Пестициди над нормата са открити в салатите

Здравното министерство укрива наличието на пестициди в зеленчуците. Това съобщи Валентина Лукова, ръководител на проекта "Граждански принос към създаване на ефективна и прозрачна система за мониторинг на храните". Проектът е подкрепен от Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа и се реализира от Национално движение "Приятели на земята" и фондация "Правото да знам".
Лукова поясни, че 24 храни са изпратени за анализ в сертифицирана лаборатория в Холандия, като пестициди са открити в 92% от тях. Пробите са изследвани и в българска лаборатория, в която не са намерили никакви замърсители. Тя припомни, че от 2004 г. насам здравното ведомство непрекъснато отчита, че в храните има под 1% пестициди. В същото време от докладите на Европейската комисия за мониторинг на пестициди в страните членки се виждало, че средният процент на замърсяване в последните 5 години е между 40 и 52%.
Най-притеснителното е, че при изследванията в Холандия в храните са засечени както позволени, така и забранени в ЕС химикали, допълни Лукова. Заради тази забрана тези продукти не би трябвало да са на пазара. По думите й пестициди са намерени в салати, домати, зеле, цитрусови плодове, банани, гъби и чушки. "Някои от химикалите увреждат развитието, репродуктивните способности, други са канцерогенни. Негативното им действие се засилва, когато са под формата на коктейл, а има храни, в които са открити по три от тях", подчерта Лукова.
Здравното ведомство трябва да признае, че има проблеми, и да каже от какво имат нужда експертите му, за да се реши въпросът и хората да се хранят с чисти продукти, допълни тя. От министерството не коментираха изнесената информация.