Вегетариански менюта в столичните ресторанти

Вегетариански менюта в столичните ресторанти

Преди Великден повечето столични ресторанти обогатиха менютата си с вегетариански предложения. Постните ястия обаче в повечето случаи не са подходящи за крайните вегетарианци и за тези, които в 40-те дни на постите изключват от менюто си не само месото, но и всякакви храни от животински произход.

Оригинално вегетариански меню предлага ресторант "Отвъд алеята зад шкафа" на улица "Будапеща". Това е и едно от малкото места, където можете да поръчате блюда без всякакви животински продукти. Особено вкусни са яхнията от соеви кълнове и сини сливи, пелмените със зеленчуци и растителна сметана. Никъде другаде няма да можете да опитате крокетите с гръцка леща фава в бирен сос и студеното авокадо с дресинг от растителна мазнина и горчица. За десерт ще получите постен ябълков пай.

В ресторант "33 стола" на улица "Асен Златаров" има богат избор за тези, които спазват строгите християнски правила на хранене преди празника. В менюто са включени множество нови ястия като вегетариански шницел, спаначени кюфтенца, патладжан "Италия" с доматен сос, запечен на фурна, китайска палачинка със зеленчуци.

В "Мотто" на улица "Аксаков" няма специално вегетарианско меню, но тук също можете да се нахраните, без да нарушавате въздържанието си, като поръчате вегетарианска скара - запечени патладжани и тиквички върху доматена подложка или задушени зеленчуци.

Сред вегетарианските специалитети на ресторант "Рицари" са зеленчуците в керемида, печени на пещ, пълнените тиквички със спанак, магданозените кюфтенца, кюфтета от леща. Особено вкусна е пастата от маслини и брускетите от зеленчуци - пастет от патладжани, домати и много магданоз, пасирани и запечени на фурна.

Постни блюда се сервират и в ресторанти, които иначе предлагат чуждестранна кухня. В "Мачу Пикчу" на улица "Славянска" клиентите могат да опитат традиционната испанска паеля от зеле, гъби, моркови, чушки и други зеленчуци.

Заведенията за бързо хранене също реагираха с нови предложения в менютата си. Във верига "Тропс" се предлагат супи от коприва и риба, боб яхния, постен гювеч, зеленчукова мусака и ориз с маслини. В ресторанта "Кухнята на мама" на улица "Гладстон" можете да избирате между разнообразни постни ястия с ориз и няколко вида супа със зеленчуци.

---------

Рецепти

Вегетариански кюфтета

Необходими продукти:

1 глава (200 грама) карфиол, 200 грама грах, 1 глава (50 грама) целина, 1 чаена чаша (200 грама) брашно, 3 яйца, 2 филии (150 грама) сухар, магданоз, сол, растително масло.

Начин на приготвяне:

В подсолена вода се сваряват карфиолът, накъсан на цветчета, грахта и целината, нарязана на парчета. Отцеждат се от водата и се пасират. Прибавят се брашното, двете яйца, ситно нарязаният магданоз и сол. От сместа се правят кюфтета, които се овалват в счукания сухар, а след това - в разбитото яйце, и се изпържват в сгорещената мазнина. Поднасят се топли със салата от червени домати и магданоз.

Гювеч от коприва

Необходими продукти:

1 килограм коприва, 1/2 чаена чаша (100 грама) ориз, 1-2 глави (100 грама) кромид лук, 1/2 чаена чаша (100 милилитра) растително масло, 200 грама извара, 2-3 броя (150 грама) домати, 5 яйца, 1/2 чаена лъжичка червен пипер, чесън, сол

Начин на приготвяне:

В мазнината се задушава до златисто оцветяване ситно нарязаният лук. Прибавят се червеният пипер и почистената, измита с топла вода и нарязана на ситно коприва. Задушават се леко и се смесват с дребно нарязаните домати, изварата, ориза и ситно нарязания чесън. Сместа се залива с топла вода или прясно мляко (да се покрие), изсипва се в тавичка и се слага във фурната. Върху ястието, преди да е напълно изпечено, се счупват от ниско яйцата, за да останат цели. Готовото ястие се поднася с кисело мляко.