Министърът и производителите обясниха защо поскъпва свинското месо

Министърът и производителите обясниха защо поскъпва свинското месо

Министърът и производителите обясниха защо поскъпва свинското месо
По принцип всяко лято цените на месото "скачат" - така министърът на земеделието и храните и доскорошен ръководител на месопреработвателна компания Кирил Вътев, цитиран от БТА, отговори днес на въпрос защо през последните месеци свинското месо е поскъпнало със 7.5%, ако се вземат данните от платформата на Министерството на икономиката за цените на храните.
Платформата подава цени само за един вид свинско месо - за това от бут. От 1 март, когато започва проследяването, досега цената на 1 кг свински бут се е вдигнала от 11.76 лв. на 12.66 лв.
По-високите разходи за отглеждане на животните в свинефермите, наслагването на ефектите от ковид кризата, ръста на цените на горивата, тока и фуражите, са основните причини за поскъпването, добави той.
В случая спекула е изключена, подчерта Вътев .
Цветан Илиев от Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България напомни, че миналата година заради войната, която Русия води срещу Украйна, имаше "рекордно високи цени на зърната и респективно на фуражните компоненти". По думите му при такава ситуация много стопани, не само в България, но и в цяла Европа, са ликвидирали много животни, а това от своя страна води до недостиг на пазара и покачване на цените. Около година по-късно до голяма степен консумираме този ефект на махалото, обобщи Илиев. По думите му сега стопаните започват да залагат повече животни и може би след около една година ще има обратен ефект, което е редовна цикличност в този бизнес.
Петко Петков, който е член на Асоциацията на месопреработвателите, посочи, че няма голяма разлика в цената на свинското месо в България спрямо други държави от ЕС. По думите на Петков в момента цената на свинското без ДДС е такава, каквато е в другите държави от ЕС, като отбеляза, че в редица държави от общността ставката на ДДС варира от три до пет на сто, а има и страни, където тя е нулева.
По данни на Министерството на земеделието и храните вносното свинско месо е около 60% от пазара.
Днес в министерството се състоя Консултативен съвет по месото, чиято цел е представителите на бранша и изпълнителната власт да набележат мерки за увеличаване на дела на местните продукти на вътрешния пазар.
Вижте в графиката данните на Националния статистически институт за процентната промяна в цената на свинското месо от началото на тази година.