Депутатите приеха текстове от закона за туризма (допълнена)

Депутатите претупаха приемането на второ четене на Закона за туризма, внесен през юни миналата година от Министерския съвет. При липса на дебати те гласуваха за всеки раздел наведнъж, а не текст по текст. В края на деня парламентът прие изцяло на второ четене Закона за туризма.
Според закона територията на страната се разделя на обособени територии – туристически райони, с цел формиране на регионални туристически продукти и осъществяване на регионален маркетинг и реклама.
Бяха дадени определения за СПА и уелнес услуги.
Депутатите приеха текстове от Закона за туризма, свързани с плажовете. Според закона ползването на туристическите обекти – плажове, и предоставянето на туристически услуги на територията им трябва да бъде обезопасено, информационно осигурено и при спазване на съответните здравни изисквания. Собствениците или тези, които стопанисват плажовете са длъжни да осигурят всичко това. Всяка година от април до октомври областните управители на областите Добрич, Варна и Бургас трябва да предоставят на министъра на регионалното развитие справки за общото състояние, резултатите от извършените проверки, направените препоръки, наложените санкции и други на морските плажове, намиращи се на територията на съответната област.
Туристическите хижи, туристическите учебни центрове, туристическите спални и прилежащите към тях заведения за хранене ще се категоризират с еделвайси, а не звезди, както хотелите, гласят приетите текстове.
Най-ниската категория е "един еделвайс", а най високата - "три еделвайса".
Местата за настаняване ще бъдат разделени в два класа - "А" и "Б". В клас "А" са хотелите, мотелите, апартаментните туристически комплекси, вилните селища, туристическите селища, вилите. Клас "Б" са семейните хотели, хостелите, пансионите, почивните станции, стаите за гости, апартаментите за гости, къщите за гости, бунгалата, къмпингите.
Предлагащите хотелски услуги са длъжни да обявяват цените на нощувките чрез ценоразпис, поставен на видно за потребителите място близо до рецепцията. Цените трябва да са лесно разбираеми, да са четливо изписани, да са обявени задължително в левове€ допуска се при необходимост и поставяне на цени в друга валута.
Приетите текстове задължават хотелиерите да водят регистър за настанените туристи, за гражданството им и за броя на нощувките.
Ресторантьорите пък са длъжни да съставят ценоразписи - лист-меню за кухненската и сладкарската продукция и карт-меню за алкохолни и безалкохолни напитки, в коит опосочват продажните цени и грамажите.