Ресторант-пицария в двора на Художествената академия

Ресторант-пицария в двора на Художествената академия

Интересно място за похапване сред спокойна и артистична атмосфера в центъра на столицата е ресторант-пицария "Академия", който се намира в двора на Националната художествена академия. Заведението съчетава в себе си добра кухня с италиански привкус и чудесно разположение, което предлага красив изглед към храм-паметника "Александър Невски".

Салонът на ресторанта е просторен и светъл заради олекотена дървена конструкция с много прозорци. Той е в пастелни цветове и с дървени маси и столове от ковано желязо. Най-атрактивната част на заведението през настоящия сезон са двете тераси - към двора на Художествената академия и към улица "Оборище".

Отваряйки менюто, освен имената на разнообразни ястия ще откриете и цитати от произведения на Оскар Уайлд, кореспондиращи с артпространството, сред което е издигнат ресторантът.

Към основната листа с постоянния асортимент в момента се предлага и специално пролетно меню. Акцент в него са разнообразните свежи салати с имена на известни италиански творци. Някои от тях са "Верди" (2.70 лв.), "Леонардо" (2.80 лв.) и "Бонифаций" (3.10 лв.). Супите са пролетна (1.50 лв.) и гаспачо (1.80 лв.). В раздела с основни ястия през този сезон се обръща внимание на картофите и агнешкото месо. В пролетното меню ще откриете картофи и гъби в масло (2.30 лв.), картофи с аншоа (3.50 лв.), панирано агнешко с орехи върху канапе от гъби и венец от зелена салата (6.30 лв.) и печено агнешко (5.70 лв.). Има и запечено пилешко филе с гъби, кашкавал и кисели краставички (5.20 лв.). Десертите са панирани бананови топчета (2.20 лв.), ябълкова пица (2.60 лв.) и бананово суфле (2.70 лв.).

В постоянното меню салатите са също с италиански имена, но този път на градове, като "Ломбардия" (3.80 лв.), "Генуа" (3.70 лв.), "Калабрия" (3.80 лв.) и "Бриндизи" (3.10 лв.). Супите са пилешка, зеленчукова, шкембе чорба, кардиналска и таратор на цени от 1.20 до 2 лв. В раздела за безмесни топли предястия се предлагат печена царевица (2.20 лв.), пържени гъби с букет от сирена (4.80 лв.) и вегетарианско ризото (2.70 лв.). Има и различни "картофени фантазии" на цени от 1.90 до 4.90 лв. Към месните топли предястия са гюведже "Академия" (3.80 лв.) и пилешки сърца с бекон (3.70 лв.). В менюто ястията от пилешко са пилешка пържола с гъби (4.90 лв.), пиле по италиански (6.40 лв.) и пиле със сирена върху грах и царевица (6.50 лв.). От свинско месо се приготвя филе с гъби (6.80 лв.), бонфиле по френски (5.80 лв.). Любителите на телешкото месо пък могат да опитат телешки стек "Палитра" (7.80 лв.).

В "Академия" се предлагат и над двайсет вида класически пици. В зависимост от големината и вида им цените са от 4.10 до 8.70 лв. Сладките изкушения в ресторанта са сладоледена торта (2.20 лв.), пияни ябълки (2.40 лв.), палачинки (1.80 лв.) и млечен десерт (2.20 лв.). В заведението се предлагат и различни видове вина и други алкохолни и безалкохолни напитки.