Карамеленият оцветител в напитките е напълно безопасен, твърдят производители

Карамеленият оцветител, който се използва в безалокохолните напитки – 4-метилимидазол(4-MEI), е напълно безопасен, съобщават от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България.
Те се позовават на Европейската служба за безопасност на храните и "водещи регулаторни институции", който според асоциацията отново са потвърдили безопасността на съставката.
По-рано през деня BBC съобщи, че Coca-Cola и PepsiCo сменят рецептите си в САЩ, защото там органите за контрол на храните и напитките са включили тази съставка в списъка с канцерогенните вещества.
Проверка на "Дневник" на сайта на Европейската служба за безопасност на храните, показва, че последното съобщение, което се отнася до този химикал, е от март 2011 г. В него се цитира голямо изследване и се стига до заключението, че в определени граници 4-MEI не представлява риск за потребителите, но службата приветстват провеждането на нови проучвания за други типове оцветители.
От асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България посочват, че водещи регулаторни институции от цял свят се обединяват в позицията, че съставката е безопасна за влагане в храни и напитки. те дават пример с Министерството на здравеопазването в Канада, което през ноември миналата година оповестило, че веществото 4-MEI, което се открива в някои карамелови оцветители "не представлява риск" за потребителите.
От българската асоциация твърдят и че Американската агенция по безопасност на храните и лекарствата (FDA) е одобрила карамела като оцветяваща съставка и го е вписала като "общопризната безопасна хранителна съставка".
Очевидно това вече се е променило след като на производителите, които държат 90 на сто от пазара на безалкохолни напитки в САЩ, се налага да променят рецептите си и да извадят химикала от влагането му в тях.
От асоциацията обясняват, че 4-MEI се формира в определени храни като карамела, например, по време на процесите на топлинна обработка. Минимални количества от веществото могат да бъдат открити в голям брой храни и напитки като хляб и тестени изделия, кафе, бира, соев сос и други, посочват още производителите на напитки.