Къде учат бъдещите агрономи, ветеринари и специалисти за хранителната промишленост

Основните университети, които обучават специалисти за земеделските
компании и производителите на храни, са Аграрният университет и
Университетът по хранителни технологии в Пловдив, Русенският
университет "Ангел Кънчев", Тракийският университет в Стара Загора. В
софийски висши училища се подготвят мениджъри за хранителната
индустрия, които трябва да имат икономическо образвание.
Тук се учи технология на храните, на виното и пивото, млякото и
млечните продукти, месото и рибата. Втората група специалности е в
Техническия факултет - студентите специализират производство и
поддържане на храните. В университета има и Стопански факултет, в който
се дипломират мениджъри в хранителната индустрия.
Университетът има пет факултета - агрономически,
лозаро-винарски, по растителна защита и агроекология. Завършилите
бакалаври и магистри могат да се реализират като експерти по екология в
държавните институции и частните компании. Факултетът по тропично и
субтропично земеделие е единственото звено в страната, което подготвя и
обучава агрономи за работа в страните с тропичен и субтропичен климат.
Курсът е предвиден и за чужденци. През програмите на факултета са
преминали студенти от над 70 страни.
Стопанският факултет подготвя ръководни кадри за отрасъла.
В аграрния факултет се учат специалностите "Животновъдство",
"Агрономство", "Екология и опазване на околната среда", "Аграрна
икономика", "Регионално планиране и развитие на селските райони" и
"Аграрно инженерство". Ветеринарно-медицинският факултет е един от
малкото, който подготвя ветеринарни лекари. Студентите излизат с
диплома на магистър и после могат да работят за държавните ветеринарни
служби. Тези кадри обаче са ценни и за компаниите, които се занимават с
вноса или отглеждането на животни.
Той е специализиран за кадри, които да поддържат земеделската
техника. Обучението във Факултета по механизация на селското стопанство
е разделено в седем специалности - "Аграрно инженерство", "Екология и
техника за опазване на околната среда", "Хидравлична и пневматична
техника", "Земеделска техника и технологии", "Инженерен дизайн",
Информационен дизайн и "Екология и опазване на околната среда".
Някои специалности за компаниите от бранша се предлагат и в
Лесотехническия университет в София. В Пловдив пък има и специализиран
колеж по земеделие, който обучава в продължение на три години и
младежите излизат оттам със степента "специалист".