Повече от половината българи подкрепят данък "вредни храни"

На живо
Заседанието на Народното събрание

Повече от половината българи подкрепят данък "вредни храни"

Повече от половината българи подкрепят данък "вредни храни"
Повече от половината българи (53%) подкрепят въвеждането на т.нар. данък "вредни храни", макар че голяма част (45%) признават, че не проверяват съдържанието на храните, които купуват. Това показват резултатите от национално представително проучване на агенция "Алфа Рисърч", проведено между 10 и 18 ноември сред 1100 души.
Българските граждани са относително слабо запознати със съдържанието на онези съставки в храните и напитките, които се предвижда да бъдат обхванати от данъка, е един от изводите в проучването. Все пак социолозите отчитат, че половината от българите (53%) четат етикетите, а 25% са започнали да обръщат внимание през последния месец в резултат на дебата по темата за данъка. 45 на сто обаче не проверяват съдържанието на храните и напитките, които купуват.
Всеки втори смята, че консумира храни с повишено съдържание на сол и захар. Същевременно 43% не са запознати дали в използваните продукти има и по-високи количества кофеин, таурин и частично хидрогенирани растителни мазнини.
Попитани имат ли достатъчно информация за съдържанието на купуваните храни и напитки, само 10% отговаря утвърдително. 26% казват "не", 49 на сто - "отчасти", а 15% не знаят или не са се интересували.
На фона на слабата запознатост притесненията са големи – 57% от хората се притесняват за въздействието на повишеното съдържание на сол върху здравето им, 56% - за хидрогенерираните растителни мазнини, 55% - за захарта, и 50% - за наличието на кофеин и таурин. Притесненията нарастват още повече, когато става дума за консумираните от децата храни и напитки - опасенията за включените в тях съставки нарастват до 75-81%.
"Между здравните аргументи "за" и икономическите "против" данъка по-убедителни за общественото мнение са първите", посочват социолозите. В резултат подкрепа за предложения от здравния министър Петър Москов данък са заявили 53% от запитаните, а 44 на сто не одобряват въвеждането му.
Данъкът се подкрепя въпреки притесненията, че може да доведе до намаляване на доходите (49%), да се развие сива икономика (43%) и да се закрият работни места в хранително-вкусовата индустрия (38%). Същевременно очакванията на хората са, че чрез данъка ще се повиши информираността за съдържанието на храните (57%) и ще се ограничи използването на съставки с негативен ефект върху здравето (50%).
Подкрепата за въвеждане на данък "вредни храни" е по-голяма както сред хората с по-високо материално положение, така и сред тези с най-ниски доходи, определяни като потенциално най-потърпевши. От "Алфа Рисърч" отбелязват, че именно последните са най-притеснени за съставките и качеството на храните и напитките, които консумират. Затова, когато става въпрос за здравето, особено за това на децата, акцентът е не върху поскъпването на продуктите с рискови съставки, а върху промяна в рецептурите на производителите, която би ограничила рискове за здравето.