Факири и балерини в празничната програма на ресторантите

На живо
Протест в центъра на София, организиран от "Правосъдие за всеки"

Факири и балерини в празничната програма на ресторантите

Няколко дни преди коледните и новогодишните празници повечето столични ресторанти все още имат свободни места и предлагат куверти. Причината е може би в отрицателните асоциации, които продължава да поражда определението "празнична вечеря". Колективното мероприятие на маса хвърля в ужас всеки, който има спомени от ведомствени тържества и "Балкантурист". Опасенията от тривиално меню и програма до голяма степен са оправдани, но за щастие изборът е разширен от няколко ресторанта, които се наложиха с индивидуална кухня и по-оригинална атмосфера.

Предложенията за прекарване на коледната и новогодишната нощ са много подобни на вариантите за абитуриентските балове и следват принципа да се задоволи вкусът на възможно най-широк кръг клиенти. В кувертите има от един до три варианта на меню. В него обикновено са изредени две предястия, салата, основно ястие, десерт, 50 грама ракия, половин бутилка вино и чаша шампанско. На някои места кувертът включва неограничена консумация на алкохол ("Крим"), на други пък яденето е на корем ("Рио", "Стената") .

Ресторантите, които организират празнуване на Нова година, задължително предлагат и програма до 12 часа, създадена на вариететен принцип. Почти навсякъде шоуто включва изпълнения на живо на популярни музикални хитове. Там, където пространството позволява, се вихри и балет ("Континентал Плаза", "Рио"), представят се циркови номера и шеговити скечове ("България", "Астор", "Дъблин"). В ресторанта на хотел "България" факири ще гълтат огньове пред клиентите, обещават организаторите. С истинска магическа програма с фокуси пък ще развлича ресторант "Астор". Любителите на ретромузиката от 20-те и 30-те години трябва да изберат Националната ротисерия. Онези, които предпочитат музикалната класика, могат да посетят "При орлите" или "Крим". За почитателите на латино е подходящ клуб "Дали".

Цените на кувертите започват от 50 лева и достигат до 200 лева, като сумата зависи и от числото на компанията. В някои заведения като клуб "Дали" и "Дъблин" разликата в кувертите е в зависимост от местата - на масата или на бара.

Хотел "Хилтън" е едно от местата, където се предлага богато и доста по-интересно меню. Шестметрова коледна елха, леден бар на терасата на бар Artists и Gingerbread house - къщичка от курабийки във фоайето, ще бъдат част от празничната украса. На Бъдни вечер ресторант Seasons поднася специални предколедни менюта от три или пет ястия: заешка галатина със салата от бадеми и моркови за предястие; патешки гърди с ананасово зеле и картофени кюфтенца като основно ястие и торта от портокал и канела с нуга сос и сорбе от червено вино за десерт. За празничната коледна вечеря гостите на ресторанта могат да се насладят на специалитети като гъши дроб върху желе от шампанско, медальони от еленско филе с гъбен сос, мус от манго и сладолед от лимонова трева и други.

В САЩ и Великобритания първият делник след Коледа се нарича Boxing Day, тъй като навсякъде се разнасят кутии с коледни подаръци. На 26 декември гостите на ресторант Seasons могат да избират между празнични менюта от три или пет ястия, включващи дивечов бульон под тестен капак, фазанови гърди в шунка, серано с ризото и сос портвайн, както и цитрусов крем брюле със сладолед от стафиди.

За новогодишното парти има няколко варианта. В бална зала "Мусала" тържеството е под наслова "Блясък и злато". Тази новогодишна оферта има "златен" тематичен замисъл за украсата на интериора и за празничните ястия и напитки. Второто предложение е "Тихоокеански бюфет" на ресторант Seasons, който съдържа рибните специалитети от 14-те държави в тихоокеанския регион - херинга, сьомга, сардела, снапър, риба меч, риба тон и най-различни миди, повечето от които ще се сервират и в "Хилтън".

Предпочитащите да танцуват, могат да се настанят в Artists Bar. За децата е организиран детски купон, на който екип от детска градина "Чуден свят" ще забавлява малчуганите с игри, за да могат родителите им спокойно да празнуват в ресторанта.