Професионалните готвачи се обявиха срещу ГМО
Български готвачи са против освобождаването на генно модифицирани организми (ГМО) в природата. Това заявиха от организацията "Евро-Ток България", член на Европейската асоциация на професионалните готвачи. Според тях основният проблем у нас е липсата на адекватна контролираща система за качеството на храните.
В момента институциите, които трябва да проверяват какво съдържат продуктите, са към три министерства, което на практика означава пълен хаос и липса на контрол, заявиха топ готвачите. Те поискаха незабавно да се създаде национална агенция за контрол на храните към Министерския съвет, която да гарантира безопасността на хранителните продукти.
Досега два пъти са отпускани пари за такава мегаагенция, но те потънаха някъде, каза Ради Стамболов, вицепрезидент на "Евро-Ток България". Готвачите настояват да се отпускат повече субсидии за биоземеделие и отглеждане на регионални култури, а не за инвестиции в модифицирани организми. Не сме срещу науката, но нека опитите се правят в затворени лаборатории и парници, за да не се замърсява околната среда, категорични са те.