Размерът няма значение

Размерът няма значение

"Вишните" - един от най-малките столични ресторанти, спечели трето място в конкурса "Ресторант на годината - "Бакхус" - Chivas Regal". Успехът му е доказателство, че размерът няма значение за качеството. Уютното заведение с 15 места на улица "Хр. Смирненски" е класически пример за отношение към добрите храни и напитки, за финес и чистота в обслужването. Ресторант "Вишните" е сред заведенията, които положиха началото на създаването на култура, грамотност и интерес към цялата институция "кръчма".

Мястото е кръстено на една от най-китните улици в квартал "Лозенец". Вишневият цвят присъства в различни тонове и в обзавеждането, като особено сполучливи са стилизираните пана на тема вишни. Интериорът създава уют с дърво, тухла и топли тонове, като не се прекалява с близостта до домашната обстановка. Заведението изглежда чисто и спретнато, но не плаши с претенциозност и лукс. Тук посетителите не се наричат клиенти, а гости, а отношението към тях е сърдечно, без излишна фамилиарност.

В менюто с лекота са смесени различни гастрономически традиции. Готвачите се подбират така, че да не са обременени с навици от времето на "Балкантурист". При приготвянето на ястията не се ползват полуфабрикати и консервирани храни. Кулинарните експерименти в менюто са разбираеми за ценителите и са интересно преживяване за хората, свикнали на традиционната бира-скара. Менюто не е подозрително дълго и се обновява сезонно. Сред салатите има порции за двама (8.20-9.60 лева), от които е интересна "Цезар" - от маруля, маслини, зелени каперси, аншоа, препечен бекон, чесън, пармезан и крутони. Пъстрата зеленчукова салата също е сред предпочитаните и се приготвя от бяло зеле, моркови, цвекло, пресни печурки и белени слънчогледови семки. От студените предястия не трябва да се пропуска филето от пушена пъстърва с френска майонеза (7.90 лева), както и филето от аншоа с чесново масло и лимонови резени (8.90 лева). От топлите предястия заслужава да се опита паниран камембер с желе от френско грозде (9.50 лева) и панираните гъби със синьо сирене (7.50 лева). Узрялото овче сирене с билки и масло, запечено в пергамент (5.90 лева) е една от кулинарните атракции на ресторанта.

От основните блюда гордостта на готвача е запеченото филе от сьомга на плоча (12.50 лева), поръсено с каперси и гарнирано с прясно задушени чеснови картофи и броколи. Гъши дроб на скара в горещ винен сос с макови зрънца (21 лева) е друг интересен специалитет, който се поднася с ананас, ябълки и зеленчуци на скара.