Рецепти на римски ястия разпространява Историческият музей в Русе (видео)

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (21)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 2914 Весело

    таз година римски, догодина ромски !

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  2. 2 Профил на ilinko
    ilinko
    Рейтинг: 858 Неутрално

    Забравили са да сложат известното римско ястие пълнена пуйка с фасул и картофи ;)

    Публикувано през m.dnevnik.bg

  3. 3 Профил на Olga
    Olga
    Рейтинг: 631 Неутрално

    Интерсно...бих си взела такива картички Това си е ексклузивно издание! Ако може да ги разпространяват към някой вестник щеше да е сууупер!

  4. 4 Профил на daam
    daam
    Рейтинг: 696 Неутрално

    Доста интересно

  5. 5 Профил на dnk
    dnk
    Рейтинг: 247 Неутрално

    Супер идея. Другата седмица ще отида до Русе да си взема някоя картичка.

    Моралът не е порок!
  6. 6 Профил на cucing
    cucing
    Рейтинг: 918 Неутрално

    Готино!

    ура и да живей!!!
  7. 7 Профил на Firefly
    Firefly
    Рейтинг: 581 Неутрално

    Да има място и където ги приготвят де.

  8. 8 Профил на Bro
    Bro
    Рейтинг: 237 Весело

    [quote#2:"ilinko"]пуйка с фасул и картофи[/quote]

    Картофи по римско време?
    Хубав виц...

    "Only a government that is rich and safe can afford to be a democracy" - Mark Twain
  9. 9 Профил на rkirov
    rkirov
    Рейтинг: 688 Неутрално

    Супер идея, браво .
    Така се прави туристически ПР , а не със сайт за 3000000 лева (който не работи) и някаква цапаница (лого на България) за още 3 милиона .
    БРАВО !

    Все по-хубаво става :)
  10. 10
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  11. 11 Профил на Moonshine
    Moonshine
    Рейтинг: 301 Весело

    До коментар [#8] от "Bro":
    То и с фасула е същото...

  12. 12 Профил на Moonshine
    Moonshine
    Рейтинг: 301 Весело

    Кой неграмотник ми сложи минус, фасулът е дошъл в Европа 1000 години след края на Западната Римска империя.

  13. 13 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 746 Неутрално

    Не виждам ястия със шкембе, които са доста характерни за римската област. А идеята е супер!

  14. 14 Профил на xrp43572691
    xrp43572691
    Рейтинг: 1434 Неутрално

    Ето забавно инфо от един друг форум:


    „Луканика” – Константинополска подправена пушена наденица (луканка)

    Оказва се, че етимологията на така познатото ни уж българско мезе „луканка” отвежда към византийската столица, където т. нар. „Луканика” е била едно от популярните овкусени сушени меса, които ромеите приготвяли с различни подправки. Една византийска рецепта е съхранила оригиналния начин на приготвянето на константинополската луканка. С голямо удоволствие я превеждам и пускам тук:

    „Счукай пипер, кимион, чубрица, седефче, магданоз, смесени подправки, мирика и рибен сос и ги размеси в добре начукано месо, натривайки го добре в сместа. После добавяйки рибен сос, цели зърна пипер, обилно тлъстина и кедрови ядки, напълни в черво (разтеглено/разточено колкото може по тънко) и увиси на пушек.”

    http://modvsvivendi.org/forum_1/viewtopic.php?f=6&t=37&start=45

  15. 15 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1441 Неутрално

    Забавна идея.

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  16. 16 Профил на stein СУПЕР
    stein
    Рейтинг: 284 Весело

    До коментар [#14] от "Митридат":

    Мерси за рецептата И аз си мислех, че луканката е римско/византийско изобретение, но нямах достатъчна информация.

    "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
  17. 17 Профил на martin187ism
    martin187ism
    Рейтинг: 122 Весело

    До коментар [#8] от "Bro":

    в баба вида бяха сложили литография (мисля че така му се вика) на която бяха изобразили влизането на влак във Видин. Датата беше някъде 17-ти век...На въпроса на приятел коя година е изобретена парната машина разпоредителката първо ни изгледа тъпо, после се развика

  18. 18 Профил на aru
    aru
    Рейтинг: 237 Весело

    До коментар [#8] от "Bro":


    До коментар [#11] от "Stardust":

    И пуйката момчета, и пуйката

  19. 19 Профил на magnas
    magnas
    Рейтинг: 180 Неутрално

    Да , да и пуйката , и фасула , и картофите ...
    Като се замисля добре , че е бил Колумб ...

  20. 20 Профил на cyriak
    cyriak
    Рейтинг: 638 Неутрално

    До коментар [#2] от "ilinko":

    А домати и тютюн, няма ли?

  21. 21 Профил на cyriak
    cyriak
    Рейтинг: 638 Неутрално

    До коментар [#14] от "Митридат":

    Много забавно, ама не е истина!
    Пипера , мой човек, идва в Европа след 1499 година - първото плаване на рицаря Васко да Гама до Индия. Тогава, мой човек - Византия не съществува, тъй като още на 29 Май 1453 Мехмед Втори е убил Последния Византийски Император - Константин Драгаш!
    Така че твоята рецепта е МЕНТЕл
    ЛУКАНКАТА си е БЪЛГАРСКА, тъй като в това време на "Османско Владичество", "Присъстващите" турци не са яли СВИНСКО Месо, а в Луканката, то е основното!
    Ако няма Свинско месо, това е Суджук, не ЛУКАНКА!





За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #