
Марияна Кукушева съобщи пред агенция "Фокус" и че във Федерацията на хлебопроизводителите са подготвили проектозакон за хляба. Според нея чрез един такъв закон ще бъде подобрен контролът върху качеството на хляба и ще бъде намален сивият сектор в бранша, който в момента е около 50%.
"Вероятно ще се наложи внос на пшеница от чужбина", коментира пред агенцията председателят на Съюза на мелничарите в България Савина Влахова. Никой не може да прогнозира с точност какво количество зърно от България в кой момент може да бъде изнесено и какво точно количество съответно ще се наложи да бъде внесено за нуждите на мелничарите, обясни тя. По думите й у нас последно по-голям внос на пшеница се е наложил през 2004 г. Логиката обаче сочи, че ако се наложи внос, зърното ще се оскъпи заради транспортните разходи, а това може да се отрази и на цените на брашното и на хляба.
"Засиленото търсене на пшеница на международните пазари вдига цената и на българското зърно. Така родните зърнопроизводители ще предпочетат да изнесат пшеница на по-висока цена, а не да я продадат на някой от мелничарите, който и да е той, който иска да го купи на ниска цена", обясни Влахова. По думите й с цените на хляба в България се спекулира.
"Непрекъснато се спекулира с цената на хляба в България и на хората се насаждат психози, а това не е необходимо да се случва по този начин. Цената на хляба просто следва логиката в цените на всяка друга стока. Тя се определя от пазара - може да бъде нагоре, а може да бъде и надолу. В България по принцип цените на хляба са били на много ниски нива по причина на това, че бяхме затворена икономика и има свръхпредлагане на брашна - това задържа за много дълго време цените на хляба на много ниски нива. Ако се огледаме в съседните държави - Гърция, Турция, Румъния, ако щете и Сърбия и Македония, ще забележите, че хлябът там е доста по-скъп, отколкото е в България. И след като цената на зърното в България е на международни нива, логично е, че и цената на хляба ще бъде около такива нива", коментира още Влахова.