В детските градини - без кебапчета и с повече плодове и зеленчуци

Повече плодове и зеленчуци вместо сол, захар и мазнини трябва да приемат децата в градините. Освен това за тях ще са забранени кебапчетата и надениците. Това се предвижда в Наредба за здравословно хранене на децата от 3 до 7 години, която е обнародвана в Държавен вестник, съобщи Министерство на здравеопазването. Детските градини ще трябва да се съобразяват с промените от 15 септември, а контролът над спазването им се поема от регионалите здравни инспекции.
Задължително ще е да има поне по 300-350 г зеленчуци и плодове. Въвежда се още едно междинно хранене - преди обяд, което ще е само от пресни плодове. Белият хляб ще е почти изцяло забранен, защото е записано, че четири пъти в седмицата трябва да се предлага пълнозърнест хляб.
Във всички тестени изделия трябва да има малко мазнини, сол и захар. Забранява се добавянето на сол към айряните и храните. Всеки ден в менюто трябва да има най-малко 350 г кисело или прясно мляко без захар и поне 25-30 г сирене. Туршии може да присъстват в менюто само през зимата и само веднъж седмично. За пиене на децата ще може да се предлагат само питейна или минерална вода, чай и боза. Ако се дават сокове, те трябва да са 100% натурални. Пържените храни могат да се дават само два пъти в седмицата, като е задължително мазнината за готвене да е прясна.
В момента менютата в градините се изготвят по стари рецептурници, но няма забранени продукти и препоръчителни технологии за приготвяне на храната и менюто зависи от съвестта на директорите и персонала. Така в някои от тях се предлага сравнително качествена и прясно приготвена храна, а в други почти всеки ден има кренвиши и се предлагат разтворими сокове за пиене и картофено пюре на прах.
"Не сме правили разчети дали това ще е по-скъпо за градините и детските домове, които са на държавна или общинска издръжка или са частни. Ние казваме как трябва да бъде, а те го организират", коментира д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор преди време пред "Дневник"
Във всички тестени изделия трябва да има малко мазнини, сол и захар. Забранява се добавянето на сол към айряните и храните. Всеки ден в менюто трябва да има най-малко 350 г кисело или прясно мляко без захар и поне 25-30 г сирене. Туршии може да присъстват в менюто само през зимата и само веднъж седмично. За пиене на децата ще може да се предлагат само питейна или минерална вода, чай и боза. Ако се дават сокове, те трябва да са 100% натурални. Пържените храни могат да се дават само два пъти в седмицата, като е задължително мазнината за готвене да е прясна.
В момента менютата в градините се изготвят по стари рецептурници, но няма забранени продукти и препоръчителни технологии за приготвяне на храната и менюто зависи от съвестта на директорите и персонала. Така в някои от тях се предлага сравнително качествена и прясно приготвена храна, а в други почти всеки ден има кренвиши и се предлагат разтворими сокове за пиене и картофено пюре на прах.
"Не сме правили разчети дали това ще е по-скъпо за градините и детските домове, които са на държавна или общинска издръжка или са частни. Ние казваме как трябва да бъде, а те го организират", коментира д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор преди време пред "Дневник"