Барбекюто увеличава риска от рак на стомаха

Печенето на директен огън (грил) на различни меса и зеленчуци увеличава риска от рак на стомаха, съобщи проф. Стефка Петрова, Национален консултант по хранене и диететика към Министерството на здравеопазването. Канцерогените, които причиняват онкозаболявания, се получат при изгарянето на храни, богати на белтъци (месо и риба) и на въглехидрати (картофи).
Начинът на хранене влияе на всички стадии на онкологичните заболявания, като според Световния фонд за изследвания на рака над 30% от всички видове рак в Европа и САЩ са свързани с хранителни фактори, твърдят специалистите. В същото време рискът от онкозаболяване може да бъде намален с промяна в хранителния режим, категорична е проф. Петрова. Счита се, че средно 32-35% от случаите на рак могат да бъдат предотвратени по този начин, като специално за рака на стомаха и на дебелото черво заболеваемостта може да бъде намалена със 75%.
Другите рискови фактори са химичните вещества, включени в храните, като добавки за подобряване на вкуса или трайността им. Според експертите те предизвикват от 70 до 90% от раковите заболявания.
Най-често срещаните са нитритът, който се използва като консервант в пушени меса. Установено е, че витамин С и витамин Е, както и флавоноидите (биоактивните субстанции, които се намират в растителните храни) намаляват тази опасност.
Заплаха се крие и в начина на съхранение на фъстъци и други ядки, зърнени храни (главно царевица), бобови храни, някои плодове и др. Когато се държат при висока влажност и температура, в тях се развиват плесени, които образуват микотоксини - доказана канцерогенна активност за рак на черния дроб. Риск крият и остатъците от пестициди, азотни торове, ветеринални лекарства и тежки метали в храните. Затова съдържанието им би трябвало строго да се контролира.
Неблагоприятно влияние предизвикват и радиацията, стресът, травмите и инфекциите. Доказано е също, че високоенергийните храни - захар, мазнини и др., както затлъстяването и свръхтеглото също увеличават риска от появата на тумори.
За да се премахне заплахата, най-добре е хората да похапват предимно плодове и зеленчуци (най-малко 400 г дневно), за да приемат достатъчно витамини. Полезни са рибата, пълнозърнест хляб, бобовите растения.
За повече информация вижте прикачения файл.