Нов рекорд в консумацията на месо в България

Нов рекорд в консумацията на месо в България

Нов рекорд в консумацията на месо в България
32 кг месо и 15 кг месни продукти ще са консумирали българите през 2010 г., което е рекорд за последните 11 години. Това сочат анализи на една от компаниите за производство на месни изделия в страната, "Меком" АД - Силистра, базирани на данни от Националния статистически институт (НСИ).
За сравнение - най-малко месо българите са консумирали през 2001 г., когато на всеки човек се е падало само по 21 кг месо и 10 кг месни продукти за година.
"Тези наши анализи показват, че стандартът на българите се покачва бавно и постепенно през годините. Явно дори икономическата криза не е спряла хората у нас да консумират повече месо. Ние очакваме тази тенденция да се запази в бъдеще, понеже България все още изостава значително от развитите пазари на Запад", коментира собственикът на "Меком" Стефан Райчев.
В момента страни като Германия, Франция и Италия имат средна консумация на месо и месни продукти от около 90 кг на глава от населението, докато Испания е своеобразен европейски рекордьор по този показател с над 110 кг на човек.
В Източна Европа най-много месо консумират в Сърбия – около 80 кг на човек. Гърците ядат по над 70 кг месо и месни продукти годишно, румънците – над 60 кг, а Турция е последна от нашите съседи със само около 25 кг годишно.