Агенцията по храните ще проверява качеството на оцета на пазара

Агенцията по храните ще проверява качеството на оцета на пазара

Агенцията по храните ще проверява качеството на оцета на пазара
Българската агенция по безопасност на храните започва тематична проверка в обектите за производство и предлагане на оцет и заместителите му, за да се установи съответствието им с изискванията на действащото законодателство. Това съобщиха от контролния орган.
Агенцията традиционно извършва засилени проверки на тези продукти заради масовото им търсене през есента, свързано с приготвянето на зимнина, допълват оттам. Инспекциите ще обхванат обектите, които произвеждат и бутилират оцет или заместители на оцет, складове за търговия на едро с храни, магазините за хранителни стоки и супермаркетите към търговските вериги на територията на цялата страна.
В производствените обекти ще се следи за произход и качество на използваните суровини, технологична документация и доказателства за спазването й.
От агенцията обясняват, че продукти с наименование "Винен оцет" следва да са получени изключително чрез оцетно-кисела ферментация на виното, което трябва да е видно от Технологичната документация за продукта - в частта за технологичния процес.
Продуктите с наименования "Ябълков оцет", "Плодов оцет" следва да са получени чрез бактериална ферментация на съответната плодова смес. Киселинното съдържание на винения оцет е минимум 6% (съдържание на оцетна киселина - 60 г/л). На плодовите оцети - минимум 4.5%.
Продуктите, които са произведени чрез разреждане на оцетна киселина (Е 260), са заместители на ферментиралия оцет и разрешените добавки за влагане в тях са съгласно европейското законодателство. Киселинното им съдържание се посочва чрез процента на концентрация на оцетната киселина в продукта.
При инспекциите в търговската мрежа ще се изискват документите за произход на продуктите, правилно обявяване на киселинността – в процентно изражение (а не в алк. % vol.) и ще се обърне особено внимание на наличието на заблуждаващи наименования, текстове, описания, картинни изображения и други, подвеждащи потребителите по отношение на състава и естеството на продукта.
По време на проверките ще бъдат взети проби по официален контрол от търговската мрежа.
В днешния си брой в. "Стандарт" съобщава, че в търговската мрежа се продават множество фалшификати на оцет, които били петролни деривати.