Птицевъдите обещаха да не вдигат цените на яйцата около Великден

Производителите няма да повишават цените на яйцата около Великден, съобщи БТА.
Ако има повишение, причината ще е в търговците, които формират 40 на сто потребителската цена на яйцата, заяви председателят на Съюза на птицевъдите Борис Стоименов. Според него за Великден ще има достатъчно български пресни яйца с бяла и с кафява черупка, както и замразено и прясно охладено птиче месо.
Пресните яйцата имат лек блясък, а старите са матови, обясни експертът. "Пуснете яйце в чаша вода със сол. Ако яйцето потъне, значи е прясно, ако остане на повърхността, това е сигурен знак, че е старо", посъветва потребителите председателят на съюза. |
Съюзът на птицевъдите е отправил искане до министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов за спешно решаване на проблемите в бранша, предизвикани от факта, че от около 11 месеца производителите на яйца и птиче месо работят на загуба. Четири фирми от бранша са фалирали, има и такива, които са били принудени да заколят значителна част от птиците си, отбеляза Стоименов.
През 2010 г. са произведени над 6000 тона по-малко птиче месо в сравнение с 2009 година. За миналата година вносът на птиче месо е 75 хиляди тона, при импортна цена от 1 лв. за кг. В същото време експортната цена на пилешкото месо е 3 лв. за кг. Според Стоименов разликата в цената се дължи на качеството на месото и на това, че фирмите-вносителки не начисляват ДДС.