Млекопреработвател потвърди за сода каустик в млякото

Млекопреработвател потвърди за сода каустик в млякото

Според председателя на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров това се прави понякога в изкупвателните пунктове.<br />
Според председателя на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров това се прави понякога в изкупвателните пунктове.
Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров потвърди днес пред Би Ти Ви, че има случаи, при които в прясното мляко се добавя сода каустик и нарече това престъпление.
Зоров и разказа, че сода каустик се влага понякога в събирателните пунктове, ако киселинността на млякото е прекалено висока. 
"При по-висока киселинност преработвателят не купува млякото, а ако има сода каустик,  то няма и да се закваси", обясни Зоров. Той допълни, че големите преработвателни компании разполагат с подвижни лаборатории и проверяват суровината в изкупвателния пункт, за да не се налага да я изхвърлят впоследствие.
От края на миналата седмица прокуратурата, ветеринарните инспектори и Комисията за защита на потребителите правят проверки в предприятията и търговската мрежа заради множеството публикации в медиите за нарушения при производството на месни и млечни продукти.