Дюнери вкараха в болница 22 пазарджиклии с хранително натравяне
Хранително направяне след консумация на дюнери вкара 22-ма пазарджиклии в инфекциозното отделение на МБАЛ - Пазарджик. Последните двама са постъпили тази нощ. Всички са потвърдили, че са яли дюнери от заведението "Али Баба" в центъра на Пазарджик. Павилионът е затворен със заповед на директора на РИОКОЗ-Пазарджик д-р Фани Петрова. На пресконференция днес тя обяви, че причина за натравянето е използването на яйца, а не на яйчен прах в соса за дюнерите. Освен това в един от осемте изследвани работници е изолиран стафилокок – т.е. микробно замърсяване е увредило хранителните продукти, уточни д-р Фани Петрова.
Собственикът на заведението е от арабски произход и здравните инспектори имат комуникативни затруднения при връчването на актовете и предписанията, сподели д-р Петрова. Собственикът категорично е отричал пред тях да използва яйца в соса, но пък негови клиенти потвърждават това, както и че яйца на очи са част от пълнежа на бургерите. От март заведението има предписание да не използва яйца, а само яйчен прах в произвежданите бързи закуски.
На собственика на "Али Баба" ще бъде наложена максималната глоба от 5 хиляди лева и заведението ще бъде отворено едва след като всички работещи получат нови здравни книжки и новите микробиологични изследвания от работните плотове бъдат отрицателни.
Състоянието на заразените е задоволително и няма причина за безпокойство – част от тях днес ще бъдат изписани, уточниха от РИОКОЗ. Здравните инспектори са засили в летните месеци контрола над заведенията за бързо хранене. До момента са направени 220 проверки, като има случай на заповед за унищожаване на пакетирани храни с изтекъл срок на годност. Издадени са три заповеди за временно спиране на експлоатацията на обекти.