За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
berbenkov
Рейтинг: 1316 РазстроеноБарбекюто на Доган - брак!
www.berbenkov.hit.bgКрие опасност от рак!!!
Orda
Рейтинг: 60 НеутралноЧудя се националения консултант по хранене и диететика в коя страна живее, но явно не в България.Пълнозърнестия хляб у нас е боядисан с кафе бял хляб, бобовите разтения са внос от Китай само вижте какви са нивата на нитрати, рибата стана супер лукс(По-скъпа е от месото), млечните произведения и колбасите са бъкани със сол и ГМО разни, в хранително вкусовата промишленост Е-та за нищо ги нямат и т.н. и т.н. та да непродължавам.
Ordaforummoderator
Рейтинг: 1309 НеутралноМоля, коментирайте темата на статията. Който държи да не спазва правилата ще загуби достъпа си до форумите.
http://www.economedia.bg/forum/*****
ВеселоСлед като прочетох тази статия се ощипах здраво за да се уверя че съм ощи жива
*****
НеутралноЗа съжаление, авторът на статията е абсолютно прав. Все по-трудно е да се намери храна, която не е пълна с боклуци за трайност, овкусяване и по-добри добиви. Някъде е сбъркан кардинално модела в западните общества относно храната. Трябва полицейщината да се пренесе трайно из нивите и цеховете за производство на храна. Как е възможно производители да ни убиват бавно и сигурно и това да е някак легално???
Ако някой, прояви желание ще му кача снимка на МакФиш от МакДоналдс, купен в средата на декември миналата година. Изглежда все едно току що е изкаран от печката.
хм
Рейтинг: 1301 Любопитнозащо ни сервират подобни притоплени "новини"?
какво се случва с разследващата журналистика, която търси отговори на въпроси като - "защо от 1500 проверени етикети на хр.стоки, само 10ина съдържат данни използване на ГМО?"
Соколов
Рейтинг: 733 Неутрално"Заплаха се крие и в начина на съхранение на фъстъци и други ядки, зърнени храни (главно царевица), бобови храни, някои плодове и др."
Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety."За да се премахне заплахата, най-добре е хората да похапват предимно плодове и зеленчуци /най-малко 400 г дневно/, за да приемат достатъчно витамини. Полезни са рибата, пълнозърнест хляб, бобовите растения."
Може ли да пишете такива глупости? Хем опасни хем да ги ядем...да не говорим че става дума за статистика а не за изследване, а пък че няма никакъв начин да видим това което се говори така ли е или нашата професорка го е решила е съвсем друг въпрос...друг път давайте линк към споменатите данни!
*****
ГневноХа , сега живейте здравословно .
Ако човек вярва на всичко написано , да се е гръмнал вече .
*****
НеутралноАбсолютно вярно. Повече статии по темата трябват, за да започнат хората малко да се образоват и да търсят по-здравословни храни и начин на живот - трудно в България, но не невъзможно.
*****
Неутрално"Рискът от онкозаболяване може да бъде намален с промяна в хранителния режим". Православието от 2000 години препоръчва умерения пост като средство за телесно и душевно здраве, но Бай Ганю плюска и пие, без да го е еня, че ще умре без време.
.
Причината за кризата е ниската раждаемост -
http://archiman.livejournal.com/
*****
Неутрално"Барбекюто увеличава риска..." Аз барбекюта не ям. Те са или от желязо, или от тухли.
Виж печено ям. А пък неандарталците само това са ядели, оти още не били изобретили грънците да го готвят варено.
Дядо ми пък, умря от рак на стомаха преди 50 години, когато печено са яли само на Коледа и Великден. При дивия комунизъм толкова животни било разрешено да гледаш.
-------------------------
Всички приятни неща са или забранени, или вредни. Ако не ти ги забрани държавата или религията, ще ти ги забрани некъф измислен диетолог.
*****
НеутралноЯл, пил... умрял. Не ял не пил ... пак умрял.
Seemann
Рейтинг: 8 НеутралноДо коментар [#6] от "Тони":
Не сбъркан моделът относно храната. Качестовото на храната е резултат от гоненето на "печалба на всяка цена", което е истинската мисия на всяка компания. Да вземем за пример Нестле - техният девиз е "добра храна, добър живот". Само че Нестле използват най-евтините суровини, като растителни хидрогенирани мазнини, сухо мляко с меламин от Китай, ГМО и т.н. Тази храна не е добра, нито води до добър живот. Поне не за тези, които я консумират. За акционерите на Нестле може би. И съм сигурен, че те не ядат собствените си продукти.
*****
НеутралноСладкарите не ядат пасти, месарите не ядат месо, производителите на домати не ядат домати, тези дето приготвят салати не ядат салати, тези дето правят салами не ядат салами... Нещо е много кардинално сбъркано в хранителната индустрия.
*****
Весело.... то да си жив било направо смъртоносно
)))))))
Orda
Рейтинг: 60 НеутралноГоспожа проф. Стефка Петрова, Национален консултант по хранене и диететика в изказването си е пропуснала да спомене кои държавни институции е алармирала, ако въобще ги е алармирала и какви консултации е провела и с кого.
Orda*****
ВеселоВеднага да се въведе данък върху барбекютои разрешетилен режим.
SS
Рейтинг: 1327 НеутралноАми от 2,5млн. год. като се почне от питекантропите мине се през неандерталците та до наши дни жарената мръвка си е била за предпочитане!Да ама не ГМО а натурално мамутско пасло ГРИЙН,ГРИЙН ГРАС а не ГМО фураж! И все пак повечето са живели дваисетина годинки преди да ги хапне пещерната меца (едва в днешно време стана модерно да се мре от рак) !С две думи -угаждаите си и тейкит иизи!!!
*****
НеутралноДревните ни прародители са ядели месо, но първо не е било с ГМО и др.добавки за цвят, трайност и т.н. Второ са компенсирали приемането му с движение - ловували са, за да се нахранят, а не като сега. Трето - хапвали са го алангле, а не препечено
Месото, приготвено на барбекю, особено ако е препечено, съдържа канцерогенни вещества като полициклични ароматни хидрокарбони (PAHs) и хетероциклични амини (HCAs). Когато мазнините от животинските продукти се поставят на грил, те се възпламеняват и образуват дим, което води до формирането на PAHs. Всъщност PAHs са това, което се съдържа в така така апетитно изглеждащите почернели черти.
Ограничаването на готвенето навън на барбекюто, използването на тънко фолио или поставянето предварително в микровълнова печка са само част от предпазните мерки срещу приема на посочените вредни вещества.
Ако все пак решите да печете месо на грил, увийте го в ситно надупчено фолио - за да изтече мазнината и същевременно тя да няма пряк контакт с месото. Освен това добре е да използвате месо с малко мазнини.
А против рак - оммега 3 (рибеномасло), зелен чай, мед, чесън, уасаби (горчицата при сушито), овесени ядки, чаша класно червено вино, избягвайте нискомаслените храни, пълни с вредни добавки и подсладители, по-добре по-малки количества, спрете цигарите (пречат и на секса - кръвооросяването), ограничавайте лошите мисли, завист, гняв, отчаяние, ползвайте слънцезащитни средства, избягвайте солариум... Абе, ходете на Витоша, Рила, Пирин, Родопите, Стара планина на лов, риболов, ако може и с весела компания
Най-полезната течност - трапезна вода, но в стъклени,а не ПВЦ бутилки.
*****
НеутралноСтатията на проф. Стефка Петрова е чист превод от статии писани още от началото на 90'те години нищо ново за Америка и света но за Б-я може би ДА.
По скоро в Б-я тряба да наблегнат на КАЧЕСТВОТО на хранителните продукти и меса като трайност, съхранение и масленност - фактори за тежки заболявания като рак и диабет.
Контрола им е също занижен ако въобще може да се нарече контрол.
Почти всички от този контрол са корумпирани като нанасят глоби на хора с опит и майсторство в този бранш а за ниско и редовно заплащане толерират такива кото дори не знаят с какво се занимават.
От това трябва да се предпазвате и за това трябва да пишете другарко професор... ( не си спомням вече името а Петрова беше)
Със здраве