Турски табиети и гозби в центъра на София
Много от имената на традиционни български ястия са с турски произход. Сарми, кебап, гювеч са характерни блюда за българската трапеза, но и за турската. Вековете кулинарни заимствания между балканските и азиатските народи са родили ориенталската кухня, която синтезира традициите на няколко култури - арабска, турска, персийска, азърбайджанска, гръцка, румънска, албанска, българска. Тази хибридна кухня е много разнообразна, близка до навиците ни на хранене, но в същото време съдържа и някои чисто турски специалитети. Общата черта на гозбите на нашата съседка е, че са направени за табиет, т.е. приготвени са с мерак, за наслада на стомаха, но и на душата, защото предразполагат към дълго заседяване на лафмоабед. Именно тази табиетлийска османска кухня предлага ресторантът на ул. "Венелин" 34, собственост на Четин Акън и Тарък Гюрлен. Инициалите "Т&М" са съкращение от "тюрк мутвак", което в превод означава "турска кухня". Наргилета, подноси за кафе, персийски сервиз за вино, ибрици - съдове за шербет, декоративен комплект на ваксаджия с множество стъкленици за боите, ковани корнизи, полилеи и аплици пресъздават екзотичния дух на Изтока.
Менюто започва с няколко вида супа, между които Езогелин (2.70 лв.) - традиционна кремсупа от пасирана леща с домати и подправки. В дългата поредица от топли и студени мезета има много блюда, плод на българо-турската кулинарна взаимност - кьопоолу, лозови сарми, дроб в масло. От основните ястия най-богат е изборът на кебапи. Освен традиционния Тас кебап (6.80 лв.) заведението предлага Чепни кебап (7.90 лв.) - кубчета хлебчета, пържени в масло, залети с кисело мляко, върху които се подреждат парченца агнешко месо. Беендили кебап (7.90 лв.) пък се прави от пюре от патладжани, прясно мляко и месо, Искендер кебап (8.50 лв.) се приготвя от кюфтета от агнешка кайма. Най-търсен обаче бил Адана кебап (8.50 лв.) - лютиви шишове от агнешко.
Заведението предлага избор от 15 бели и червени вина от добри български изби. Тук може да се опита турската анасонова ракия и турски чай в характерни висящи подноси. От десертите препоръчват Шекер пааре (4.00 лв.) - тестени сиропирани сладкиши и Пишмани - фина халва на малки топки, която наподобява захарен памук.
Обикновено в заведението звучи тиха турска естрадна или фолклорна музика. Сред клиентелата преобладават дипломати и бизнесмени от България, Европа и арабските страни. Отворено е от 11 до 24 часа. Старата къща е хладно убежище за горещите летни дни заради дебелите стени, климатика и сенчестата градина.