Етикетите на храните ще са по-подробни
Проблемите със здравословното хранене при българските деца започват след седемгодишна възраст, близо 7% от тях са с наднормено тегло, съобщи националният консултант проф. Стефка Петрова. Тя добави, че е отправено предложение към министерството на труда безплатната закуска на учениците, която включва кифла и мляко, да бъде заменена с млечни продукти и плодове. От ведомството са отговорили, че това вероятно ще стане от следващата година, но не във всички училища.
Участниците в организираната във вторник кръгла маса за здравословното хранене обсъдиха необходимостта от по-подробна информация върху етикетите на храните. В момента на пазара има много продукти, чието съдържание не отговаря на написаното на опаковката. Такъв проблем има при производителите на хляб, съобщи зам.-министърът на здравеопазването Атанас Додов. Той добави, че са необходими общи усилия на производителите и институциите, за да могат хората да избират здравословни храни.
Додов допълни, че ще бъде засилен и лабораторният контрол. Освен това скоро ще заработи експертен съвет за оценка на риска като част от единния контрол за безопасност на храните. Разглеждана беше и стратегия за създаване на Национална агенция по безопасност на храните.
През 2005 г. е бил приет национален план за действие "Храни и хранене". Той ще действа до 2010 г. и за последните две години според проф. Петрова много от целите му са били постигнати.
Представители на браншови организации отбелязаха, че в България трябва да се използват по-активно промоционалните програми на еврофондовете за балансирано хранене, за да се включват модерни технологии за производство на повече такива храни.
Според експертите храни с високо съдържание на сол и натрий са колбасите, топеното и бялото сирене, а полезни са плодовете, зеленчуците, изварата и рибата. Според статистиката обаче България е на едно от последните места по консумация на морски продукти в света. Докато по данни на Асоциацията на млекопреработвателите тя е на второ място след Полша в Европейския съюз по производство на млечни продукти.