В ресторант “1001 нощи” се сервират оригинални ливански специалитет

В ресторант “1001 нощи” се сервират оригинални ливански специалитет

Гостите на заведението могат да опитат и оригинално наргиле

От няколко месеца столичани вече имат възможност да обогатят представата си за арабската кухня, която у нас се отъждествява предимно с разпространените дюнери и кадаиф.

Разнообразни ливански специалитети могат да се опитат в ресторант "1001 нощи". Заведението се намира в центъра на София, в сградата на хотел "Радисън" на площад "Народно събрание" №4.

Заведението е интересно не само с нетрадиционните за нашите ширини блюда, но и с екзотичната си обстановка. Още от входа правят впечатление пъстрите рисунки по сюжети от приказките на Шехерезада, с които са покрити стените. Обширната зала за хранене е застлана с персийски килими, столовете са с тежка ориенталска дамаска, а множество предмети, характерни за арабския бит, допълнително подчертават специфичния облик на този кулинарен оазис.

Определено не може да остане незабелязано наргилето. То неслучайно е поставено на видно място в центъра на помещението. Всеки гост, който желае, би могъл да се докосне до удоволствието от пушенето на ароматния тютюн, смесен с мед и сушени плодове. Цената за пушене от един до два часа е 8 лв. Този арабски табиет върви и с чашка специално приготвено кафе със зърна от хал, които са особено полезни за стомаха.

Обслужващият персонал е съставен от млади мъже и жени, които разнасят поръчаните от клиентите блюда, облечени в ливански национални дрехи. Ако имате затруднения с менюто и се колебаете какво да си поръчате, любезните сервитьори ще ви ориентират в непознатите блюда с трудни за произнасяне наименования.

Листът с храните започва с дълъг списък на студени и топли предястия. "Хомос" (с цена 3 лв.) представлява пюре от нахут, тахан, зехтин и лимон, "Бабаб Гануж" (също 3 лв.) съдържа печен патладжан, домати, чушки, чесън, магданоз, лимон, а "Авокадо Мутабел" (6 лв.) се приготвя от пасирано авокадо с лимон и чесън.

Това са само част от предястията, които препоръчва управителят на заведението Ахмед Аюби. Интересно предложение е и "Къббе Найе" (6 лв.) от ситно смляно сурово телешко с булгур, като месото е прясно доставено на деня.

От топлите предястия задължително не трябва да се пропуска "Арайе" - арабска кафта (кюфте) в хляб, изпечено на скара. Характерно ливанско ястие е също "Къббе Маклие" - топки от булгур и месо, пълнени с ядки. По-голямата част от основните ястия са приготвени на специална медна скара. Особено апетитни са "Шиш таук" (12 лв.) от бяло пилешко месо и кюфтетата "Хиш-хаш" (10 лв.), които са изпечени и нанизани на шиш. Интересен е вкусът и на "Касталета" (14 лв.) - агнешки котлет на скара.

Подправките са в основата на кулинарната магия за всяка национална кухня. Всички подправки в ливанския ресторант в София се внасят директно от държавата, обясни г-н Аюби, защото в България се намират твърде трудно.

От високоалкохолните питиета естествено се предлага арак. Листът с напитките съдържа и няколко български марки вино и бира.

В петък и събота посетителите на заведението могат да се наслаждават на живо на арабски танци и да се хранят на фона на автентични ливански мелодии.

Специално за своите гости съдържателите на заведението са поканили през октомври популярна певица и танцьори, които ще пристигнат от Ливан и ще останат у нас един месец. Програмата на артистите може да бъде видяна от посетителите всяка вечер в рамките на следващия месец.