За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
КМЕТ В СЯНКА
Рейтинг: 2914 Веселотаз година римски, догодина ромски !
ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!ilinko
Рейтинг: 858 НеутралноЗабравили са да сложат известното римско ястие пълнена пуйка с фасул и картофи ;)
Публикувано през m.dnevnik.bg
Olga
Рейтинг: 631 НеутралноИнтерсно...бих си взела такива картички
Това си е ексклузивно издание! Ако може да ги разпространяват към някой вестник щеше да е сууупер!
daam
Рейтинг: 696 НеутралноДоста интересно
dnk
Рейтинг: 247 НеутралноСупер идея. Другата седмица ще отида до Русе да си взема някоя картичка.
Моралът не е порок!cucing
Рейтинг: 918 НеутралноГотино!
ура и да живей!!!Firefly
Рейтинг: 581 НеутралноДа има място и където ги приготвят де.
Bro
Рейтинг: 237 Весело[quote#2:"ilinko"]пуйка с фасул и картофи[/quote]
"Only a government that is rich and safe can afford to be a democracy" - Mark TwainКартофи по римско време?
Хубав виц...
rkirov
Рейтинг: 688 НеутралноСупер идея, браво .
Все по-хубаво става :)Така се прави туристически ПР , а не със сайт за 3000000 лева (който не работи) и някаква цапаница (лого на България) за още 3 милиона .
БРАВО !
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
Moonshine
Рейтинг: 301 ВеселоДо коментар [#8] от "Bro":
То и с фасула е същото...
Moonshine
Рейтинг: 301 ВеселоКой неграмотник ми сложи минус, фасулът е дошъл в Европа 1000 години след края на Западната Римска империя.
citoyen
Рейтинг: 746 НеутралноНе виждам ястия със шкембе, които са доста характерни за римската област. А идеята е супер!
xrp43572691
Рейтинг: 1434 НеутралноЕто забавно инфо от един друг форум:
amp;t=37&start=45
„Луканика” – Константинополска подправена пушена наденица (луканка)
Оказва се, че етимологията на така познатото ни уж българско мезе „луканка” отвежда към византийската столица, където т. нар. „Луканика” е била едно от популярните овкусени сушени меса, които ромеите приготвяли с различни подправки. Една византийска рецепта е съхранила оригиналния начин на приготвянето на константинополската луканка. С голямо удоволствие я превеждам и пускам тук:
„Счукай пипер, кимион, чубрица, седефче, магданоз, смесени подправки, мирика и рибен сос и ги размеси в добре начукано месо, натривайки го добре в сместа. После добавяйки рибен сос, цели зърна пипер, обилно тлъстина и кедрови ядки, напълни в черво (разтеглено/разточено колкото може по тънко) и увиси на пушек.”
http://modvsvivendi.org/forum_1/viewtopic.php?f=6&
Lady Zeppelin
Рейтинг: 1441 НеутралноЗабавна идея.
Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.stein
Рейтинг: 284 ВеселоДо коментар [#14] от "Митридат":
И аз си мислех, че луканката е римско/византийско изобретение, но нямах достатъчна информация.
"Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.Мерси за рецептата
martin187ism
Рейтинг: 122 ВеселоДо коментар [#8] от "Bro":
в баба вида бяха сложили литография (мисля че така му се вика) на която бяха изобразили влизането на влак във Видин. Датата беше някъде 17-ти век...На въпроса на приятел коя година е изобретена парната машина разпоредителката първо ни изгледа тъпо, после се развика
aru
Рейтинг: 237 ВеселоДо коментар [#8] от "Bro":
До коментар [#11] от "Stardust":
И пуйката момчета, и пуйката
magnas
Рейтинг: 180 НеутралноДа , да и пуйката , и фасула , и картофите ...
Като се замисля добре , че е бил Колумб ...
cyriak
Рейтинг: 638 НеутралноДо коментар [#2] от "ilinko":
А домати и тютюн, няма ли?
cyriak
Рейтинг: 638 НеутралноДо коментар [#14] от "Митридат":
Много забавно, ама не е истина!
Пипера , мой човек, идва в Европа след 1499 година - първото плаване на рицаря Васко да Гама до Индия. Тогава, мой човек - Византия не съществува, тъй като още на 29 Май 1453 Мехмед Втори е убил Последния Византийски Император - Константин Драгаш!
Така че твоята рецепта е МЕНТЕл
ЛУКАНКАТА си е БЪЛГАРСКА, тъй като в това време на "Османско Владичество", "Присъстващите" турци не са яли СВИНСКО Месо, а в Луканката, то е основното!
Ако няма Свинско месо, това е Суджук, не ЛУКАНКА!