Барбекюто увеличава риска от рак на стомаха

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (21)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  2. 2 Профил на berbenkov
    berbenkov
    Рейтинг: 1316 Разстроено

    Барбекюто на Доган - брак!
    Крие опасност от рак!!!

    www.berbenkov.hit.bg
  3. 3 Профил на Orda
    Orda
    Рейтинг: 60 Неутрално

    Чудя се националения консултант по хранене и диететика в коя страна живее, но явно не в България.Пълнозърнестия хляб у нас е боядисан с кафе бял хляб, бобовите разтения са внос от Китай само вижте какви са нивата на нитрати, рибата стана супер лукс(По-скъпа е от месото), млечните произведения и колбасите са бъкани със сол и ГМО разни, в хранително вкусовата промишленост Е-та за нищо ги нямат и т.н. и т.н. та да непродължавам.

    Orda
  4. 4 Профил на forummoderator
    forummoderator
    Рейтинг: 1309 Неутрално

    Моля, коментирайте темата на статията. Който държи да не спазва правилата ще загуби достъпа си до форумите.

    http://www.economedia.bg/forum/
  5. 5 Профил на Nora
    *****
    Весело

    След като прочетох тази статия се ощипах здраво за да се уверя че съм ощи жива

  6. 6 Профил на Тони
    *****
    Неутрално

    За съжаление, авторът на статията е абсолютно прав. Все по-трудно е да се намери храна, която не е пълна с боклуци за трайност, овкусяване и по-добри добиви. Някъде е сбъркан кардинално модела в западните общества относно храната. Трябва полицейщината да се пренесе трайно из нивите и цеховете за производство на храна. Как е възможно производители да ни убиват бавно и сигурно и това да е някак легално???
    Ако някой, прояви желание ще му кача снимка на МакФиш от МакДоналдс, купен в средата на декември миналата година. Изглежда все едно току що е изкаран от печката.

  7. 7 Профил на хм
    хм
    Рейтинг: 1301 Любопитно

    защо ни сервират подобни притоплени "новини"?

    какво се случва с разследващата журналистика, която търси отговори на въпроси като - "защо от 1500 проверени етикети на хр.стоки, само 10ина съдържат данни използване на ГМО?"

  8. 8 Профил на Соколов
    Соколов
    Рейтинг: 733 Неутрално

    "Заплаха се крие и в начина на съхранение на фъстъци и други ядки, зърнени храни (главно царевица), бобови храни, някои плодове и др."

    "За да се премахне заплахата, най-добре е хората да похапват предимно плодове и зеленчуци /най-малко 400 г дневно/, за да приемат достатъчно витамини. Полезни са рибата, пълнозърнест хляб, бобовите растения."

    Може ли да пишете такива глупости? Хем опасни хем да ги ядем...да не говорим че става дума за статистика а не за изследване, а пък че няма никакъв начин да видим това което се говори така ли е или нашата професорка го е решила е съвсем друг въпрос...друг път давайте линк към споменатите данни!

    Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
  9. 9 Профил на 1234
    *****
    Гневно

    Ха , сега живейте здравословно .
    Ако човек вярва на всичко написано , да се е гръмнал вече .

  10. 10 Профил на guest
    *****
    Неутрално

    Абсолютно вярно. Повече статии по темата трябват, за да започнат хората малко да се образоват и да търсят по-здравословни храни и начин на живот - трудно в България, но не невъзможно.

  11. 11 Профил на о. Павел
    *****
    Неутрално

    "Рискът от онкозаболяване може да бъде намален с промяна в хранителния режим". Православието от 2000 години препоръчва умерения пост като средство за телесно и душевно здраве, но Бай Ганю плюска и пие, без да го е еня, че ще умре без време.
    .
    Причината за кризата е ниската раждаемост -
    http://archiman.livejournal.com/

  12. 12 Профил на гудю
    *****
    Неутрално

    "Барбекюто увеличава риска..." Аз барбекюта не ям. Те са или от желязо, или от тухли.
    Виж печено ям. А пък неандарталците само това са ядели, оти още не били изобретили грънците да го готвят варено.
    Дядо ми пък, умря от рак на стомаха преди 50 години, когато печено са яли само на Коледа и Великден. При дивия комунизъм толкова животни било разрешено да гледаш.
    -------------------------
    Всички приятни неща са или забранени, или вредни. Ако не ти ги забрани държавата или религията, ще ти ги забрани некъф измислен диетолог.

  13. 13 Профил на Крив Макарон
    *****
    Неутрално

    Ял, пил... умрял. Не ял не пил ... пак умрял.

  14. 14 Профил на Seemann
    Seemann
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#6] от "Тони":

    Не сбъркан моделът относно храната. Качестовото на храната е резултат от гоненето на "печалба на всяка цена", което е истинската мисия на всяка компания. Да вземем за пример Нестле - техният девиз е "добра храна, добър живот". Само че Нестле използват най-евтините суровини, като растителни хидрогенирани мазнини, сухо мляко с меламин от Китай, ГМО и т.н. Тази храна не е добра, нито води до добър живот. Поне не за тези, които я консумират. За акционерите на Нестле може би. И съм сигурен, че те не ядат собствените си продукти.

  15. 15 Профил на Тони
    *****
    Неутрално

    Сладкарите не ядат пасти, месарите не ядат месо, производителите на домати не ядат домати, тези дето приготвят салати не ядат салати, тези дето правят салами не ядат салами... Нещо е много кардинално сбъркано в хранителната индустрия.

  16. 16 Профил на Малииииииии ....
    *****
    Весело

    .... то да си жив било направо смъртоносно )))))))

  17. 17 Профил на Orda
    Orda
    Рейтинг: 60 Неутрално

    Госпожа проф. Стефка Петрова, Национален консултант по хранене и диететика в изказването си е пропуснала да спомене кои държавни институции е алармирала, ако въобще ги е алармирала и какви консултации е провела и с кого.

    Orda
  18. 18 Профил на Бай Оня
    *****
    Весело

    Веднага да се въведе данък върху барбекютои разрешетилен режим.

  19. 19 Профил на SS
    SS
    Рейтинг: 1327 Неутрално

    Ами от 2,5млн. год. като се почне от питекантропите мине се през неандерталците та до наши дни жарената мръвка си е била за предпочитане!Да ама не ГМО а натурално мамутско пасло ГРИЙН,ГРИЙН ГРАС а не ГМО фураж! И все пак повечето са живели дваисетина годинки преди да ги хапне пещерната меца (едва в днешно време стана модерно да се мре от рак) !С две думи -угаждаите си и тейкит иизи!!!

  20. 20 Профил на ОПС
    *****
    Неутрално

    Древните ни прародители са ядели месо, но първо не е било с ГМО и др.добавки за цвят, трайност и т.н. Второ са компенсирали приемането му с движение - ловували са, за да се нахранят, а не като сега. Трето - хапвали са го алангле, а не препечено


    Месото, приготвено на барбекю, особено ако е препечено, съдържа канцерогенни вещества като полициклични ароматни хидрокарбони (PAHs) и хетероциклични амини (HCAs). Когато мазнините от животинските продукти се поставят на грил, те се възпламеняват и образуват дим, което води до формирането на PAHs. Всъщност PAHs са това, което се съдържа в така така апетитно изглеждащите почернели черти.

    Ограничаването на готвенето навън на барбекюто, използването на тънко фолио или поставянето предварително в микровълнова печка са само част от предпазните мерки срещу приема на посочените вредни вещества.

    Ако все пак решите да печете месо на грил, увийте го в ситно надупчено фолио - за да изтече мазнината и същевременно тя да няма пряк контакт с месото. Освен това добре е да използвате месо с малко мазнини.

    А против рак - оммега 3 (рибеномасло), зелен чай, мед, чесън, уасаби (горчицата при сушито), овесени ядки, чаша класно червено вино, избягвайте нискомаслените храни, пълни с вредни добавки и подсладители, по-добре по-малки количества, спрете цигарите (пречат и на секса - кръвооросяването), ограничавайте лошите мисли, завист, гняв, отчаяние, ползвайте слънцезащитни средства, избягвайте солариум... Абе, ходете на Витоша, Рила, Пирин, Родопите, Стара планина на лов, риболов, ако може и с весела компания

    Най-полезната течност - трапезна вода, но в стъклени,а не ПВЦ бутилки.

  21. 21 Профил на Nick
    *****
    Неутрално

    Статията на проф. Стефка Петрова е чист превод от статии писани още от началото на 90'те години нищо ново за Америка и света но за Б-я може би ДА.
    По скоро в Б-я тряба да наблегнат на КАЧЕСТВОТО на хранителните продукти и меса като трайност, съхранение и масленност - фактори за тежки заболявания като рак и диабет.
    Контрола им е също занижен ако въобще може да се нарече контрол.
    Почти всички от този контрол са корумпирани като нанасят глоби на хора с опит и майсторство в този бранш а за ниско и редовно заплащане толерират такива кото дори не знаят с какво се занимават.
    От това трябва да се предпазвате и за това трябва да пишете другарко професор... ( не си спомням вече името а Петрова беше)
    Със здраве





За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #