Шуменското дружество "Тропик" изпитва недостиг на суровини

Шуменското дружество "Тропик" изпитва недостиг на суровини

През тази година шуменското дружество "Тропик" не е успяло да изпълни поетите ангажименти към партньорите си заради липса на суровини. Това съобщи Азис Садула, който е един от собствениците на компанията. Той каза също, че "Тропик" е реализирал на външните пазари около 1200 тона зеленчукови и плодови консерви. Основните пазари, на които дружеството оперира, са Германия и САЩ. Произведените в Шумен консерви се приемат добре и в Грузия, Македония, Израел, Косово, Хърватия и Русия. Липсата на достатъчно и качествени български суровини е основна пречка не само за "Тропик", но и за консервния бизнес у нас като цяло, твърди Садула. "Земеделските производители не могат да отглеждат добри сортове плодове и зеленчуци, да използват качествени семена поради липса на средства. А това се отразява на качеството на крайния продукт", смята той. Практиката на "Тропик" е да договаря предварително необходимите количества плодове и зеленчуци, като авансово финансира частни стопани и земеделски кооперации. Така дружеството си гарантира продукцията им, но това не е достатъчно, за да реши суровинния си проблем. "На последното изложение, в което участвахме, американски компании проявиха интерес към това дали произвеждаме сладко и конфитюри от шипки, затова ще започнем производство на пробни количества. Така ще осигурим още един асортимент, с който да натоварим мощностите си, които сега не работят с пълен капацитет заради липсата на суровини", обясни Азис Садула. Консервопроизводителите трябва да бъдат включени в системата на фонд "Земеделие" както зеленчукопроизводителите, тъй като дейностите са свързани, е мнението на Садула. Консервното предприятие на "Тропик" е оборудвано с високотехнологични линии, които дават възможност за едновременно производство на широка гама месни, зеленчукови, плодови консерви, нектари и сокове. За последните четири години в предприятието са инвестирани 4 милиона лева, за да се подобри технологията и качеството на продукцията. "Следим не само новите технологии в консервопроизводството, инвестираме и в обучение на специалисти", уточни Азис Садула. Акционерно дружество "Тропик" е приватизирано през 1999 г. от "Диавена инвест", която е собственик на 72% от капитала на "Тропик". В компанията работят 250 души, а по време на активния сезон временно се наемат други 100.