Нов анализ в Германия ще доказва наличието на соя в колбасите "Стара планина"

Нов анализ в Германия ще доказва наличието на соя в колбасите "Стара планина"

Нов анализ в Германия ще доказва наличието на соя в колбасите "Стара планина"
Пробите от колбаси по стандарта "Стара планина", в които беше намерена соя, ще бъдат изследвани отново в лаборатория в Германия. Това каза шефът на Националната ветеринаромедицинска служба  (НВМС) Йордан Войнов.
Новият анализ трябва да установи какво е количеството соя в продуктите, тъй като според фирмите, уличени в нарушаване на стандарта, в тях има само следи от соя, а тя не е използвана като заместител на месото. Първото изследване, след което четири фирми бяха уличени като неспазващи стандарта, показа само наличието на соя, но без да бъдат посочени количествени параметри.
Лабораторното изследване е по искане на четирите фирми, които бяха уличени, уточни в курорта Албена министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той обясни, че компаниите ще поемат разходите по анализа и се очаква резултатите от него да са готови до една-две седмици. 
Според представители на три от компаниите - "Кен", "Сами М" и "Лалов и Вачев" (чиято марка е "Майстор Цветко"), е възможно следите от соя да са попаднали в продуктите с подправките, които те внасяли от чужбина. Другият вариант е месото за продуктите, което също е внос от страни от ЕС, да е обработено с разтворена във вода соя, за да се увеличи теглото му. Те обаче не знаят от къде точно е дошла соята в продуктите.
Ако се докаже, че соята е попаднала в продуктите по някой от тези начини, само ще санкционираме фирмите, без да им отнемем лиценза за производство на стандарта, уточни шефът на ветеринарите Йордан Войнов.
Той се срещна с три от засегнатите фирми по тяхно настояване. Представителите на компаниите заявиха, че партидите, в които е открита соя, вече са изтеглени от пазара. Никой от тях все още не е направил изчисления какви са загубите от това, но твърдят, че последиците за имиджа на марките им ще са по-големи от финансовите.