Италиански солен пай

Новогодишната трапеза трябва да е изобилна, за да е богата и успешна идващата година, твърди традицията.
Часове преди да изпратите 2013г., Ирина Катеринска - един от обичаните автори на "Детски Дневник", ви предлага рецепта с много и разнообразни продукти - вкусна магия за богата година.
"Италианският солен пай засища за дълго време и изпива поне една бутилка червено вино", предупреждава тя.
Съставки:
За тестото: 370 г брашно, 1 ч.л. черен пипер, 80 мл зехтин, 2 яйца размер М, 50 мл топла вода, 1/2 ч.л. сол
За плънката: 3 яйца размер Л, 200 г моцарела, 100 г прошуто, 100 г италиански салам, 100 г шунка, 250 г сирене рикота
Приготовление:
Брашното се пресява, в средата му се прави кладенче и там се слагат зехтинът, яйцата, водата, солта и черният пипер. Замесва се плътно маслено тесто, което се увива в прозрачно фолио и се оставя в хладилника за поне един час.
През това време се приготвя плънката, като всички колбаси и моцарелата се нарязват на кубчета. Яйцата и сиренето рикота се разбиват с миксер, добавят се към нарязаните колбаси и се разбъркват добре.
Охладеното тесто се разточва на кръг или правоъгълник, според формата, в която ще се пече пая, като предварително се отделя една част с големината на юмрук от него. Разточеното тесто се пренася в тавичката и се притиска добре към стените и дъното. Отгоре се разпределя плънката.
Останалото тесто се разточва на кръг, от който с изрязват ленти, които се подреждат върху пая
така, че да се кръстосват.
Паят се пече на 170 градуса за 30 мин. или докато придобие приятен златист цвят отгоре.
Тази рецепта е част от книгата "Малка книжка за Великден", издателство "Enthusiast", София, 2013.