Единайсет млекопреработващи компании се оказаха имитатори

Единайсет млекопреработващи компании се оказаха имитатори

Единайсет млекопреработващи компании се оказаха имитатори
Единадесет от общо 250 млекопреработвателни предприятия, регистрирани в България, всъщност не преработват мляко и произвеждат единствено имитиращи продукти. Това съобщи, цитиран от БНР, шефът на дирекция "Надзор на пазара" Българската агенция по безопасност на храните Любомир Кулински.
В България има 250 млекопреработвателни предприятия. От тях 180 са декларирали, че произвеждат само продукти от мляко, а 11 - само имитиращи, заяви той. Агенцията съзнава че това е проблем, но растителните мазнини не са забранени, подчерта Кулински.
"БАБХ трябва да следи и да гарантира на потребителя, че той е правилно информиран чрез етикета на продукта. Ако българският потребител иска да си купи за 3,90 лв. имитиращ продукт с 35-45-50% палмово масло, нека да си го купи, но нека да е написано на етикета и да не се казва "сирене", коментира той.
Разкриването и забраната на нелоялната търговска практика е инструмент, който предпазва неограничен брой хора от това да бъдат заблудени, да не говорим – застрашени от някакви по-големи рискове, свързани със здравето и живота.
Данните за това колко от млечните продукти на пазара са имитиращи, се разминават, стана ясно от изказването на Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. Нека не обявяваме имитиращите продукти за безопасни, апелира той.
Незрялото сирене също не е безопасно - предупредиха производителите Богдан Борисов и Андрей Найденов. Професор Стефка Петкова от Центъра за опазване на общественото здраве попита как се контролират готовите храни с вложени млечни продукти - дали в баничките и пицитте, които ядат децата, сиренето е истинско.
Българското сирене е любим хранителен продукт на нашия народ от векове. Не бива да допускаме заради определени интереси той да бъде компрометиран и отхвърлен от част от нашето население, защото има съмнения за неговото качество.