Шуменската "Тропик" се завръща на руския пазар
"Тропик" АД произвежда месни, плодови и зеленчукови консерви, лютеница и конфитюри. Най-новото в асортимента му са сладката от ягоди, малини, кайсии, праскови, череши, вишни, изработени по израелска рецепта.
За първи път през миналата година консервното предприятие проби на пазара в Грузия, изнася също така продукция за Израел, Чехия и САЩ.
"Тропик" АД е приватизирано през 1999 г., наследник е на бившия консервен комбинат. Собственик на 72 процента от капитала на дружеството е местната фирма "Диавена инвест".
"Заварихме силно намалено производство, част от работниците бяха в неплатен отпуск, а външните пазари - изгубени. В момента в завода работят 220 постоянни служители, а през летните месеци назначаваме още толкова", каза Садула. През последната година в предприятието са инвестирани над един милион лева за нови поточни линии и автоматизация на производството.
"Недостигът на качествени суровини е основен проблем за производителите на консерви. Земеделските стопани често не търсят съвети от агроспециалисти, а това се отразява на качеството на продукцията им", посочва Азис Садула. Според него държавата може да се намеси като посредник за съчетаване на интересите на производителите на плодове и зеленчуци и консервните фабрики. Садула уверява, че продуктите на "Тропик" се приемат добре зад граница, а вече и все повече българи се убеждават, че е по-евтино и по-лесно да си купят готови консерви, отколкото да ги приготвят сами.