Къде учат бъдещите агрономи, ветеринари и специалисти за хранителната промишленост

Къде учат бъдещите агрономи, ветеринари и специалисти за хранителната промишленост

Къде учат бъдещите агрономи, ветеринари и специалисти за хранителната промишленост
Основните университети, които обучават специалисти за земеделските компании и производителите на храни, са Аграрният университет и Университетът по хранителни технологии в Пловдив, Русенският университет "Ангел Кънчев", Тракийският университет в Стара Загора. В софийски висши училища се подготвят мениджъри за хранителната индустрия, които трябва да имат икономическо образвание.
Тук се учи технология на храните, на виното и пивото, млякото и млечните продукти, месото и рибата. Втората група специалности е в Техническия факултет - студентите специализират производство и поддържане на храните. В университета има и Стопански факултет, в който се дипломират мениджъри в хранителната индустрия.
Университетът има пет факултета - агрономически, лозаро-винарски, по растителна защита и агроекология. Завършилите бакалаври и магистри могат да се реализират като експерти по екология в държавните институции и частните компании. Факултетът по тропично и субтропично земеделие е единственото звено в страната, което подготвя и обучава агрономи за работа в страните с тропичен и субтропичен климат. Курсът е предвиден и за чужденци. През програмите на факултета са преминали студенти от над 70 страни.
Стопанският факултет подготвя ръководни кадри за отрасъла.
В аграрния факултет се учат специалностите "Животновъдство", "Агрономство", "Екология и опазване на околната среда", "Аграрна икономика", "Регионално планиране и развитие на селските райони" и "Аграрно инженерство". Ветеринарно-медицинският факултет е един от малкото, който подготвя ветеринарни лекари. Студентите излизат с диплома на магистър и после могат да работят за държавните ветеринарни служби. Тези кадри обаче са ценни и за компаниите, които се занимават с вноса или отглеждането на животни.
Той е специализиран за кадри, които да поддържат земеделската техника. Обучението във Факултета по механизация на селското стопанство е разделено в седем специалности - "Аграрно инженерство", "Екология и техника за опазване на околната среда", "Хидравлична и пневматична техника", "Земеделска техника и технологии", "Инженерен дизайн", Информационен дизайн и "Екология и опазване на околната среда".
Някои специалности за компаниите от бранша се предлагат и в Лесотехническия университет в София. В Пловдив пък има и специализиран колеж по земеделие, който обучава в продължение на три години и младежите излизат оттам със степента "специалист".