Птицевъдите обещаха да не вдигат цените на яйцата около Великден

Птицевъдите обещаха да не вдигат цените на яйцата около Великден

Птицевъдите обещаха да не вдигат цените на яйцата около Великден
Производителите няма да повишават цените на яйцата около Великден, съобщи БТА.
Ако има повишение, причината ще е в търговците, които формират 40 на сто потребителската цена на яйцата, заяви председателят на Съюза на птицевъдите Борис Стоименов. Според него за Великден ще има достатъчно български пресни яйца с бяла и с кафява черупка, както и замразено и прясно охладено птиче месо.
Пресните яйцата имат лек блясък, а старите са матови, обясни експертът. "Пуснете яйце в чаша вода със сол. Ако яйцето потъне, значи е прясно, ако остане на повърхността, това е сигурен знак, че е старо", посъветва потребителите председателят на съюза.
В страната обаче вече са внесени яйца от чужбина, които според председателя на съюза традиционно са със значително по-ниско качество от българските яйца. Стоименов апелира потребителите да купуват само яйца местно производство и посочи, че през изминалите години няма регистриран нито един случай на салмонела вследствие на консумацията на български яйца.
Съюзът на птицевъдите е отправил искане до министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов за спешно решаване на проблемите в бранша, предизвикани от факта, че от около 11 месеца производителите на яйца и птиче месо работят на загуба. Четири фирми от бранша са фалирали, има и такива, които са били принудени да заколят значителна част от птиците си, отбеляза Стоименов.
През 2010 г. са произведени над 6000 тона по-малко птиче месо в сравнение с 2009 година. За миналата година вносът на птиче месо е 75 хиляди тона, при импортна цена от 1 лв. за кг. В същото време експортната цена на пилешкото месо е 3 лв. за кг. Според Стоименов разликата в цената се дължи на качеството на месото и на това, че фирмите-вносителки не начисляват ДДС.