Европа в 18 пити сирене

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (90)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на loremipsum
    loremipsum
    Рейтинг: 122 Неутрално

    ако ви дойдат чужденци на гости непременно ги заведете на библиотека да прочетат за зеленото сирене от село Вит

  2. 2 Профил на mahjongg
    mahjongg
    Рейтинг: 409 Неутрално

    Повечето сирена съм ги чувал, някои съм ги опитвал, но за "България - зеленото сирене от Черни Вит" за първи път чувам

  3. 3 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 2341 Неутрално

    Всичко това с червено вино....

  4. 4 Профил на Klatikurti
    Klatikurti
    Рейтинг: 180 Неутрално

    Обожавам всички видове сирена и "кашкавали"
    Въпреки че всичко е сирене.

    "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
  5. 5 Профил на БМЗ
    БМЗ
    Рейтинг: 850 Неутрално

    И помнете, безплатно е само сиренето в капана.

    "Сини, червени, зелени — заедно ако се обединят, страната веднъж завинаги ще се оправи". (баба Ванга)
  6. 6 Профил на Klatikurti
    Klatikurti
    Рейтинг: 180 Неутрално

    До коментар [#2] от "mahjongg":

    Среща се и на други закътани места в България, предимно планински.

    "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
  7. 7 Профил на Klatikurti
    Klatikurti
    Рейтинг: 180 Неутрално

    До коментар [#3] от "hodounski":

    Старо вино и старо сирене. Потекоха ми слюнки.

    "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
  8. 8 Профил на sto67nes
    sto67nes
    Рейтинг: 1434 Неутрално

    [quote#3:"hodounski"]Всичко това с червено вино....[/quote]

    ++++++++Страхотни мезета......

    Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
  9. 9 Профил на mahjongg
    mahjongg
    Рейтинг: 409 Весело

    [quote#7:"klatikurti"]Старо вино и старо сирене. Потекоха ми слюнки. [/quote]
    ....и младо гадже

  10. 10 Профил на Beyond
    Beyond
    Рейтинг: 810 Неутрално

    Добре узряло овче сирене + старо мелнишко вино!

    Не ги давам за нищо!

    TAKE THE RED PILL!
  11. 11 Профил на The Core
    The Core
    Рейтинг: 466 Любопитно

    Интересно, никъде не пише за бяло саламурено сирене от палмово масло...
    Или за същото, но от сухо мляко...

    Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
  12. 12 Профил на dissident
    dissident
    Рейтинг: 411 Неутрално

    Не е "Dorset Blue Vinny" а "Dorset Blue Vinney"
    Най-голямо разнообразие сирена се произвеждат в Англия.

  13. 13 Профил на чорли
    чорли
    Рейтинг: 1147 Неутрално
  14. 14 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 2341 Весело

    До коментар [#7] от "klatikurti":

    И стари приятели?

  15. 15 Профил на Klatikurti
    Klatikurti
    Рейтинг: 180 Неутрално

    До коментар [#10] от "Beyond":

    Мелнишко вино, но не бутилирано. Само в Мелник, директно от бурето. Без консерванти и достъп до светлина и въздух.

    "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
  16. 16 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1059 Неутрално

    В интерес на истината, толкова вкусно като обикновеното българско овче сирене не съм яла никъде другаде. Гръцката фета си е направо с вкус на тебешир пред него.

  17. 17 Профил на dissident
    dissident
    Рейтинг: 411 Неутрално

    До коментар [#13] от "чорли":

    В България винаги залитат по чужди имена. Български Лувър, български рокфор и така губят много. Гърците измислиха име на саламуреното сирене и сега така се знае в цял свят.

  18. 18 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 2341 Весело

    До коментар [#9] от "mahjongg":

    Скоро в един роман на А.Кларк прочетох ,че мъжът трябва да общува със стари философи ,млади лекари ,стари приятели и млади жени.

  19. 19 Профил на Klatikurti
    Klatikurti
    Рейтинг: 180 Неутрално

    До коментар [#11] от "The Core":

    Няма нищо интересно. Истинското Българско сирене (не говоря за домашното, където менте няма) заминава за износ, предимно в Гърция. Там се търгува за около 14 евро килограма.
    В България няма пазар за него.

    "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
  20. 20 Профил на puhcho7
    puhcho7
    Рейтинг: 237 Любопитно

    До коментар [#18] от "hodounski":
    ...за младите лекари каква е логиката да общува, за зъболекари и зъботехници казва ли нещо колегата Кларк, със какви трябва да се търсят контакти?!?....

  21. 21 Профил на dissident
    dissident
    Рейтинг: 411 Неутрално

    До коментар [#16] от "luda_krava":

    Имаше години когато овчето българско сирене се търсеше и продаваше в цял свят. От Канада до Австралия. В Германия и Скандинавия продавачи са ме разпитвали и търсили помощ да внесат от това сирене. Бе малко след "промените", когато производството намаля значително. Сега вече качеството не е същото и вече не се търси. Само българи емигранти се решават да го купуват.
    А що се отнася до фета, произвежда се под това има и в други държави от краве мляко. Не всякога успешно. Но истинска гръцка фета от овче мляко е с доста добро качество.

  22. 22 Профил на mahjongg
    mahjongg
    Рейтинг: 409 Весело

    [quote#18:"hodounski"] в един роман на А.Кларк...[/quote]
    Всичко от А.Кларк ми харесва

  23. 23 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 2341 Любопитно

    До коментар [#20] от "puhcho7":

    Ти искаш ли да те лекува някой звършил медицина през миналия век?

  24. 24 Профил на angevins
    angevins
    Рейтинг: 889 Неутрално

    Не знаех че си имаме сирене което може да съперничи на датското и рокфора ??

    Освен винцето със сиренцето върви и хубав хляб, французите не са го измислили напразно.

    ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
  25. 25 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 2341 Неутрално

    До коментар [#22] от "mahjongg":

    Този не е много хубав.Един от последните му„Спусъкът“

  26. 26 Профил на mahjongg
    mahjongg
    Рейтинг: 409 Неутрално

    До коментар [#25] от "hodounski":

    Благодаря, намерих си четиво за довечера.

  27. 27 Профил на Klatikurti
    Klatikurti
    Рейтинг: 180 Неутрално

    До коментар [#24] от "angevins":

    За нас Българите, с хубав хляб - върви всичко!

    "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
  28. 28 Профил на СДС
    СДС
    Рейтинг: 1448 Неутрално

    Климатът и почвата влияят върху това, което ядат кравите или козите, и то се отразява на млякото, а след това и на сиренето
    ...............
    Има един норвежки вид сирене, "Кафяво сирене (brunost)" се нарича.
    Какво ли ядът животинките?

    nemo malus felix, minime corruptor.
  29. 29 Профил на angevins
    angevins
    Рейтинг: 889 Неутрално

    До коментар [#28] от "СДС":

    Изглежда че това сиренце е карамелизирано !!

    ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
  30. 30 Профил на Nickname СУПЕР
    Nickname
    Рейтинг: 1116 Весело

    Баварското синьо сирене е мммммм

  31. 31 Профил на xflood
    xflood
    Рейтинг: 804 Неутрално

    А за бялото ни сирене - ни дума??

    Fail with honour then succeed by fraud
  32. 32 Профил на СДС
    СДС
    Рейтинг: 1448 Неутрално

    До коментар [#25] от "hodounski":
    Този не е много хубав.Един от последните му„Спусъкът“
    ................
    Романът не е от Артър Кларк, използвано е само името му, за да се увеличат продажбите.
    Авторът му се казва Майъкл Кюб, би трябвало да е написано на корицата.

    nemo malus felix, minime corruptor.
  33. 33 Профил на xflood
    xflood
    Рейтинг: 804 Неутрално

    Както и за Датското синьо сирене, а то е толкова добро!!

    Fail with honour then succeed by fraud
  34. 34 Профил на puhcho7
    puhcho7
    Рейтинг: 237 Любопитно

    До коментар [#23] от "hodounski":
    ...а кой да ме лекува, стажанти може би по медицина?!...минал съм и през студенти в стоматологията...

  35. 35 Профил на СДС
    СДС
    Рейтинг: 1448 Неутрално

    До коментар [#29] от "angevins":

    По всяка вероятност, да. Норвежците не са от вчера, знаят и те какво е убо.

    nemo malus felix, minime corruptor.
  36. 36 Профил на puhcho7
    puhcho7
    Рейтинг: 237 Любопитно

    До коментар [#23] от "hodounski":
    ...и толкова ли отдавна беше миналия век, та да е опосно да бъда лекуван от завършил тогава?!...

  37. 37 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 425 Неутрално

    До коментар [#2] от "mahjongg":
    [quote#2:"mahjongg"]но за "България - зеленото сирене от Черни Вит" за първи път чувам[/quote]
    И аз допреди време не знаех, но последните години често попадам на репортажи по телевизиите за това сирене, даже и в новинарските емисии са го отразявали. Хората там си го правят от много време и мисля, че няма много майсторлък в направата му - правят го като обикновено саламурено сирене в бъчви (или дървени сандъчета) в избите и то си мухлясва.

  38. 38 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1269 Неутрално

    Зелено сирене от Черни Вит - никога не съм го чувала.
    Обожавам сирена, всякакви, с винце, и поради тази причина никога не бих могла да стана веган. Без месо мога, но без сирене...

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  39. 39 Профил на Pontif
    Pontif
    Рейтинг: 2431 Неутрално

    Много обичам сирена но най-ужасното сирене съм ял във Франция - едно козе сирене, доста скъпо, което предполагам е чудесно за тези които са му свикнали ... но на мене ми миришеше ужасно на повръщок и пръч едновременно. Ужас! Като си затворя очите още му усещам миризмата и горчивия вкус.
    Между другото адски ме дразнят Гърците с тяхната фета. Нашето бяло саламурено сирене е по-хубаво от тяхното. А за моя вкус най-фубавата фета е френската. Има по-мек и мазен вкус от нашата.

    Sic semper evello mortem tyrannis - California Über Alles
  40. 40 Профил на angevins
    angevins
    Рейтинг: 889 Неутрално

    До коментар [#35] от "СДС":

    А бе да, аз не знам някъде другаде да има сладко сирене.

    ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
  41. 41 Профил на Nikoi
    Nikoi
    Рейтинг: 524 Неутрално

    много добро сирене има в Румъния в метални кутии на хошланд ,около 15 лв на кг , кашкавала е номер едно ,производство на Родопея мисля че беше ,но чист родопски ,там стават и най добрите български сирена ,кравите пасат на воля и се движат по баирите ,мазнините им са други

  42. 42 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 425 Неутрално

    До коментар [#21] от "dissident":
    Не мога да се съглася с теб - много мандри работят само за износ

  43. 43 Профил на koko65bg
    koko65bg
    Рейтинг: 889 Неутрално

    За разлика от другите сирена, за които авторът дава съвети къде могат да се купят, в този случай не е така. Причината е, че зеленото сирене е забранено за продажба у нас, тъй като се прави само в домашни условия

    И точно затова производителите му трябва да имат възможност да го продават като дават и съответните гаранции за качество. Мисля, че доста клиенти ще предпочетат да купят нещо такова вместо традиционния български кравешки кашкавал произведн от палмово масло. Май лобито на големите продуценти си е платило където трябва за да има такава забрана. Навсякъде в европейските страни има базари където малки производители могат да продават свободно своите продукти.

  44. 44 Профил на chichka
    chichka
    Рейтинг: 1638 Неутрално

    Зеленото сирене от Сини Вит.. е известно, но недостъпно за потребителите.
    Относно българското саламурено сирене/овче и краве/ и неговите качества, мажем да коментираме само в минало време. В момента никъде не се прави за пазара, не се вързвайте на рекламите! В някои села бабите си правят за семейството, но не може да си купите.
    Относно съвременните български сирена.... знайте ,че в момента в България се внася повече палмова мазнина, отколкото суровина за Нефтохима!!! А внесеното сухо мляко е няколко пъти повече от добитото прясно мляко в страната!!!
    Да ви е сладко.

    Русия е проказата на планетата Земя.
  45. 45 Профил на Станислав СУПЕР
    Станислав
    Рейтинг: 1424 Весело

    До коментар [#12] от "dissident":

    Бях готов да оспоря това твърдение, но с изненада установих, че си прав. За което те поздравявам. Мислех, че французите са на първо място с техните 350-400 вида сирена, но се оказа, че във Великобритания имало над 700. Аз лично намирам френските за по-разнообразни и по-вкусни, но няма да споря със статистиката, а и всичко е въпрос на вкус. И дали мезето е за бяло или за червено вино.

    “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
  46. 46 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 2341 Неутрално

    До коментар [#32] от "СДС":

    Извадих го от Читанка.Нищо не пише.

  47. 47 Профил на simo87
    simo87
    Рейтинг: 753 Неутрално

    До коментар [#17] от "dissident":

    Не е само до името. Гърците, първо произвеждат доста по-големи количества сирене от нас, тоест имат възможност да се наложат на даден пазар, а не да бъдат редки и бутикови сирена, второ поддържат добро средно качество при почти всички производители (у нас има прекрасни сирена, има и пълни боклуци), и трето имат силно лоби по света и правят реклама на продуктите си.
    А ние имаме страхотни традиции в производството на млечни продукти, и уникални възможности за производство на био продукти, тъй като може би само Швейцария разполага с по-добри пасища.

  48. 48 Профил на Станислав СУПЕР
    Станислав
    Рейтинг: 1424 Неутрално

    До коментар [#16] от "luda_krava":

    С уговорката, че всичко е въпрос на вкус, искам да Ви призная, че никога не съм ял фета с "вкус на тебешир" - обикновено е стегната и много вкусна. С вкус на истинско сирене.

    “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
  49. 49 Профил на puhcho7
    puhcho7
    Рейтинг: 237 Неутрално

    До коментар [#38] от "Jessika":
    ...без месо е достатъчно, важно е да не е употребено насилие...
    [quote#38:"Jessika"]Обожавам сирена, всякакви, с винце, и поради тази причина никога не бих могла да стана веган. Без месо мога, но без сирене...[/quote]

  50. 50 Профил на СДС
    СДС
    Рейтинг: 1448 Неутрално

    До коментар [#46] от "hodounski":
    Да, видях го току що. Явно издателят ИК „БАРД“ ООД е преценил, че не му е изгодно да го споменава.
    Ето ти оригиналната обложка:
    https://en.wikipedia.org/wiki/The_Trigger#/media/File:Trigger.jpg

    nemo malus felix, minime corruptor.
  51. 51 Профил на Skydiver
    Skydiver
    Рейтинг: 207 Неутрално

    Проблема на автора е че българското бяло сирене е идентично по всички параметри с гръцкото "фета" сирене, освен по търговската марка.
    Затова си измисля разни зелени, виолетови и т.н. сирена които никой в Бг не е чувал.

  52. 52 Профил на Skydiver
    Skydiver
    Рейтинг: 207 Неутрално

    Проблема на автора е че българското бяло сирене е идентично по всички параметри с гръцкото "фета" сирене, освен по търговската марка.
    Затова си измисля разни зелени, виолетови и т.н. сирена които никой в Бг не е чувал.

  53. 53 Профил на simo87
    simo87
    Рейтинг: 753 Неутрално

    До коментар [#39] от "Pontif А":

    Не знам дали ние произвеждаме фета сирене. Нашето основно сирене е бяло саламурено сирене. То може да краве, овче, козе, биволско. Приготвя се по един и същи начин и зрее по един и същи начин - в саламура от вода и сол/морска сол. По-мазничко сирене беше сиренето Дунавия, което се произвеждаше по подобен начин, но мисля, че зрееше в саламура със сметана, от там ставаше и по-меко и мазничко.
    За мен най-вкусното сирене беше това, което правеше баба ми - обикновено само от овче мляко, а лятото и есента смес - овче + козе.
    Е, тогава не ми вървеше с червено вино, но и с пресни домати и краставици от градината или с диня от бостана също беше много добра комбинация.

  54. 54 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 2341 Неутрално

    До коментар [#50] от "СДС":

    Мерси! Не знаех, но веднага си помислих ,че е бил много стар като го е писал ,а то какво било...

  55. 55 Профил на СДС
    СДС
    Рейтинг: 1448 Неутрално

    До коментар [#54] от "hodounski":
    Гострайтър му е помагал, явно не срещу хонорар, а място на обложката с тендеция в бъдеще сам да пише.
    Жалко, но политиката на издателствата гравитира около тежеста на € като точка на тежеста ( на аргументите).
    Пък за сиренето, Гърция първа си прокара балканското сирене като тяхно си, по-рано са в ЕС и си запазиха марката. Както и "Даноне" се заквасява с български лактобацил , но спящта красавица София има други проблеми, по-налични:как да стане работата, без да се подхване.

    nemo malus felix, minime corruptor.
  56. 56 Профил на tralala2010
    tralala2010
    Рейтинг: 237 Неутрално

    [quote#2:"mahjongg"]но за "България - зеленото сирене от Черни Вит" за първи път чувам[/quote]
    Ето ти един, може би истински виц: Пътуват из страната през някакви планински села семейство столичани, спират пред магазин в някакво село и влизат вътре да си вземат нещо за ядене, понеже няма ресторант наблизо. Имате ли сирене "рокфор"? пита столичанката, а магазинерката мига на парцали и се извинява, че не знае какво е това. "-Едно такова сирене, покрито с плесен"- обяснява клиентката. "-Съжалявам, няма сирене рокфор, но мога да ви предложа кренвирши рокфор, хляб рокфор и вафли рокфор".

  57. 57 Профил на dissident
    dissident
    Рейтинг: 411 Неутрално

    До коментар [#47] от "simo87":

    Пасищата на Швейцария не са по-добри. Притисната е от индустриални държави и до скоро имаше киселнни дъждове в Западна Европа.
    Пасищата в България са много по-добри, но няма хора да работят и не знаят как.

  58. 58 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 970 Неутрално

    Обожавам козето сирене Валенсей, както и липсващата в тази статия биволска моцарела, но и двата вида е най-добре да се ядат на място.

  59. 59 Профил на todorus
    todorus
    Рейтинг: 8 Любопитно

    Плесенното сирене от Черни Вит е едно от трите в Европа, заедно с рокфора и сините сирена на баските в Испания, които развиват по естествен път благородна плесен без тя да се привнася отвън.

  60. 60 Профил на Pontif
    Pontif
    Рейтинг: 2431 Неутрално

    [quote#53:"simo87"]Не знам дали ние произвеждаме фета сирене. [/quote]

    До коментар [#53] от "simo87":
    Бялото саламурено сирене е точно фета. Може да се прави от краве, овчо, козе и всякъкви смеси но начина на пресичане и отлежаване в саламура е което го прави фета. Това винаги е било най-популрното сирене в България и не знам защо оставихме Гърците да си го напишат на тях.
    Както и да е, навсякъде по света се нарича фета и вкуса му е доста подобен. Аз съм израснал с него и го обичам. Често го купуваме. В Калифорния се продава в тенекии с надпис Родопа. Майка ми казва че е по-евтино отколкото в България, което е доста странно. Гръцкото е най-скъпо и най-скапано. Френското е колкото Българското но като че ли е по-мазно ... в смисъл не на мазнина а на гладкост ... на английски има една дума smooth която го описва по-добре. (взех и аз като простаците да се правя че не знам БЪлгарски но в този случай английската дума го описва по-добре).
    Не се съмнявам че на баба ти сиренето е било чудесно. Имал съм шанса само два, три пъти да ям прясно сирене, още неосолено ...ммм страхотно. Тук има една прясна моцарела която доста напомня на прясното Българско сирене.
    В Калифорния има няколко неща които са много "български" Има страшна сливова ракия - произвежда се от Унгарския рабинат. Мисля че е по-хубава от Троянската. Има една салата с разкошни червени и оранжеви домати нарязани на дебели кръгове и върху тях сложен същия диаметър кръг от прясна моцарела и отгоре листо босилек с малко зехтин, сол и балсамико оцет. И също Люти зелени чушки срязани на половина надълго, натъпкани с фета сирене и панирани, наричат се Jalapeno Poppers.

    Sic semper evello mortem tyrannis - California Über Alles
  61. 61 Профил на jony
    jony
    Рейтинг: 751 Неутрално

    По дупнишко се прави и сирене стригле. Меко е, като по-твърдо желе. Не знам овче или краве е, но е много вкусно.

  62. 62 Профил на Tracia
    Tracia
    Рейтинг: 1441 Любопитно

    И аз не бях чувала за това българско сирене. При следващото ми прибиране ще потърся да си купя и да го опитам.
    Иначе, от споменатите съм опитвала почти всички, без хърватското, шотланското и норвежкото.
    Испанското Queso de la Serena е особено интересно. Значи, от питата се отрязва капаче отгоре, а вътре сиренето е като крем, вкусно е, но ужасно миризливо. Ако не успееш да го изядеш цялото, трябва отново да сложиш капачето и старателно да го увиеш обилно с домакинско фолио, щото иначе ще овони хладилника.

    https://www.google.es/search?q=Queso+de+la+Serena&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=sa6CVZCZCMn_UNCngfAP&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=933&bih=419

    "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
  63. 63 Профил на anarhochristian
    anarhochristian
    Рейтинг: 860 Неутрално

    [quote#23:"hodounski"]Ти искаш ли да те лекува някой звършил медицина през миналия век? [/quote]

    Всъщност го предпочитам.

  64. 64 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 3275 Весело

    Докато четях ми се прияде сирене.... ще трябва да почакам до вечеря!

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  65. 65 Профил на Роси СУПЕР
    Роси
    Рейтинг: 5927 Неутрално

    Гръцкото сирене "Фета" се различава от нашето бяло саламурено сирене.То се прави от овче и козе мляко,докато българското в голямата си част е краве.А и не се прави от сурово мляко,а от пастьоризирано,т.е.загрято до 80 градуса.

  66. 66 Профил на Виктор Флоров
    Виктор Флоров
    Рейтинг: 1340 Весело

    До коментар [#38] от "Jessika":

    Може да чувате доста и сигурно ще е така,спечлило е доста награди по форуми,Но до тук...
    Вече 5-та година дори с връзки го преследвам ,но така и няма от къде да се купи...дори и от производителя Цецо!
    Та така с зеленото Българско всеки е чувал за него но само за хвалба става...

  67. 67 Профил на Ген. Колев
    Ген. Колев
    Рейтинг: 809 Неутрално

    До коментар [#44] от "chichka":

    Писах ти +, ама не си съвсем прав има няколко родни истински производителя на сирене и кашкавал с прекрасни истински продукти, ама цените не са за масовия БГ потребител за жалост, краве сирене 11-12-13 +++ лв. овче сирене 15-16 лв.++++, кашкавал краве - 18-20 лв.+++, овчи кашкавал 26 лв. и нагоре. Трябва да се търсят обаче в малкото специализирани магазини из големите градове. По веригите дори и оскъпените широкорекламирани марки са много далече от истината и са преоскъпени, за това което реално представляват - нито да от свежо БГ мляко, нито имат правилните бактерии, отлежаване, срок на зреене, нищо..... пък по цени гонят тези, които споменавам по горе.....ама си виреят явно добре.....в благодатната среда на извънъредно ниската потребителска БГ култура. За луканките и саламите същото важи.....ама е друга тема....

  68. 68 Профил на simo87
    simo87
    Рейтинг: 753 Неутрално

    До коментар [#57] от "dissident":

    Имах предвид не само чисти, но и поддържани, а и огромна част от страната е планинска, докато в България макар и да имаме доста планини, те в голяма степен са покрити с гори, а и има доста обработваеми земи в равнината, така че имаме по-малко пасища, а и много неподдържани. Иначе вероятно си напълно прав.

  69. 69 Профил на Pontif
    Pontif
    Рейтинг: 2431 Неутрално

    [quote#65:"rosiraycheva50._"]докато българското в голямата си част е краве.[/quote]

    До коментар [#65] от "rosiraycheva50._":

    Айде сега - винаги е имало краве и овче. А пастьоризирането не пречи на нищо. просто убива бактериите. В САЩ е разрешено да се продава сирене само от пастьоризирано мляко. И има овче сирене Родопа в тенекии, има гръцка фета, френска, холандска - всички са краве, овче, козе или комбинация от тези три с различна масленост етц. Вкуса им е доста подобен. Фета е станало нарицателно в цял свят както и шампанско и коняк ... просто Гърците са много хитри и регистрираха тяхната комбинация като най-истинската фета. Между другото от 5, 6 години има огромна къмпания в САЩ за Гръцко кисело мляко и се представя като че ли е първото и оргинално и най-лековито кисело мляко. За Българското никой не е чувал. Моля те не ми казвай сега че киселото мляко и то е гръцко изобретение! Просто ние сме страхотни смотаняци!!!! Българските политици и търговски представители са най-големите Андрешковци които са газили тази земя! Други народи от нищо правят нещо. Ние имаме някои свестни неща но няма кой да се напъне да ги популяризира и да следи за качеството им.
    Както ти казах в Калифорния пия Унгарска сливовица. Има я по магазините поне от 20 години. Троянска няма и никога няма да има. Купувам си Българско сирене но качеството му никога не е същото - някога е хубаво някога е отвратително! Ами когато има френско си взимам френско защото парите не съм ги намерил на улицата. Винаги има Турски и Гръцки сърми и лютеници. Български ... само понякога. Защо бе мама му? Имаш ли идея колко е голям Американския пазар? И тук всеки опитва и купува всичко. България може да изнася стотици тонове с храни за САЩ. Това не е ЕС където за всичко има квоти. С малко усилие, с малко ум Америка може да бъде чудесен пазар за България. За съжеление всеки политик който е дошъл тука първите му думи са къде ще ме заведете на вечеря? По-гнусни прошляци не си виждла през живота си!

    Sic semper evello mortem tyrannis - California Über Alles
  70. 70 Профил на simo87
    simo87
    Рейтинг: 753 Неутрално

    До коментар [#60] от "Pontif А":

    Да, така е, просто в България не казваме на бялото саламурено сирене - фета, това е чужда дума. Иначе ял съм бяло саламурено сирене в Гърция и Турция, обикновено не е никак лошо. Но все пак предпочитам българското, тъй като има достатъчно добри български сирена.
    А на баба ми прясното овче сирене нямаше нищо общо с моцарелата, просто беше класи над него. Моцарелата е безвкусна гумоподобна смес, а онова беше нещо съвсем различно. Но пък аз като малък не го обичах много в прясно състояние, а само зряло.

  71. 71 Профил на kashpirovska
    kashpirovska
    Рейтинг: 466 Неутрално

    Понеже вкъщи не сядам на масата без сирене,си реших проблема с истинските сирена,като се свързах с един приятел в планината и от него си купувам козе сирене(ммммм!) ,а от едно село около София пак приятелско семейство ми доставя кашкавал и краве сирене.Да,скъпи са,но знам какво е вложено в тях.
    Жалко за родното зелено сирене,никой не се е сетил да направи нещо по въпроса с производството,рекламата и пазара на този деликатес! Както и с други наши продукти,впрочем...

    Дневник-токсичният сайт
  72. 72 Профил на Curb Your Enthusiasm
    Curb Your Enthusiasm
    Рейтинг: 881 Неутрално

    До коментар [#21] от "dissident":

    Аз продължавам да си купувам Българско овче сирене, в тенекиени кутии от 1 кг, цената е около 18 CDN. Пробвал съм френско, гръцко, канадско, датско FETA, но предпочитам Българското.
    Виж, кашкавал вече не купивам, продават го неузрял и с доста водно съдържание. Вместо Български кашкавал, си купувам швейцарски Ементал.

  73. 73 Профил на chichka
    chichka
    Рейтинг: 1638 Неутрално

    До коментар [#67] от "Ген. Колев":
    А тези сериозни, "честни" български производители, имат ли линии за производство на имитиращи продукти, или произвеждат само "истинско, чисто, качествено"...? Покажи производител твърдящ, че произвежда само истински продукт от свежо прясно мляко... който да няма и съпътстваща дейност?
    Сирената коментирани в статията се произвеждат от производители които... дали внасят с кораби сухо мляко от Украйна, или палмова мазнина с хиляди тона?
    А за колбасите си прав... от години консумирам само непроизведени в БГ колбаси.
    Наскоро мой познат от младините.. цял живот майстор готвач.. отвори заведение. Посетих го и закачливо: "Дай тройка кебапчета с гарнитура, като едно време". Погледна ме тъжно и отговори: :Не мога, няма ги едновремещните прасета, хранени с едновремещната храна, да се получи едновремещното месо... за да направя кебапчета!"
    А специално за българските уж истински млечни, месни и винени продукти мога много да разкажа, там измамата е най-голяма!
    Лека вечер.

    Русия е проказата на планетата Земя.
  74. 74 Профил на mekarshalev СУПЕР
    mekarshalev
    Рейтинг: 523 Неутрално

    До коментар [#69] от "Pontif А":

    в кали има троянска сливова, поне в южна кали има една верига jons, където има доста бг алкохол. ма знам че ти си по на север и сигурно затова не си виждал. на мен пък унгарската сливова не ми харесва особено, но въпрос на вкус. иначе има разни сръбски, босненски и хърватски, които са не лоши също.

  75. 75 Профил на Pontif
    Pontif
    Рейтинг: 2431 Неутрално

    До коментар [#74] от "mekarshalev":

    Нали знаеш че истинските пиячи пият гроздова. Аз не съм от пиячите и предпочитам сливова. Но я пия веднъж 50гр на 6 месеца. Понякога винце .. биричка Sierra Nevada.
    Тук май нямаме Jons. Ракийката я взимам от Trader Joe или BevMo. Рядко пия по един шот Gentelman Jack. Нали знаеш как е тук - вина, бири и Маргарити. Cadillac Margarita!
    Иначе има хубави сиренца. Лошото е че не трябва да ги ям вече на моите години. Какво пиете по SoCal?

    Sic semper evello mortem tyrannis - California Über Alles
  76. 76 Профил на bramasole СУПЕР
    bramasole
    Рейтинг: 2481 Весело

    До коментар [#3] от "hodounski":

    Бъди човек, дай ни право на избор за виното, няма да откажа каквото и да е сирене за мезе.

    "На народите с къса памет преходите са им много дълги.." Тони Филипов, Д-р
  77. 77 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1441 Весело

    До коментар [#76] от "Bramasole":
    На мен ми дойде една идея за един сиренарски тур на Европа.
    Какво ще кажеш?

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  78. 78 Профил на Вовка Вурдалак
    Вовка Вурдалак
    Рейтинг: 982 Весело

    Вкусна статия

    Praise the Lord and Pass the Ammunition! Ще не вмерла Україна!
  79. 79 Профил на bramasole СУПЕР
    bramasole
    Рейтинг: 2481 Весело

    До коментар [#77] от "Lady Zeppelin":

    100 пъти "за"! И, като го обмислим, няма да ни струва безумни суми.
    Имам друга идея, която ще реализирам със сигурност; довечера ще ти я опиша на мейл.

    "На народите с къса памет преходите са им много дълги.." Тони Филипов, Д-р
  80. 80 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 970 Неутрално

    [quote#70:"simo87"]А на баба ми прясното овче сирене нямаше нищо общо с моцарелата, просто беше класи над него. Моцарелата е безвкусна гумоподобна смес, [/quote]

    Хайде сега, говориш за различни неща, освен че сигурно изобщо не си опитвал моцарела. Това на гума ли ти прилича:

    http://www.ciboviaggiando.it/uploads/articles/dataimages//IMG_8F2E26-5CA9BF-8D5F60-B4E364-CE3BDE-70D3DB.jpg

  81. 81 Профил на E_E_U_
    E_E_U_
    Рейтинг: 746 Неутрално

    В Гърция съм опитвала страхотни сирена,особенно по островите.Гърците са и най-големите консуматори на сирена в Европа !

    Само родените роби чакат....Освободител !
  82. 82 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 970 Неутрално

    [quote#69:"Pontif А"]Както ти казах в Калифорния пия Унгарска сливовица. [/quote]

    А не си ли опитвал крушовата им ракия? Тя бие всички ракии. Кайсиевата също е хубава. Всъщност имам спомени отпреди доста години, защото вече съвсем не пия концентрати; не знам дали и унгарците не са поразвалили нещата. Но сигурно има и истински.

  83. 83 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1059 Неутрално

    До коментар [#48] от "Станислав":

    Вярно, че е въпрос на вкус, за мен гръцката фета (няколко марки), която се продава в магазина, е суха, сбита и безвкусна.

  84. 84 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 2341 Весело

    До коментар [#76] от "Bramasole":

    Никакъв избор! Ще карате на Мерло!

  85. 85 Профил на Станислав СУПЕР
    Станислав
    Рейтинг: 1424 Неутрално

    До коментар [#83] от "luda_krava": Аз сигурно съм повлиян от последния уикенд, който прекарах в Гърция. Ако попадна на качествена фета у нас, ще ти препоръчам марката и магазина.

    “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
  86. 86 Профил на Ген. Колев
    Ген. Колев
    Рейтинг: 809 Неутрално

    До коментар [#73] от "chichka":

    Повечето "манраджии" наистина си бичат палмови масла и пр. разни "тебешири" паралелно със "сиренето", което пък си е с яко вложено сухо мляко, отделно си има доста водица в него, не се чака и да зрее - имам такъв пример от първа ръка.
    Тези обаче, които споменавам са си истински, вкус като навремето, плътност, зрелост....ама най-добре на място, може да се опитва и избира....За меса и колбаси на друго място...Ако минаваш или живееш около ценралната част на страната, мога да ти дам хабер къде и как.
    Сия за кебапчетата от едно време.....наистина няма как да стане...ама айде поне на 90%.....липсващите 10% няма как да се компенсират.....изгубиха се ония породи прасета, пък и я няма магията на ония 3-фазни скари по незнам си колко киловата, дето майсторите кебапчии никога не миеха....

  87. 87 Профил на simo87
    simo87
    Рейтинг: 753 Неутрално

    До коментар [#80] от "princess_x":

    Как реши, че не съм опитвал моцарела? Ял съм моцарела на различни места в Италия, просто не ми харесва, не натрапвам вкуса си на никого.

  88. 88 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 970 Неутрално

    [quote#87:"simo87"]Как реши, че не съм опитвал моцарела?[/quote]

    Много просто - щом я определяш като 'гумоподобна'.
    Моцарелата от бивол, която винаги трябва да се яде прясна и в или около Неапол, има кожичка отвън, а отвътре е сочна; като се натисне отделя течност/цвик (?) и се разделя на конци. Вкусът и' е деликатен.

    Иначе и аз имам спомени от сиренето, което правеше дядо ми и което хапвах с комат от содената пита на баба ми и домати, откъснати току що от градината.

  89. 89 Профил на mekarshalev СУПЕР
    mekarshalev
    Рейтинг: 523 Неутрално

    До коментар [#75] от "Pontif A"
    ами пием най-различни неща. освен бг ракии има много хубава чилийска или перуанска гроздова "ракия", казва се писко. тук е царството на крафт бирите, само в сд каунти има сигурно повече от 100 малки бирарии и някои са доста добри. отделно аз обичам тежки и ароматни белгийски бири, които се намират в голямо разнообразие (в бевмо или тотал уайн). естествено кали вина са си супер. а за завършек някой миризлив медицински малц с пуричка. въобще ми е много смешно някой комуняк като каже че в щатите нямало нищо за пиене или ядене. а, наздраве!

  90. 90 Профил на vesko19
    vesko19
    Рейтинг: 814 Весело

    гръцкото сирене наистина е доста хубаво и качествено ако някой ходи до гърция нека го опита ако не е
    да си призная доста от сирената съм ги чувал но някой въобще
    примерно за нашето сирене - щом чуя бг сирене си представям на баба домашното бяло сирене уви май не сме известни точно с него





За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #