Няма неразрешени съставки в проверената от агенцията по храните лютеница

Няма неразрешени съставки в проверената от агенцията по храните лютеница

Няма неразрешени съставки в проверената от агенцията по храните лютеница
Няма неразрешени съставки в проверената от Българската агенция по храните (БАБХ) лютеница, за която вчера медии разпространиха информация, че съдържа съдържа упойващото вещество олеамид, което нарекоха "наркотик".
"По повод изнесените твърдения в сигнала и представеният протокол за анализ от Център по биология на храните ЕООД, гр. София, е извършена проверка. Установено е, че продуктът се произвежда по разработена фирмена технологична документация. Не се използват и не се влагат оцветители като добавки в храните. При проверката са представени сертификатите и придружаващите документи за произход на всички използвани суровини. Не е установено влагането в лютеницата на неразрешени съставки, както и добавки в храните", се казва в разпратено до медиите съобщение на БАБХ.
Публикациите за "наркотика" в лютеницата се позоваваха на организацията на потребителите и на учреждение (наречено "Център по биология на храните"), където се твърди, че е изследван продуктът. Центърът обаче няма позволение за работа като лаборатория, показа проверка на "Дневник" в Българската служба за акредитация. Това е потвърдено и в съобщението на БАБХ. "Приложеният протокол за анализ № 710/20.12.2016 г. на Център по биология на храните ЕООД не е издаден от акредитирана лаборатория и не може да бъде използван за целите на официалния контрол", се казва в текста.
Стана известно и че откритото в лютеница вещество олеамид не е наркотик, а междувременно прокуратурата реши да провери фирмата "Идеал Продукт" ООД в Перущица за евентуално извършено престъпление.
"Научно е доказано, че в резултат на метаболитни процеси олеиновата мастна киселина се превръща в олеамид, както и обратния процес е възможен - олеамидът да се преобразува в олеинова киселина, в резултат на биологичните процеси в съответния хранителен продукт. Тези естествено съдържащи се органични съединения в лютеницата не са "потенциално опасни". Няма установени научни доказателства за тяхната опасност за човешкото здраве, съобщават от БАБХ с уточнението, че са се обърнали към Университета по хранителни технологии в Пловдив по този въпрос.
"Що се отнася до наркотичните вещества, те са класифицирани и строго контролирани от компетентните органи, съгласно Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите. Категорично олеамидът не фигурира като наркотично вещество. Според становището на специалистите – токсиколози, най вероятно грешката, че олеамидът е наркотично вещество се поражда от факта, че то е подобно на друго вещество което е структурно опасно. Категорично олеамидът не влияе на нервната система. Той е разпространен около нас и се открива и в храни, в които се използва растителна мазнина", се разяснява в съобщението.