За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
loremipsum
Рейтинг: 122 Неутралноако ви дойдат чужденци на гости непременно ги заведете на библиотека да прочетат за зеленото сирене от село Вит
mahjongg
Рейтинг: 409 НеутралноПовечето сирена съм ги чувал, някои съм ги опитвал, но за "България - зеленото сирене от Черни Вит" за първи път чувам
hodounski
Рейтинг: 2341 НеутралноВсичко това с червено вино....
Klatikurti
Рейтинг: 180 НеутралноОбожавам всички видове сирена и "кашкавали"
"Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и ГасетВъпреки че всичко е сирене.
БМЗ
Рейтинг: 850 НеутралноИ помнете, безплатно е само сиренето в капана.
"Сини, червени, зелени — заедно ако се обединят, страната веднъж завинаги ще се оправи". (баба Ванга)Klatikurti
Рейтинг: 180 НеутралноДо коментар [#2] от "mahjongg":
"Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и ГасетСреща се и на други закътани места в България, предимно планински.
Klatikurti
Рейтинг: 180 НеутралноДо коментар [#3] от "hodounski":
"Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и ГасетСтаро вино и старо сирене. Потекоха ми слюнки.
sto67nes
Рейтинг: 1434 Неутрално[quote#3:"hodounski"]Всичко това с червено вино....[/quote]
Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!++++++++Страхотни мезета......
mahjongg
Рейтинг: 409 Весело[quote#7:"klatikurti"]Старо вино и старо сирене. Потекоха ми слюнки. [/quote]
....и младо гадже
Beyond
Рейтинг: 810 НеутралноДобре узряло овче сирене + старо мелнишко вино!
TAKE THE RED PILL!Не ги давам за нищо!
The Core
Рейтинг: 466 ЛюбопитноИнтересно, никъде не пише за бяло саламурено сирене от палмово масло...
Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! НицшеИли за същото, но от сухо мляко...
dissident
Рейтинг: 411 НеутралноНе е "Dorset Blue Vinny" а "Dorset Blue Vinney"
Най-голямо разнообразие сирена се произвеждат в Англия.
чорли
Рейтинг: 1147 НеутралноДо коментар [#2] от "mahjongg":
ogaleriia_cherni_vit_-_miastoto_na_bulgarskiia/
http://www.dnevnik.bg/photos/2009/12/03/825386_fot
hodounski
Рейтинг: 2341 ВеселоДо коментар [#7] от "klatikurti":
И стари приятели?
Klatikurti
Рейтинг: 180 НеутралноДо коментар [#10] от "Beyond":
"Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и ГасетМелнишко вино, но не бутилирано. Само в Мелник, директно от бурето. Без консерванти и достъп до светлина и въздух.
areta
Рейтинг: 1059 НеутралноВ интерес на истината, толкова вкусно като обикновеното българско овче сирене не съм яла никъде другаде. Гръцката фета си е направо с вкус на тебешир пред него.
dissident
Рейтинг: 411 НеутралноДо коментар [#13] от "чорли":
В България винаги залитат по чужди имена. Български Лувър, български рокфор и така губят много. Гърците измислиха име на саламуреното сирене и сега така се знае в цял свят.
hodounski
Рейтинг: 2341 ВеселоДо коментар [#9] от "mahjongg":
Скоро в един роман на А.Кларк прочетох ,че мъжът трябва да общува със стари философи ,млади лекари ,стари приятели и млади жени.
Klatikurti
Рейтинг: 180 НеутралноДо коментар [#11] от "The Core":
"Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и ГасетНяма нищо интересно. Истинското Българско сирене (не говоря за домашното, където менте няма) заминава за износ, предимно в Гърция. Там се търгува за около 14 евро килограма.
В България няма пазар за него.
puhcho7
Рейтинг: 237 ЛюбопитноДо коментар [#18] от "hodounski":
...за младите лекари каква е логиката да общува, за зъболекари и зъботехници казва ли нещо колегата Кларк, със какви трябва да се търсят контакти?!?....
dissident
Рейтинг: 411 НеутралноДо коментар [#16] от "luda_krava":
Имаше години когато овчето българско сирене се търсеше и продаваше в цял свят. От Канада до Австралия. В Германия и Скандинавия продавачи са ме разпитвали и търсили помощ да внесат от това сирене. Бе малко след "промените", когато производството намаля значително. Сега вече качеството не е същото и вече не се търси. Само българи емигранти се решават да го купуват.
А що се отнася до фета, произвежда се под това има и в други държави от краве мляко. Не всякога успешно. Но истинска гръцка фета от овче мляко е с доста добро качество.
mahjongg
Рейтинг: 409 Весело[quote#18:"hodounski"] в един роман на А.Кларк...[/quote]
Всичко от А.Кларк ми харесва
hodounski
Рейтинг: 2341 ЛюбопитноДо коментар [#20] от "puhcho7":
Ти искаш ли да те лекува някой звършил медицина през миналия век?
angevins
Рейтинг: 889 НеутралноНе знаех че си имаме сирене което може да съперничи на датското и рокфора ??
...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...Освен винцето със сиренцето върви и хубав хляб, французите не са го измислили напразно.
hodounski
Рейтинг: 2341 НеутралноДо коментар [#22] от "mahjongg":
Този не е много хубав.Един от последните му„Спусъкът“
mahjongg
Рейтинг: 409 НеутралноДо коментар [#25] от "hodounski":
Благодаря, намерих си четиво за довечера.
Klatikurti
Рейтинг: 180 НеутралноДо коментар [#24] от "angevins":
"Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и ГасетЗа нас Българите, с хубав хляб - върви всичко!
СДС
Рейтинг: 1448 НеутралноКлиматът и почвата влияят върху това, което ядат кравите или козите, и то се отразява на млякото, а след това и на сиренето
nemo malus felix, minime corruptor................
Има един норвежки вид сирене, "Кафяво сирене (brunost)" се нарича.
Какво ли ядът животинките?
angevins
Рейтинг: 889 НеутралноДо коментар [#28] от "СДС":
...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...Изглежда че това сиренце е карамелизирано !!
Nickname
Рейтинг: 1116 ВеселоБаварското синьо сирене е мммммм
xflood
Рейтинг: 804 НеутралноА за бялото ни сирене - ни дума??
Fail with honour then succeed by fraudСДС
Рейтинг: 1448 НеутралноДо коментар [#25] от "hodounski":
nemo malus felix, minime corruptor.Този не е много хубав.Един от последните му„Спусъкът“
................
Романът не е от Артър Кларк, използвано е само името му, за да се увеличат продажбите.
Авторът му се казва Майъкл Кюб, би трябвало да е написано на корицата.
xflood
Рейтинг: 804 НеутралноКакто и за Датското синьо сирене, а то е толкова добро!!
Fail with honour then succeed by fraudpuhcho7
Рейтинг: 237 ЛюбопитноДо коментар [#23] от "hodounski":
...а кой да ме лекува, стажанти може би по медицина?!...минал съм и през студенти в стоматологията...
СДС
Рейтинг: 1448 НеутралноДо коментар [#29] от "angevins":
nemo malus felix, minime corruptor.По всяка вероятност, да. Норвежците не са от вчера, знаят и те какво е убо.
puhcho7
Рейтинг: 237 ЛюбопитноДо коментар [#23] от "hodounski":
...и толкова ли отдавна беше миналия век, та да е опосно да бъда лекуван от завършил тогава?!...
kumcho___valcho
Рейтинг: 425 НеутралноДо коментар [#2] от "mahjongg":
[quote#2:"mahjongg"]но за "България - зеленото сирене от Черни Вит" за първи път чувам[/quote]
И аз допреди време не знаех, но последните години често попадам на репортажи по телевизиите за това сирене, даже и в новинарските емисии са го отразявали. Хората там си го правят от много време и мисля, че няма много майсторлък в направата му - правят го като обикновено саламурено сирене в бъчви (или дървени сандъчета) в избите и то си мухлясва.
Jessika
Рейтинг: 1269 НеутралноЗелено сирене от Черни Вит - никога не съм го чувала.
Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”Обожавам сирена, всякакви, с винце, и поради тази причина никога не бих могла да стана веган. Без месо мога, но без сирене...
Pontif
Рейтинг: 2431 НеутралноМного обичам сирена но най-ужасното сирене съм ял във Франция - едно козе сирене, доста скъпо, което предполагам е чудесно за тези които са му свикнали ... но на мене ми миришеше ужасно на повръщок и пръч едновременно. Ужас! Като си затворя очите още му усещам миризмата и горчивия вкус.
Sic semper evello mortem tyrannis - California Über AllesМежду другото адски ме дразнят Гърците с тяхната фета. Нашето бяло саламурено сирене е по-хубаво от тяхното. А за моя вкус най-фубавата фета е френската. Има по-мек и мазен вкус от нашата.
angevins
Рейтинг: 889 НеутралноДо коментар [#35] от "СДС":
...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...А бе да, аз не знам някъде другаде да има сладко сирене.
Nikoi
Рейтинг: 524 Неутралномного добро сирене има в Румъния в метални кутии на хошланд ,около 15 лв на кг , кашкавала е номер едно ,производство на Родопея мисля че беше ,но чист родопски ,там стават и най добрите български сирена ,кравите пасат на воля и се движат по баирите ,мазнините им са други
kumcho___valcho
Рейтинг: 425 НеутралноДо коментар [#21] от "dissident":
Не мога да се съглася с теб - много мандри работят само за износ
koko65bg
Рейтинг: 889 НеутралноЗа разлика от другите сирена, за които авторът дава съвети къде могат да се купят, в този случай не е така. Причината е, че зеленото сирене е забранено за продажба у нас, тъй като се прави само в домашни условия
И точно затова производителите му трябва да имат възможност да го продават като дават и съответните гаранции за качество. Мисля, че доста клиенти ще предпочетат да купят нещо такова вместо традиционния български кравешки кашкавал произведн от палмово масло. Май лобито на големите продуценти си е платило където трябва за да има такава забрана. Навсякъде в европейските страни има базари където малки производители могат да продават свободно своите продукти.
chichka
Рейтинг: 1638 НеутралноЗеленото сирене от Сини Вит.. е известно, но недостъпно за потребителите.
Русия е проказата на планетата Земя.Относно българското саламурено сирене/овче и краве/ и неговите качества, мажем да коментираме само в минало време. В момента никъде не се прави за пазара, не се вързвайте на рекламите! В някои села бабите си правят за семейството, но не може да си купите.
Относно съвременните български сирена.... знайте ,че в момента в България се внася повече палмова мазнина, отколкото суровина за Нефтохима!!! А внесеното сухо мляко е няколко пъти повече от добитото прясно мляко в страната!!!
Да ви е сладко.
Станислав
Рейтинг: 1424 ВеселоДо коментар [#12] от "dissident":
За което те поздравявам. Мислех, че французите са на първо място с техните 350-400 вида сирена, но се оказа, че във Великобритания имало над 700. Аз лично намирам френските за по-разнообразни и по-вкусни, но няма да споря със статистиката, а и всичко е въпрос на вкус. И дали мезето е за бяло или за червено вино.
“Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. FranklinБях готов да оспоря това твърдение, но с изненада установих, че си прав.
hodounski
Рейтинг: 2341 НеутралноДо коментар [#32] от "СДС":
Извадих го от Читанка.Нищо не пише.
simo87
Рейтинг: 753 НеутралноДо коментар [#17] от "dissident":
Не е само до името. Гърците, първо произвеждат доста по-големи количества сирене от нас, тоест имат възможност да се наложат на даден пазар, а не да бъдат редки и бутикови сирена, второ поддържат добро средно качество при почти всички производители (у нас има прекрасни сирена, има и пълни боклуци), и трето имат силно лоби по света и правят реклама на продуктите си.
А ние имаме страхотни традиции в производството на млечни продукти, и уникални възможности за производство на био продукти, тъй като може би само Швейцария разполага с по-добри пасища.
Станислав
Рейтинг: 1424 НеутралноДо коментар [#16] от "luda_krava":
“Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. FranklinС уговорката, че всичко е въпрос на вкус, искам да Ви призная, че никога не съм ял фета с "вкус на тебешир" - обикновено е стегната и много вкусна. С вкус на истинско сирене.
puhcho7
Рейтинг: 237 НеутралноДо коментар [#38] от "Jessika":
...без месо е достатъчно, важно е да не е употребено насилие...
[quote#38:"Jessika"]Обожавам сирена, всякакви, с винце, и поради тази причина никога не бих могла да стана веган. Без месо мога, но без сирене...[/quote]
СДС
Рейтинг: 1448 НеутралноДо коментар [#46] от "hodounski": ile:Trigger.jpg
nemo malus felix, minime corruptor.Да, видях го току що. Явно издателят ИК „БАРД“ ООД е преценил, че не му е изгодно да го споменава.
Ето ти оригиналната обложка:
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Trigger#/media/F
Skydiver
Рейтинг: 207 НеутралноПроблема на автора е че българското бяло сирене е идентично по всички параметри с гръцкото "фета" сирене, освен по търговската марка.
Затова си измисля разни зелени, виолетови и т.н. сирена които никой в Бг не е чувал.
Skydiver
Рейтинг: 207 НеутралноПроблема на автора е че българското бяло сирене е идентично по всички параметри с гръцкото "фета" сирене, освен по търговската марка.
Затова си измисля разни зелени, виолетови и т.н. сирена които никой в Бг не е чувал.
simo87
Рейтинг: 753 НеутралноДо коментар [#39] от "Pontif А":
Не знам дали ние произвеждаме фета сирене. Нашето основно сирене е бяло саламурено сирене. То може да краве, овче, козе, биволско. Приготвя се по един и същи начин и зрее по един и същи начин - в саламура от вода и сол/морска сол. По-мазничко сирене беше сиренето Дунавия, което се произвеждаше по подобен начин, но мисля, че зрееше в саламура със сметана, от там ставаше и по-меко и мазничко.
За мен най-вкусното сирене беше това, което правеше баба ми - обикновено само от овче мляко, а лятото и есента смес - овче + козе.
Е, тогава не ми вървеше с червено вино, но и с пресни домати и краставици от градината или с диня от бостана също беше много добра комбинация.
hodounski
Рейтинг: 2341 НеутралноДо коментар [#50] от "СДС":
Мерси! Не знаех, но веднага си помислих ,че е бил много стар като го е писал ,а то какво било...
СДС
Рейтинг: 1448 НеутралноДо коментар [#54] от "hodounski":
nemo malus felix, minime corruptor.Гострайтър му е помагал, явно не срещу хонорар, а място на обложката с тендеция в бъдеще сам да пише.
Жалко, но политиката на издателствата гравитира около тежеста на € като точка на тежеста ( на аргументите).
Пък за сиренето, Гърция първа си прокара балканското сирене като тяхно си, по-рано са в ЕС и си запазиха марката. Както и "Даноне" се заквасява с български лактобацил , но спящта красавица София има други проблеми, по-налични:как да стане работата, без да се подхване.
tralala2010
Рейтинг: 237 Неутрално[quote#2:"mahjongg"]но за "България - зеленото сирене от Черни Вит" за първи път чувам[/quote]
Ето ти един, може би истински виц: Пътуват из страната през някакви планински села семейство столичани, спират пред магазин в някакво село и влизат вътре да си вземат нещо за ядене, понеже няма ресторант наблизо. Имате ли сирене "рокфор"? пита столичанката, а магазинерката мига на парцали и се извинява, че не знае какво е това. "-Едно такова сирене, покрито с плесен"- обяснява клиентката. "-Съжалявам, няма сирене рокфор, но мога да ви предложа кренвирши рокфор, хляб рокфор и вафли рокфор".
dissident
Рейтинг: 411 НеутралноДо коментар [#47] от "simo87":
Пасищата на Швейцария не са по-добри. Притисната е от индустриални държави и до скоро имаше киселнни дъждове в Западна Европа.
Пасищата в България са много по-добри, но няма хора да работят и не знаят как.
princess_x
Рейтинг: 970 НеутралноОбожавам козето сирене Валенсей, както и липсващата в тази статия биволска моцарела, но и двата вида е най-добре да се ядат на място.
todorus
Рейтинг: 8 ЛюбопитноПлесенното сирене от Черни Вит е едно от трите в Европа, заедно с рокфора и сините сирена на баските в Испания, които развиват по естествен път благородна плесен без тя да се привнася отвън.
Pontif
Рейтинг: 2431 Неутрално[quote#53:"simo87"]Не знам дали ние произвеждаме фета сирене. [/quote]
Sic semper evello mortem tyrannis - California Über AllesДо коментар [#53] от "simo87":
Бялото саламурено сирене е точно фета. Може да се прави от краве, овчо, козе и всякъкви смеси но начина на пресичане и отлежаване в саламура е което го прави фета. Това винаги е било най-популрното сирене в България и не знам защо оставихме Гърците да си го напишат на тях.
Както и да е, навсякъде по света се нарича фета и вкуса му е доста подобен. Аз съм израснал с него и го обичам. Често го купуваме. В Калифорния се продава в тенекии с надпис Родопа. Майка ми казва че е по-евтино отколкото в България, което е доста странно. Гръцкото е най-скъпо и най-скапано. Френското е колкото Българското но като че ли е по-мазно ... в смисъл не на мазнина а на гладкост ... на английски има една дума smooth която го описва по-добре. (взех и аз като простаците да се правя че не знам БЪлгарски но в този случай английската дума го описва по-добре).
Не се съмнявам че на баба ти сиренето е било чудесно. Имал съм шанса само два, три пъти да ям прясно сирене, още неосолено ...ммм страхотно. Тук има една прясна моцарела която доста напомня на прясното Българско сирене.
В Калифорния има няколко неща които са много "български" Има страшна сливова ракия - произвежда се от Унгарския рабинат. Мисля че е по-хубава от Троянската. Има една салата с разкошни червени и оранжеви домати нарязани на дебели кръгове и върху тях сложен същия диаметър кръг от прясна моцарела и отгоре листо босилек с малко зехтин, сол и балсамико оцет. И също Люти зелени чушки срязани на половина надълго, натъпкани с фета сирене и панирани, наричат се Jalapeno Poppers.
jony
Рейтинг: 751 НеутралноПо дупнишко се прави и сирене стригле. Меко е, като по-твърдо желе. Не знам овче или краве е, но е много вкусно.
Tracia
Рейтинг: 1441 ЛюбопитноИ аз не бях чувала за това българско сирене. При следващото ми прибиране ще потърся да си купя и да го опитам.
amp;source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=sa6CV ZCZCMn_UNCngfAP&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=933&am p;bih=419
"Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas MannИначе, от споменатите съм опитвала почти всички, без хърватското, шотланското и норвежкото.
Испанското Queso de la Serena е особено интересно. Значи, от питата се отрязва капаче отгоре, а вътре сиренето е като крем, вкусно е, но ужасно миризливо. Ако не успееш да го изядеш цялото, трябва отново да сложиш капачето и старателно да го увиеш обилно с домакинско фолио, щото иначе ще овони хладилника.
https://www.google.es/search?q=Queso+de+la+Serena&
anarhochristian
Рейтинг: 860 Неутрално[quote#23:"hodounski"]Ти искаш ли да те лекува някой звършил медицина през миналия век? [/quote]
Всъщност го предпочитам.
Иво
Рейтинг: 3275 ВеселоДокато четях ми се прияде сирене.... ще трябва да почакам до вечеря!
"Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36Роси
Рейтинг: 5927 НеутралноГръцкото сирене "Фета" се различава от нашето бяло саламурено сирене.То се прави от овче и козе мляко,докато българското в голямата си част е краве.А и не се прави от сурово мляко,а от пастьоризирано,т.е.загрято до 80 градуса.
Виктор Флоров
Рейтинг: 1340 ВеселоДо коментар [#38] от "Jessika":
Може да чувате доста и сигурно ще е така,спечлило е доста награди по форуми,Но до тук...
Вече 5-та година дори с връзки го преследвам ,но така и няма от къде да се купи...дори и от производителя Цецо!
Та така с зеленото Българско всеки е чувал за него но само за хвалба става...
Ген. Колев
Рейтинг: 809 НеутралноДо коментар [#44] от "chichka":
Писах ти +, ама не си съвсем прав има няколко родни истински производителя на сирене и кашкавал с прекрасни истински продукти, ама цените не са за масовия БГ потребител за жалост, краве сирене 11-12-13 +++ лв. овче сирене 15-16 лв.++++, кашкавал краве - 18-20 лв.+++, овчи кашкавал 26 лв. и нагоре. Трябва да се търсят обаче в малкото специализирани магазини из големите градове. По веригите дори и оскъпените широкорекламирани марки са много далече от истината и са преоскъпени, за това което реално представляват - нито да от свежо БГ мляко, нито имат правилните бактерии, отлежаване, срок на зреене, нищо..... пък по цени гонят тези, които споменавам по горе.....ама си виреят явно добре.....в благодатната среда на извънъредно ниската потребителска БГ култура. За луканките и саламите същото важи.....ама е друга тема....
simo87
Рейтинг: 753 НеутралноДо коментар [#57] от "dissident":
Имах предвид не само чисти, но и поддържани, а и огромна част от страната е планинска, докато в България макар и да имаме доста планини, те в голяма степен са покрити с гори, а и има доста обработваеми земи в равнината, така че имаме по-малко пасища, а и много неподдържани. Иначе вероятно си напълно прав.
Pontif
Рейтинг: 2431 Неутрално[quote#65:"rosiraycheva50._"]докато българското в голямата си част е краве.[/quote]
Sic semper evello mortem tyrannis - California Über AllesДо коментар [#65] от "rosiraycheva50._":
Айде сега - винаги е имало краве и овче. А пастьоризирането не пречи на нищо. просто убива бактериите. В САЩ е разрешено да се продава сирене само от пастьоризирано мляко. И има овче сирене Родопа в тенекии, има гръцка фета, френска, холандска - всички са краве, овче, козе или комбинация от тези три с различна масленост етц. Вкуса им е доста подобен. Фета е станало нарицателно в цял свят както и шампанско и коняк ... просто Гърците са много хитри и регистрираха тяхната комбинация като най-истинската фета. Между другото от 5, 6 години има огромна къмпания в САЩ за Гръцко кисело мляко и се представя като че ли е първото и оргинално и най-лековито кисело мляко. За Българското никой не е чувал. Моля те не ми казвай сега че киселото мляко и то е гръцко изобретение! Просто ние сме страхотни смотаняци!!!! Българските политици и търговски представители са най-големите Андрешковци които са газили тази земя! Други народи от нищо правят нещо. Ние имаме някои свестни неща но няма кой да се напъне да ги популяризира и да следи за качеството им.
Както ти казах в Калифорния пия Унгарска сливовица. Има я по магазините поне от 20 години. Троянска няма и никога няма да има. Купувам си Българско сирене но качеството му никога не е същото - някога е хубаво някога е отвратително! Ами когато има френско си взимам френско защото парите не съм ги намерил на улицата. Винаги има Турски и Гръцки сърми и лютеници. Български ... само понякога. Защо бе мама му? Имаш ли идея колко е голям Американския пазар? И тук всеки опитва и купува всичко. България може да изнася стотици тонове с храни за САЩ. Това не е ЕС където за всичко има квоти. С малко усилие, с малко ум Америка може да бъде чудесен пазар за България. За съжеление всеки политик който е дошъл тука първите му думи са къде ще ме заведете на вечеря? По-гнусни прошляци не си виждла през живота си!
simo87
Рейтинг: 753 НеутралноДо коментар [#60] от "Pontif А":
Да, така е, просто в България не казваме на бялото саламурено сирене - фета, това е чужда дума. Иначе ял съм бяло саламурено сирене в Гърция и Турция, обикновено не е никак лошо. Но все пак предпочитам българското, тъй като има достатъчно добри български сирена.
А на баба ми прясното овче сирене нямаше нищо общо с моцарелата, просто беше класи над него. Моцарелата е безвкусна гумоподобна смес, а онова беше нещо съвсем различно. Но пък аз като малък не го обичах много в прясно състояние, а само зряло.
kashpirovska
Рейтинг: 466 НеутралноПонеже вкъщи не сядам на масата без сирене,си реших проблема с истинските сирена,като се свързах с един приятел в планината и от него си купувам козе сирене(ммммм!) ,а от едно село около София пак приятелско семейство ми доставя кашкавал и краве сирене.Да,скъпи са,но знам какво е вложено в тях.
Дневник-токсичният сайтЖалко за родното зелено сирене,никой не се е сетил да направи нещо по въпроса с производството,рекламата и пазара на този деликатес! Както и с други наши продукти,впрочем...
Curb Your Enthusiasm
Рейтинг: 881 НеутралноДо коментар [#21] от "dissident":
Аз продължавам да си купувам Българско овче сирене, в тенекиени кутии от 1 кг, цената е около 18 CDN. Пробвал съм френско, гръцко, канадско, датско FETA, но предпочитам Българското.
Виж, кашкавал вече не купивам, продават го неузрял и с доста водно съдържание. Вместо Български кашкавал, си купувам швейцарски Ементал.
chichka
Рейтинг: 1638 НеутралноДо коментар [#67] от "Ген. Колев":
Русия е проказата на планетата Земя.А тези сериозни, "честни" български производители, имат ли линии за производство на имитиращи продукти, или произвеждат само "истинско, чисто, качествено"...? Покажи производител твърдящ, че произвежда само истински продукт от свежо прясно мляко... който да няма и съпътстваща дейност?
Сирената коментирани в статията се произвеждат от производители които... дали внасят с кораби сухо мляко от Украйна, или палмова мазнина с хиляди тона?
А за колбасите си прав... от години консумирам само непроизведени в БГ колбаси.
Наскоро мой познат от младините.. цял живот майстор готвач.. отвори заведение. Посетих го и закачливо: "Дай тройка кебапчета с гарнитура, като едно време". Погледна ме тъжно и отговори: :Не мога, няма ги едновремещните прасета, хранени с едновремещната храна, да се получи едновремещното месо... за да направя кебапчета!"
А специално за българските уж истински млечни, месни и винени продукти мога много да разкажа, там измамата е най-голяма!
Лека вечер.
mekarshalev
Рейтинг: 523 НеутралноДо коментар [#69] от "Pontif А":
в кали има троянска сливова, поне в южна кали има една верига jons, където има доста бг алкохол. ма знам че ти си по на север и сигурно затова не си виждал. на мен пък унгарската сливова не ми харесва особено, но въпрос на вкус. иначе има разни сръбски, босненски и хърватски, които са не лоши също.
Pontif
Рейтинг: 2431 НеутралноДо коментар [#74] от "mekarshalev":
Sic semper evello mortem tyrannis - California Über AllesНали знаеш че истинските пиячи пият гроздова. Аз не съм от пиячите и предпочитам сливова. Но я пия веднъж 50гр на 6 месеца. Понякога винце .. биричка Sierra Nevada.
Тук май нямаме Jons. Ракийката я взимам от Trader Joe или BevMo. Рядко пия по един шот Gentelman Jack. Нали знаеш как е тук - вина, бири и Маргарити. Cadillac Margarita!
Иначе има хубави сиренца. Лошото е че не трябва да ги ям вече на моите години. Какво пиете по SoCal?
bramasole
Рейтинг: 2481 ВеселоДо коментар [#3] от "hodounski":
"На народите с къса памет преходите са им много дълги.." Тони Филипов, Д-рБъди човек, дай ни право на избор за виното, няма да откажа каквото и да е сирене за мезе.
Lady Zeppelin
Рейтинг: 1441 ВеселоДо коментар [#76] от "Bramasole":
Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.На мен ми дойде една идея за един сиренарски тур на Европа.
Какво ще кажеш?
Вовка Вурдалак
Рейтинг: 982 ВеселоВкусна статия
Praise the Lord and Pass the Ammunition! Ще не вмерла Україна!bramasole
Рейтинг: 2481 ВеселоДо коментар [#77] от "Lady Zeppelin":
"На народите с къса памет преходите са им много дълги.." Тони Филипов, Д-р100 пъти "за"! И, като го обмислим, няма да ни струва безумни суми.
Имам друга идея, която ще реализирам със сигурност; довечера ще ти я опиша на мейл.
princess_x
Рейтинг: 970 Неутрално[quote#70:"simo87"]А на баба ми прясното овче сирене нямаше нищо общо с моцарелата, просто беше класи над него. Моцарелата е безвкусна гумоподобна смес, [/quote]
images//IMG_8F2E26-5CA9BF-8D5F60-B4E364-CE3BDE-70D 3DB.jpg
Хайде сега, говориш за различни неща, освен че сигурно изобщо не си опитвал моцарела. Това на гума ли ти прилича:
http://www.ciboviaggiando.it/uploads/articles/data
E_E_U_
Рейтинг: 746 НеутралноВ Гърция съм опитвала страхотни сирена,особенно по островите.Гърците са и най-големите консуматори на сирена в Европа !
Само родените роби чакат....Освободител !princess_x
Рейтинг: 970 Неутрално[quote#69:"Pontif А"]Както ти казах в Калифорния пия Унгарска сливовица. [/quote]
А не си ли опитвал крушовата им ракия? Тя бие всички ракии. Кайсиевата също е хубава. Всъщност имам спомени отпреди доста години, защото вече съвсем не пия концентрати; не знам дали и унгарците не са поразвалили нещата. Но сигурно има и истински.
areta
Рейтинг: 1059 НеутралноДо коментар [#48] от "Станислав":
Вярно, че е въпрос на вкус, за мен гръцката фета (няколко марки), която се продава в магазина, е суха, сбита и безвкусна.
hodounski
Рейтинг: 2341 ВеселоДо коментар [#76] от "Bramasole":
Никакъв избор! Ще карате на Мерло!
Станислав
Рейтинг: 1424 НеутралноДо коментар [#83] от "luda_krava": Аз сигурно съм повлиян от последния уикенд, който прекарах в Гърция.
Ако попадна на качествена фета у нас, ще ти препоръчам марката и магазина.
“Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. FranklinГен. Колев
Рейтинг: 809 НеутралноДо коментар [#73] от "chichka":
Повечето "манраджии" наистина си бичат палмови масла и пр. разни "тебешири" паралелно със "сиренето", което пък си е с яко вложено сухо мляко, отделно си има доста водица в него, не се чака и да зрее - имам такъв пример от първа ръка.
Тези обаче, които споменавам са си истински, вкус като навремето, плътност, зрелост....ама най-добре на място, може да се опитва и избира....За меса и колбаси на друго място...Ако минаваш или живееш около ценралната част на страната, мога да ти дам хабер къде и как.
Сия за кебапчетата от едно време.....наистина няма как да стане...ама айде поне на 90%.....липсващите 10% няма как да се компенсират.....изгубиха се ония породи прасета, пък и я няма магията на ония 3-фазни скари по незнам си колко киловата, дето майсторите кебапчии никога не миеха....
simo87
Рейтинг: 753 НеутралноДо коментар [#80] от "princess_x":
Как реши, че не съм опитвал моцарела? Ял съм моцарела на различни места в Италия, просто не ми харесва, не натрапвам вкуса си на никого.
princess_x
Рейтинг: 970 Неутрално[quote#87:"simo87"]Как реши, че не съм опитвал моцарела?[/quote]
Много просто - щом я определяш като 'гумоподобна'.
Моцарелата от бивол, която винаги трябва да се яде прясна и в или около Неапол, има кожичка отвън, а отвътре е сочна; като се натисне отделя течност/цвик (?) и се разделя на конци. Вкусът и' е деликатен.
Иначе и аз имам спомени от сиренето, което правеше дядо ми и което хапвах с комат от содената пита на баба ми и домати, откъснати току що от градината.
mekarshalev
Рейтинг: 523 НеутралноДо коментар [#75] от "Pontif A"
ами пием най-различни неща. освен бг ракии има много хубава чилийска или перуанска гроздова "ракия", казва се писко. тук е царството на крафт бирите, само в сд каунти има сигурно повече от 100 малки бирарии и някои са доста добри. отделно аз обичам тежки и ароматни белгийски бири, които се намират в голямо разнообразие (в бевмо или тотал уайн). естествено кали вина са си супер. а за завършек някой миризлив медицински малц с пуричка. въобще ми е много смешно някой комуняк като каже че в щатите нямало нищо за пиене или ядене. а, наздраве!
vesko19
Рейтинг: 814 Веселогръцкото сирене наистина е доста хубаво и качествено ако някой ходи до гърция нека го опита ако не е
да си призная доста от сирената съм ги чувал но някой въобще
примерно за нашето сирене - щом чуя бг сирене си представям на баба домашното бяло сирене уви май не сме известни точно с него