Хумус с тиква

За Бъдни вечер, като част от приготовленията в навечерието на Рождество, ви предлагаме една рецепта, с която да разнообразите традиционната трапеза.
Авторът й - Ирина Катеринска, чиято рубрика "С децата в кухнята" има своите верни почитатели в "Детски Дневник", този път предлага рецепта за възрастни.
"Хумусът традиционно се приготвя от нахут и сусамов тахан, но този вкусен дип е толкова популярен по света, че може да бъде открит с всякакви добавки", казва тя.
Съставки: 250 г сварен нахут (или от консерва, без течност), 280 г печена или сварена тиква, сокът на половин лайм, 2 с.л. сок от нар, 3 с.л. сусамов тахан, зехтин, бял пипер, сол, зърна нар за поръсване
Приготовление:
Нахутът и тиквата се пасират заедно на гъста смес. Добавят се тахана, лимоновият сок и този от нар, разбърква се добре и се сипва зехтин - количеството е според личните предпочитания, около 4-5 с.л. лъжици.
Накрая се слага бял пипер и сол на вкус, обърква се добре. Преди сервиране се поръсва със зърната
нар.
Тази рецепта е част от книгата "Малка книжка за есента", издателство "Enthusiast", София, 2013