Български особености на турската кухня

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (84)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  2. 2 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    Заглавието е малко подвеждащо, но статията е приятна.

    Ако има някакъв позитив от тези 5 века османско иго, то това е обогатяването на българската кухня с турски специалитети (както и това, че оставаме встрани от непрекъснатите конфликти в Средновековна Европа, но това е друга тема). Още в Античността Древен Рим е бил силно повлиян от културата и атмосферата на Ориента, та какво остава за нас и нашите предци. На мен ми харесват някои неща от турската кухня, но бих казал, че обобщено харесвам балканска такава - конкретно ястията с кайма и всякакви меса, вкл. колбаси, както и десертите (като дете хапвах от стола, от който майка взимаше храна за вкъщи чудна баклава - триъгълна, достатъчно голяма, и много, много вкусна; преди време имах възможност да опитам и оригинална турска баклава, която също много ми хареса). Също така харесвам и българска, и средиземноморска кухня, като оставам любопитен и към други кухни и култури.

  3. 3 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 3985 Неутрално

    До коментар [#2] от "Читател":

    Рекламна статия, с празно съдържание...

    "Достъпът до истинска информация вече няма значение, лице което е деморализирано не е способно да оцени истинската информация, за него фактите не означават нищо! Даже да бъде затрупано с информация, с автентични доказателства, с документи, със снимки, ако го заведете насила в СССР и му покажете концентрационен лагер, той ще откаже да повярва на всичко това. Когато военният ботуш го стъпче, едва тогава ще разбере, но не и преди това, това представлява деморализацията!" Юрий Безменов, специалист по съветска пропаганда, дезинформация и подривни дейности, сътрудник на КГБ
  4. 4 Профил на Роси СУПЕР
    Роси
    Рейтинг: 5842 Неутрално

    Българската и турската ,въобще балканската кухня , много си приличат.

  5. 5 Профил на Stanko
    Stanko
    Рейтинг: 233 Неутрално

    Личи, че жената разбира от кухня и от ресторанти. Сравнение с вчерашния френски льольо, пардон "шеф", не може да има. Жалко е, че човек трябва да ходи на турски ресторант, за да хапне нещо традиционно. "Тюркоаз" безспорно е по-добрият турски в София.

  6. 6 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3119 Неутрално

    М-да... Статията е малко безвкусна...
    По-принцип храната в България, особено последните години е отвратителна! Както по магазините, така и по почти всички ресторанти и заведения. Нямаме никаква традиция в обслужването и приготвянето на храна...! Освен традицията от Балкантурист, която не е нещо с което може да се похвалим. Както и да е...
    Когато ходя в Турция, винаги сядам да хапвам в някое малко ресторантче... Винаги и навсякъде, всичко е прясно и вкусно... Винаги! Няма намръщени и сърдити сервитьори! Просто имат отношение към тая работа и не е, като да не се усеща...!

    Пътят на праведния е заобиколен от всички страни с несправедливостта от егоизма и тиранията на злите хора. Блажен е онзи, който в името на милосърдието и добрата воля, води слабия през долината на мрака ...
  7. 7 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 733 Неутрално

    Много им е добра и богата кухнята! Дума няма! Останали са много рецепти от Османската империя, които съхраняват и поддържат. А и традициите си казват думата.

  8. 8 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 2881 Любопитно

    Това което се вижда на сн. 2 , се нарича под общото наименование 《мангал》.
    Дано в Бг се разбере най накрая истинското значение на тая дума. ..

    Bukalemun
  9. 9 Профил на DS
    DS
    Рейтинг: 789 Неутрално

    Това което се вижда на сн. 2 , се нарича под общото наименование 《мангал》.Дано в Бг се разбере най накрая истинското значение на тая дума. ..
    —цитат от коментар 8 на eti mehter


    Какво да се разбира народа го е казал ": Църен кат мангал......

    Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
  10. 10 Профил на herbaltea
    herbaltea
    Рейтинг: 807 Неутрално

    Ходил съм там 2 пъти преди 2 години някъде, храната е хубава наистина но е безумно скъпо за това, което получаваш. Сигурно затова вътре имаше само турци като ходихме.

    https://www.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2022/12/02/4423244_putin_e_otkrit_za_dialog_spored_kremul_no_i_toi_ima/comments#comment-225 https://www.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2023/04/28/4477090_ima_zaginali_pri_nova_vulna_ruski_raketi_sreshtu/comments#comment-51 https://www.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2023/06/02/4491180_zelenski_naredi_proverka_zashto_ukrainci_zaginaha/comments#comment-33 https://www.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2023/06/12/4494361_ukraina_obiavi_za_osvobodeni_tri_sela_v_donecka_oblast/comments#comment-157 https://www.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2024/05/28/4630833_da_ostavim_putin_da_gadae_polsha_ne_izkljuchi/comments?#comment-75
  11. 11 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 1183 Неутрално

    М-да... Статията е малко безвкусна...По-принцип храната в България, особено последните години е отвратителна! Както по магазините, така и по почти всички ресторанти и заведения. Нямаме никаква традиция в обслужването и приготвянето на храна...! Освен традицията от Балкантурист, която не е нещо с което може да се похвалим. Както и да е...Когато ходя в Турция, винаги сядам да хапвам в някое малко ресторантче... Винаги и навсякъде, всичко е прясно и вкусно... Винаги! Няма намръщени и сърдити сервитьори! Просто имат отношение към тая работа и не е, като да не се усеща...!
    —цитат от коментар 6 на tww09306483


    Съгласен съм с всичко в твоя коментар! С ударение на последните 2-3 изречения!!! Доброто обслужване, с усмивка (въпреки езиковата бариера тук таме) определено допринасят към кулинарното изживяване.

    П.С. Не знам как съм пропуснал този ресторант...Може би щото е на..."оная работа" на географията (както е лафът), и никой от мойте познати не го е споменавал.

    П.П.С. Все още си спомням с добро "Гюлюм", до мин. на земеделието. Не беше евтин, но ВСИЧКО там беше СУПЕР. За съжаление го затвориха, скоро след като Д(п)С излезе от властта, просто многобройната им "постоянна" клиентура спря да ги посещава.
    До коментар [#6] от "tww09306483":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  12. 12 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3119 Неутрално

    До коментар [#8] от "eti mehter":

    Някои думи, имат повече от едно значение... Знаем, какво означа "мангал", като съществително и какво означава "мангал", когато се употребява за представители на някои раси...! Освен това, има и чисто разговорни ситуации, когато се употребява въпросната дума. И, все пак говорим за българските значения. На турски, може да означава само едно нещо, не знам...

    Пътят на праведния е заобиколен от всички страни с несправедливостта от егоизма и тиранията на злите хора. Блажен е онзи, който в името на милосърдието и добрата воля, води слабия през долината на мрака ...
  13. 13
    narodaeverekciq
    Рейтинг: 177 Неутрално

    Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  14. 14 Профил на lol
    lol
    Рейтинг: 1400 Неутрално

    До коментар [#6] от "tww09306483":

    Едно от най-големите престъпления на комунизма е това срещу българската кухня и налагането на балкантурист. За щастите много от старите традиици се възраждат из различните краища на страната и се надявам след години да преболедуваме недоразумението наречено бълграски ресторантьорски бизнес...

  15. 15 Профил на motochristo
    motochristo
    Рейтинг: 888 Гневно

    В този ресторант е пълно с груби мутри и нагли чичаци, които си паркират колите на тротоара, демонстративно, макар че има паркинг за 20 коли. Освен това вътре се пуши зверски, сервитьорите гледат клиента, ако не е с ролекс и бемве, все едно е парцал.
    Цените са високи. Храната е вкусна, но останалата обстановка разваля прекарването.
    В заключение: Не ходете там, а госпожата с претенциите да ходи да се гръмне!

    Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
  16. 16 Профил на motochristo
    motochristo
    Рейтинг: 888 Гневно

    Ако диваците от администрацията, който следят за спазването на забраната на тютюнопушенето четат тази статия, да се самосезират. - в този ресторант се пуши зверски, видно е и от улицата.

    ПП Пушач съм и пак е безобразно.

    Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
  17. 17 Профил на blaf
    blaf
    Рейтинг: 845 Неутрално

    С това начало ме отказахте да посещавам този ресторант. Преди "голямата екскурзия", на тази територия е имало "още по-голямата и кървава турска инвазия".

  18. 18 Профил на edin slep
    edin slep
    Рейтинг: 789 Неутрално

    Като е толкова хубаво в турско да си бе отворила там ресторанта и да си развива бизнеса, ама към Европа ги влече, нищо че ние сме по-лошата част от ЕС.

    Това ми прилича на един от тези претенциозни ресторанти, в които ако не си гъзурчо - сервитьорите усмихнато ти показват, че не ти е там мястото, с едни ехидни усмивки и иронични погледи.

    Значи ако ми се пие бира и яде просто някаква супа - само им заемам мястото, може да дойде някой дето ще изяде 3 манджи и ще изпие бутилка вино ... На последния не му оставих никакъв бакшиш и му обясних защо.

    preklara rara
  19. 19 Профил на djb95
    djb95
    Рейтинг: 131 Неутрално

    Жената си е една измамница. Има да плаща на работниците си от ресторантите на магистрала Тракия. Разбрахме , че и наема не си плаща и са я изгонили.Не всичко което блести и злато.

  20. 20 Профил на bcbg
    bcbg
    Рейтинг: 233 Неутрално

    До коментар [#4] от "Роси":

    Има прилики разбира се, но в турската кухня не се употребява свинско месо, което може да се каже че е алимент номер 1 на останалите балкански кухни.

  21. 21 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 733 Неутрално

    До коментар [#20] от "bcbg":

    За свинското месо съм съгласен но не само за Балканите. Номер едно е и в Дания, където, освен другото претендират, че и беконът им е No.1. Сигурно е така. Мисля, че и в Германия и Централна Европа също е на почит

  22. 22 Профил на Mark
    Mark
    Рейтинг: 132 Неутрално

    Ресторантът може да е претенциозен, но всъщност няма основание за това. Храната е нелоша, но изборът е много оскъден и за вегетарианци и рибоядци на практика предлагат само гарнитури. Ако един ресторант иска да привлече широк кръг от хора, а не само заклети "чичаци"-месоядци, то следва да се ъпдейтне спрямо модата. Ясно е, че турската кухня по същество е силно карнистка, но не мога да бъда убеден, че неядящите месо в Турция се задоволяват само с гъби в масло, което общо взето е единственият избор за веге настроените.

  23. 23 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 2331 Неутрално

    www.librev.com/index.php/2013-03-30-08-56-39/mixed-things/2797-2015-09-12-10-09-34

  24. 24 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 2331 Неутрално

    htpps://www.librev.com/index.php/2013-03-30-08-56-39/mixed-things/27-97-2015-09-12-10-09-34

  25. 25 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 521 Неутрално

    До коментар [#8] от "eti mehter":

    като истинското значение на "кюмюр" и "печка" ли.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  26. 26 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 521 Неутрално

    До коментар [#8] от "eti mehter":

    като истинското значение на "кюмюр" и "печка" ли.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  27. 27
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  28. 28 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5853 Неутрално

    Харесвам турската (също с голямо влияние от всякъде - близък изток Средиземноморие) кухня. Казандиби е супер, кюнефе също, но кадаиф просто не ми харесва.
    Има страхотни неща с патладжан, менемен също, списъкът е дълъг...

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  29. 29 Профил на Stanko
    Stanko
    Рейтинг: 233 Неутрално

    Ресторантът може да е претенциозен, но всъщност няма основание за това. Храната е нелоша, но изборът е много оскъден и за вегетарианци и рибоядци на практика предлагат само гарнитури. Ако един ресторант иска да привлече широк кръг от хора, а не само заклети "чичаци"-месоядци, то следва да се ъпдейтне спрямо модата. Ясно е, че турската кухня по същество е силно карнистка, но не мога да бъда убеден, че неядящите месо в Турция се задоволяват само с гъби в масло, което общо взето е единственият избор за веге настроените.
    —цитат от коментар 22 на Mark


    Ужаст! Само това да беше. Даже гей меню няма. Сега сериозно - "веге настроените" нямат място в един нормален ресторант. Да си ходят при "шефовете".

  30. 30 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 2549 Неутрално

    До коментар [#28] от "penetrating":

    За мен някои от най-хубавите ястия в турската кухня са персийските, но за имам баялдъ спор няма. Въобще турската кухня като цяло е еклектика от разни етнични кухни на отоманската империя, което не и пречи да има доста вкусотии които ми липсват, та се налага когато съм в Ню Йорк да правя кулинарни екскурзии под вещото ръководство на съпругата (тя е гурме-дезигнейт, аз съм само ядяща единица :-))

  31. 31 Профил на Patsis
    Patsis
    Рейтинг: 1127 Весело

    До коментар [#12] от "tww09306483":

    А това, че Мангал на хинди означава планетата Марс и е често разпространено мъжко име там знаете ли?

  32. 32 Профил на Patsis
    Patsis
    Рейтинг: 1127 Весело

    До коментар [#14] от "lol":

    Една от големите заслуги на Балкантурист е, че въведе в България епотребата на тоалетна хартия и по този начин доведе до нейния дефицит 25 години по-късно и масовото антикомунистически движение, довело до падането на комунизма!

  33. 33 Профил на sandman
    sandman
    Рейтинг: 589 Неутрално

    Няма турска кухня!!!Турците не са създали почти нищо в областта на културакулура,изкуство.архитектура и т.н.Две малки номадски племена,селджуки и османци,са завоювали най-прогресивните за времето си територии,в които култура,изкуство,архитектура и кулинария са били в разцвета си.Византийската империя е съчетала наследствата от много по-ранни култури и цивилизации.И точно това турците са наследили.Нищо от тогава не е променено.Самите "турци" имат в гените си много повече от завладените народи,отколкото османско-селджукски гени.Империя основана на завоевателни войни,поробване и плячкосване.Това е цивилизационния принос на Турция.Обаче пропагандата им е велика.

    You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
  34. 34 Профил на charlesdegaulle
    charlesdegaulle
    Рейтинг: 346 Неутрално

    До коментар [#4] от "Роси":

    Роси, аз съм на мнение, че кухнята, там където е била Византия, е една и съща. Гръцка, турска, нашенската...

  35. 35 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5853 Неутрално

    До коментар [#30] от "daskal1":

    Да, за имам баялдъ спор няма :)
    Не го споменах, защото то е толкова турско, колкото и българско. И в двете кухни е привнесено :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  36. 36 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3119 Неутрално

    До коментар [#31] от "patsis":

    Е..., не съм и предполагал, какво означава "мангал" на хинди... Може да има и някакво значение на суахили, знам ли...? :)

    Пътят на праведния е заобиколен от всички страни с несправедливостта от егоизма и тиранията на злите хора. Блажен е онзи, който в името на милосърдието и добрата воля, води слабия през долината на мрака ...
  37. 37 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 2549 Весело

    До коментар [#32] от "patsis":

    Някак си съм пропуснал този важен кризисен момент с тоалетната хартия :-(, който допринася към моята теория че демокрацията в България дойде чрез копупцията създавана от дефицита в разпределителната система на социализма :-)
    Нека поясня модела: поради дефицита натоварените със задачата да постявят всеки от нас на мястото му съгласно инструкциите не си гледаха работата, а търсеха как да задоволят потребностите на себе си и семейството от именно този дефицит: кафе, тоалетна хартия, шкембе, агнешки главички и дреболии, паркети, плочки и т.н. строителни материали - списъкът е дълъг. Ефективността на търсенето се определяше от степента на близост с мошенници, оттам корупцията ставаше присъщ и приет елемент на системата.

  38. 38 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 2549 Весело

    До коментар [#31] от "patsis":

    Да, "Мангал" като име в санскрит значи "изтъкнат", амулет", успех и богатство", "блаженство"
    А мъж роден по време на Мангал Доша (когато Марс (Мангал) е , съгласно индийските, бангладешките и останалите астролози от региона, в степени 1-ва, 2-ра, 4-та, 7-ма, 8-ма, и 12-та по картата на издигането си) се нарича "манглик".
    Нищо не ни убягва с "Уики" :-)

  39. 39 Профил на тулса
    тулса
    Рейтинг: 2135 Весело

    До коментар [#38] от "daskal1":когато Марс (Мангал)
    >>>Марс ..Мангала? Да не би да е МаркС ? Тези уикипеди да големи соросоиди.:)

    "The glory of God is intelligence"
  40. 40 Профил на PETZL
    PETZL
    Рейтинг: 789 Неутрално

    Турската кухня е арабска.

    99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
  41. 41 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 2549 Весело

    До коментар [#39] от "тулса":

    Ааа, уики си е общоглобално самосанкциониращо се общество и творчеството им не подлежи на съмнение :-). Никакъв МаркС, това са политически коректни астролози :-)

  42. 42 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 2549 Весело

    До коментар [#8] от "eti mehter":

    Ети, с опасност да те натъжа, разбирам че турското "мангал" си е взето директно от арабски, където модерно се превежда като "грил за барбекю" :-)

  43. 43 Профил на Уточнител
    Уточнител
    Рейтинг: 322 Неутрално

    ИСТИНАТА ЗА "БЪЛГАРСКАТА" КУХНЯ

    Читателю, читателю, нека си кажем истината в очите: Нема "българска кухня", тя на 80-90% е турска. Това важи за всички балкански народи. А причината е простичка:
    През вековете османско владичество, едно от основните задължения на християнските поданици (кяфири) е било ИЗХРАНВАНЕ НА ТУРСКАТА АРМИЯ, която (особено в 15, 16 и 17 векове) е била в непрекъснато движение из територията на империята, във връзка с водените войни. От само себе си се разбира, че това население не е могло да си позволи лукса да приготовлява едни храни за армията и башибозука (задължително според турската кухня), а други - според собствената си кухня. Така, с течение на времето, автентичната българска кухня се е загубила, (както, например са се загубили 80-90% от българските наименования в топонимията - затова имаме връх Мус'Аллах) заместена ПОВСЕМЕСТНО от турската: Баница, Тутманик, Сутлияш, Гювеч, Имам баялдъ, Кюфте, Кебабче (всичко що се приготовлява "на скара"), всичко с кайма, Таратор, Чорби, почти всички сладкиши и т. н и т. н. и т. н. Изключенията пък на 100% са свързани с ястия привнесени от Европа през 19 и 20 в.в.
    Трябва да гледаме Истината в очите и да се постараем, поне в някои отношения, да се преборим с турското културно влияние. Наппример - в областта на топонимията, нещо, което другите балкански народи са извършили още преди 100 години. При нас процесът започва в 30-те години (само при селищата), но остава недовършен - затова все още имаме градове КърджаАли, Силистра, Бургас, Пазарджик. да не говорим за местности, планини(Странджа), върхове, проходи и т.н.....
    Друг е въпросът, че героинята на горната статия деликатно избягво темата...

    истината е по-важна от честта на Великая Россия
  44. 44 Профил на rgc28533844
    rgc28533844
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Ако има някакъв позитив от тези 5 века османско иго, то това е обогатяването на българската кухня с турски специалитети
    —цитат от коментар 2 на Читател


    Неземна глупост си написал. В българската кухня нема турски специалитети, а османски. И нема как да е иначе, след като българската кухня е балкански вариант на османската, която пък е част от ориенталската. Турската от своя страна също е наследник на османската кухня. Но в българската да има турско влияние, това си е глупост.

  45. 45 Профил на rgc28533844
    rgc28533844
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#43] от "Уточнител":

    И как по-точно наличието на османско влияние отрича съществуването на българска кухня, че я слагаш в кавички? Всички балкански, кавказки, анадолски и пр. кухни са наследници на османската. Това значи ли че те не съществуват? Сигурно и италианската не съществува, защото е част от Средиземноморската кухня? Аман от виртуални неадеквати и олигофрени в тоя форум ...

  46. 46
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  47. 47 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 2549 Весело

    До коментар [#43] от "Уточнител":

    Да бе, българите редовно са готвили свинско със зеле за отоманските войски...
    Естествено е че кухнята на Балканите е взаимно влияна и заимствана (така както и отоманската кухня наследява много от арабската, персийската, индийската и т.н.) но не е обезличена до степен на унификация а ла тюрка. Дори в една малка страна като България тя, кухнята, си има своите регионални специфики и рецепти.

  48. 48 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 2881 Весело

    До коментар [#42] от "daskal1":

    Не твърдя ,че "мангал " е дума от тюркоезичен произход. ...не съм търсил ....!
    Думи като шиш кебап , суджук , пастърма , кавурма (не къвърма) , каймак , сютляч , казандиби ......са чисто турски ....
    Но в статията не виждам да се споменава за кокареч ! Едно от най вкусните неща които съм виждал . Май говорихме за него преди време. ...
    Ако Тюркян не е занесла кокареча в София , жалко !

    Bukalemun
  49. 49 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 2881 Весело

    До коментар [#38] от "daskal1":

    Напиши "mangal yürekli" ...и виж какво ще ти преведе .....;)

    Bukalemun
  50. 50 Профил на batzdravo СУПЕР
    batzdravo
    Рейтинг: 2845 Весело

    До коментар [#37] от "daskal1":"Ефективността на търсенето се определяше от степента на близост с мошенници, оттам корупцията ставаше присъщ и приет елемент на системата."

    Добре казано, даскале! :)
    Българинът живее, поне повечето, благодарение на шуробаджанащината.
    Народопсихология!

  51. 51
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  52. 52 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 2881 Весело

    До коментар [#22] от "Mark":

    Ресторантът може да е претенциозен, но всъщност няма основание за това. Храната е нелоша, но изборът е много оскъден и за вегетарианци и рибоядци н
    =========
    Това е целенасочено. ....
    Някои дюккянчета , дори залагат на изградения си авторитет и стесняват менюто до толкова, че да ги помнят със специфични и само на него мясно вкусни и незабравими ястия .....като например ....
    Halil İbrahim çorbacısı (чорбадгийницата на ХалилИбрахим) ....или Şampiyon kokareç (Шампион кокареч)......

    Bukalemun
  53. 53 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 2549 Весело

    До коментар [#52] от "eti mehter":

    Ети, ти с тоя кокареч ни държиш в напрежение. Ха кажи какво е докато не съм потърсил рецептата и да ми кажеш "абе не е същото" :-)?

  54. 54 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 2549 Весело

    До коментар [#51] от "rgc28533844":

    Ако трябва и да добавиш, че от големите отомански центрове у нас навлизат и бобът, и царевицата, и доматите, и тютюна като резултат от донасянето в Европа от испанските конквистадори пак ще си прав. Никой не оспорва взаимното обогатяване на кухнята у нас.

  55. 55 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 2549 Весело

    До коментар [#49] от "eti mehter":

    Ами превежда го като "печено на барбекю" ( щях да напиша "барбекюкнато" , но се въздържах). الشواء القلب на арабски. нека специалистите да кажат дали е вярно. :-)

  56. 56 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 1438 Неутрално

    Реално погледнато няма българска национална кухня.

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  57. 57 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 2549 Весело

    До коментар [#52] от "eti mehter":

    Е и за кокореча имам тъжна вест, традиционно бил гръцки от жертвоприношенията на агнета когато червата се варели на олтара.
    Оначе гледам че турските съставки са момици, сърца, дроб, бъбреци и т.п. дребулии увити в агнешки или кози черва и печени на скара.
    Ястието е известно и като "ягхур багхур" (Иран - превод "агнешки дроб"), и "цизи-бизи - в Азърбайджан.

  58. 58 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 1183 Неутрално

    Ресторантът може да е претенциозен, но всъщност няма основание за това. Храната е нелоша, но изборът е много оскъден и за вегетарианци и рибоядци на практика предлагат само гарнитури. Ако един ресторант иска да привлече широк кръг от хора, а не само заклети "чичаци"-месоядци, то следва да се ъпдейтне спрямо модата. ...
    —цитат от коментар 22 на Mark


    А да ти ее минало през ума че НЕ ВСЕКИ ресторант иска да привлича широк кръг хора (от карнивори та до вегани)?!? Едва ли, нали?

    Без отношение към специфичния ресторант да изкажа свойто маловажно мнение относно ресторантите, обобщително:

    Реаторант който има в менюто си И пица, И пасти, И риба, И скара (от кайма до телешки антреко') и "готвено" НЕ ПОСЕЩАВАМ!!!

    Добър ресторант с добър шеф се специализира в 3-4-5 основни ястия (от един от гореизброените видове). Иначе е война за оцеляване!

    Опазил ме господ да си поръчам антреко' в ресторант където се консумира основно пица/пасти. Обратното не е така-и в гурме'ресторант могат да приготвят за 15 мин паста с някакъв сос. Не е грях да се приготвят 2-3-4 видове соса и да се замразят, и при поръчка да се размразят в микро'вълнова фурна. ОБАЧЕ обратното не върви: Да ми размразят антреко' в пицария!!!

    Лично мнение.

    П.С. За съжаление не познавам специфичния ресторант, но помня добре нещата в Гюлюм (там ходихме между 15;00 и 19;00, без тълпите): Не рядко ни казваха-ТОВА (нещо готвено, не скара/фурна) се свърши. Или "ще вземе над 1/2 час докато го приготвиме". Което значи всичко е прясно/сготвено сутринта, в определени количества, и....по някое време се свършва!


    До коментар [#22] от "Mark":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  59. 59 Профил на Уточнител
    Уточнител
    Рейтинг: 322 Неутрално

    ГУРМЕ лъжеПАТРИОТИ*

    Уви, това е нелицеприятната истина, българската кухня е на 80-90% заимствана от турско-османската, като останалите 10% са дошли от Европа в по-ново име. Влиянието е било огромно. Механизмът на отмиране на автентичната българска кухня е ясен. Разбира се, че е свързан с изхранването на турската власт. А иначе доводът за свинското е една тъпня - естествено, че свинското е за българите , а пилешкото и овнешкото -за турците. Затова българите-християни са отглеждали и едните и другите...А дали всъщност произхода на ястието е турски, персийски или арабски, какво значение има - дошли са през ТУРЦИТЕ - администрацията, военните, населението.Турското културно влияние е било огромно. Да вземем езика. Та той в средата на 19 в. е имал, като словно богатство поне 40-50% турски думи - особено в терминологията. Например - почти всички занаяти, всички административни термини и т.н. Дори и сега, след толкова години чистене, турцизмите са повече май и от русизмите, а по телевизите безграмотни журналисти ни бомбардират с такива, смятайки ги за "народни думи".
    А за кухнята, на всеки непредубеден и мислещ човек, нещата са ясни, особено пък ако е бил в Турция. Иначе кръчмарският ура-патриотизъм е обясним - така учеха (както и сега) в училище: как трябва да се гордеем.....с любовта към Русия и тем подобни. Най-големият куриоз, е че нещата, с които трябва наистина да се гордеем, не се изучават или се подминават в същото това училище**
    _________________
    *интересно е, че в този лагер се подредиха и некои Червеноруски/антибългарски агенти
    ** чу се наскоро, за една частна анкета която показала, че от 100 ученици в горните класове, нито един не можал да отговори, с какво може да бъде най-забележителна столицата на България Плиска в тогавашна Европа: с красотата си, с големината си или със стратегическото си положение ; тези пък които познали отговора, до един обяснили, че са налучкали и нямали никакви познания по въпроса.

    истината е по-важна от честта на Великая Россия
  60. 60 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 2881 Неутрално

    До коментар [#53] от "daskal1":

    Не знам какво варят гърците , но щом идват в Турция да си го хапват , кокареча е най ...в Анадола !
    Кокареча е един вид хоризонтален дюнер !
    Добре пречистенипи намотани агнешки черва около шиша , който се пече върху специални въглени .....
    Българите които съм черпил с кокареч , винаги са оставали много доволни ....
    Аз го ям с айран или шалгам . Кокареч не се вари .....пече се !

    Bukalemun
  61. 61 Профил на Mark
    Mark
    Рейтинг: 132 Неутрално

    До коментар [#58] от "Мойше! Толкоз!!!":

    А когато се събере компания карнисти и вегетарианци и решат да посетят въпросния ресторант какво правим? Не казвам, че всеки ресторант трябва да има 100 ястия, но може да направи всичко възможно, така че да има по едно-две отлични предложения от всеки клас. И не говоря за пица и паста. Доста ограничено мислене прилагате, добре че не сте управител на ресторант, че тежко на хората с различен вкус. Или просто ще фалирате скоростно.

  62. 62 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 2549 Любопитно

    До коментар [#60] от "eti mehter":

    Ами значи в турския вариант чорбата от червца е станала скара, махната е водата.
    Е, опошлих ястието, но аз не съм голям почитател на дреболиите, виж половинката е, особено за момиците на скара.

  63. 63 Профил на rgc28533844
    rgc28533844
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Реално погледнато няма българска национална кухня.
    —цитат от коментар 56 на 'ΕΡΕΒΟΣ


    Реално погледнато гърците, към които поради виртуална смахнатост се самопричисляваш (синдромът "Атила") са измислица от 19 век, дотогава наричали се римляни. Нещо като македонците. А за българската кухня не се тревожи, тя е факт.

  64. 64 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 2881 Весело

    До коментар [#55] от "daskal1":
    Ами не е !
    Mangal yürekli значи , човек имащ сърце като мангал .....
    Тоест човек с обгорено и очернено сърце , претърпяло всякакви страдания и унижения ......
    Човек с изключително търпение към страдания .....

    Bukalemun
  65. 65 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 2549 Весело

    До коментар [#64] от "eti mehter":

    Посли ходи вярвай на Гугъл преводача :-)

  66. 66
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  67. 67 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 2881 Неутрално

    До коментар [#57] от "daskal1":

    гледам че турските съставки са момици, сърца, дроб, бъбреци и т.п. дребулии
    =======
    У нас тия части на животното се наричат под общото название sakatat .
    В много региони на страната , те не се ядат от определен кръг хора .
    На други места пък са деликатес .
    В централна Турция съм забелязал на някои места , телешкия език се дава безплатно понеже никой не го яде .....

    Bukalemun
  68. 68 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 2881 Весело

    До коментар [#62] от "daskal1":

    дреболиите
    =======
    Ааааа .....като заколим курбана , първо с тях започваме ....:)
    Особено ако коча е по млад , черния му дроб и бъбреците са страхотни ....

    Bukalemun
  69. 69 Профил на half truth СУПЕР
    half truth
    Рейтинг: 1064 Неутрално

    Съгласна съм за подправката сумак. Много върви със ситно нарязан лук и магданоз като гарнитура за печено месо. Аз слагам сумак и в нашенските пънени чушки. Придава им леко кисел вкус, но много по мек от този на лимона или оцета. Другия кисел вкус, който познавам само от турската кухня е този на соса от нар ( nar ekşisi) Тези 2 подправки си ги нося от Турция.
    А относно турските сладкиши. Те са много сладки в западните части на страната. В източните откъдето произлизат повечето са много по малко сладки. Например баклавата в Газиантеп е много по-суха и несладка. Повече ми харесва. Арабските баклави също не са много сладки.

  70. 70 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 2881 Неутрално

    До коментар [#69] от "half_truth":

    В Анадола ,чубрика няма ....забеляза ли го ?

    Bukalemun
  71. 71 Профил на half truth СУПЕР
    half truth
    Рейтинг: 1064 Неутрално

    До коментар [#70] от "eti mehter":

    Кекика не е ли вид чубрица? Само че българската е по-ароматна?

  72. 72 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 2881 Неутрално

    До коментар [#69] от "half_truth":

    https://goo.gl/images/hSxImu

    Bukalemun
  73. 73 Профил на half truth СУПЕР
    half truth
    Рейтинг: 1064 Весело

    До коментар [#72] от "eti mehter":

    Като тръгна за Турция колегите ми поръчват "и да донесеш баклавааа". А на мъжа ми в офиса признават само локум.

  74. 74 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 2881 Неутрално

    До коментар [#71] от "half_truth":

    Не е .
    По Торосите расте нещо подобно ,но и то не е ....
    После и Балканската лайка е по различна от анадолската.
    И вида и мириса е друг.
    С липата е същото.

    Bukalemun
  75. 75 Профил на bcbg
    bcbg
    Рейтинг: 233 Неутрално

    Тук някои говорят така, все едно че българите преди 14 век не са имали кухня. Турците са дошли, нарекли са някои ястия с турски имена, ни това не ги прави турски. Една национална кухня е зависима от климата и географията на една страна, а те са много различни в България и Турция. Това ми направи впечатление когато съм бил в Турция - имената на ястията са доста често близки, но вкуса и подправките много често нямат нищо общо с българските ястия. Същите различия има и с ливанската кухня - и те са били в Османската империя, ястията са със сходни имена но коренно различни на вкус. Баклавата им например е много суха, те не понасят сиропа. А иначе в интерес на истината, винаги в Турция съм ял по добре от в България, за жалост заради липсата на свинско нямат много основни вкусотии, а и виното им е много калпаво.

  76. 76 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 2881 Неутрално

    До коментар [#75] от "bcbg":

    Баклавата им например е много суха, те не понасят сиропа.
    =======
    Тия и други подобни подробности се вземат предвид вкусовите предпочитания на клиента. При пилава например ....при открити панаири , понякога питат хората коя част предпочитат......от "дъното на тигана или отгоре" ....

    Bukalemun
  77. 77 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 421 Неутрално

    До коментар [#20] от "bcbg":
    До коментар [#21] от "citoyen":
    До коментар [#47] от "daskal1":
    До коментар [#51] от "rgc28533844":
    До коментар [#59] от "Уточнител":
    Много надценявате свинското - в миналото българите са ядяли прясно свинско единствено през зимата, а през останалата част от годината - само ако са останали колбаси от зимата.
    Ути Бъчваров преди време искаше да покаже какво са приготвяли в заведенията през първата половина на 20 век и обясни, че разликата спрямо представите на сегашните българи за традиционно е огромна. Ястията с месо в заведенията са били основно от агнешко/овче, а свинско е имало само в млени меса. Пържолите не са били популярни, също и кебапчетата и кюфтетата не са били често срещани в менюто (вместо тях е имало запечени колбаси и друсани кебапи). В първата българска готварска книга Петко Славейков споменава свинското основно при западноевропейските ястия. Българите са имали много повече овче, говеждо и птиче месо, отколкото свинско - вярно е, че са гледали добитъка не само за месо, но и за мляко и вълна/кожи, но в крайна сметка са колели всички животни, а единственото приложение на прасето е било за месо през зимата. Ето статистическите данни от края на 19 век за дребен добитък на 1000 жители: овце - 2075, кози - 382, свине - 139.4 Въпреки че овцете са гледани и за мляко и вълна, в крайна сметка са ги изяждали, а разликата от 15 пъти е огромна.

  78. 78 Профил на Stanko
    Stanko
    Рейтинг: 233 Неутрално

    До коментар [#42] от "daskal1": Не твърдя ,че "мангал " е дума от тюркоезичен произход. ...не съм търсил ....!Думи като шиш кебап , суджук , пастърма , кавурма (не къвърма) , каймак , сютляч , казандиби ......са чисто турски ....Но в статията не виждам да се споменава за кокареч ! Едно от най вкусните неща които съм виждал . Май говорихме за него преди време. ...Ако Тюркян не е занесла кокареча в София , жалко !
    —цитат от коментар 48 на eti mehter


    И на мен ми е любимо, обаче не знам за кокореч в София. По едно време имаше в Хасково. Тук за кокореч няма достатъчно клиентела. По кръчмите също много трудно се намират дреболии. Повечето българи под 30 г. не са опитвали чревца, а момици дори нямат идея какво е.

  79. 79 Профил на vankata1
    vankata1
    Рейтинг: 700 Неутрално

    До коментар [#48] от "eti mehter":
    "Думи като шиш кебап , суджук , пастърма , кавурма (не къвърма) , каймак , сютляч , казандиби ......са чисто турски ...."
    Не всичко, което хвърчи се яде, казали хората. Не всички думи, които си мислиш че са "чисто турски", са такива! Езиците в историята на света не започват от десети век!
    Хайде по-полека с "чисто турските" думи, в Азия има много народи, не е само Турция! Част от думите, които си споменал, са много по-стари от Турция и от турския език, а на изток и югоизток от Турция има много по-стари държави от Турция, както и България е много по-стара държава от Турция, така че е смешно да се твърди за някакви думи, че са "чисто турски"...
    И за турската кухня, за която се говори в момента тук, това е съвременната турска кухня, наследила и събрала кулинарни традиции от различни народи населявали тези и близки до тези земи. Османските турци като един малък, военизиран народ, няма как да са имали богата кухня, която да са "донесли". Нито пък са имали литературното и научно наследство, което са имали Елада, Персия, Индия и други древни цивилизации.
    Като им чета турските туристически брошури, че имали велики архитектурни наследства и артефакти от известни скулптори, ми те са от Елинския свят и от Византия, нямащ нищо общо с Турция!

  80. 80 Профил на vankata1
    vankata1
    Рейтинг: 700 Неутрално

    До коментар [#75] от "bcbg":Баклавата им например е много суха, те не понасят сиропа.=======Тия и други подобни подробности се вземат предвид вкусовите предпочитания на клиента. При пилава например ....при открити панаири , понякога питат хората коя част предпочитат......от "дъното на тигана или отгоре" ....
    —цитат от коментар 76 на eti mehter


    Локумът, доколкото знам е турски сладкиш, изобретен от турски кулинар. Обаче пахлавата мисля е донесена в Турция, както и пилафа. В никакъв случай не бих се съгласил Турция да е измислила цялата гама от съвременни кухни от Виена до Делхи и от Кайро до Алмати. Това просто не е вярно.

  81. 81 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 2881 Неутрално

    До коментар [#80] от "vankata1":

    Обаче пахлавата мисля е донесена в Турция, както и пилафа.
    ======
    Ами .....какво да ти кажа ....гледам все още си в стадий на мислене. ...
    Пахлава какво е ? Ако имаш предвид това на което аз викам баклава , ти си знаеш.
    Родината на баклавата е град Gaziantep . Едно време и гърците мислиха ,че е тяхна кулинария , но загубиха цяло съдебно дело .....
    Претендираш че нещата които съм избродил не са верни . Не ми се спори ....
    Особено за неща които са неоспорими......

    Bukalemun
  82. 82 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 2881 Неутрално

    До коментар [#79] от "vankata1":

    Не всичко, което хвърчи се яде, казали хората. Не всички думи, които си мислиш че са "чисто турски", са такива.
    ========
    Стоя зад думите си .....можеш да ме опровергаеш !
    Историята на суджука знаеш ли я?
    От древни времена се е правил суджук , най вече от конните народи....
    И понеже ездача е прекарвал по голямата част от живота си върху кон , е бил принуден да носи храната до себе си . Така е възникнало първото петълче .....
    Червата за пълнеж са били конски и месото не е било във вид на кайма , а късчета месо , натикано внимателно с палеца. Днес в степните райони на Казакистан , все още се използва същата технология. Първичния суджук не е бил толкова вкусен както днешния , а най вече е бил средство за прехранване при далечни разстояния. В древността , при конните народи , месото е било по лесно достъпно и евтино от житото и много често прехраната е ставала единствено чрез въпросния суджук.

    Bukalemun
  83. 83 Профил на vankata1
    vankata1
    Рейтинг: 700 Неутрално

    До коментар [#82] от "eti mehter":

    Това, което казваш за суджука, звучи логично, но аз те питам дали знаеш, че българите са по-стар конен народ от турците. Българите като конен народ са имали държава, наречена "Старата Велика България" още преди 6 век. Те са били известни с храбростта и непобедимостта си далеч извън пределите на държавата си. Има обаче още по-стари конни народи и турците са само един от многото. Защо говориш сякаш турците са единствения народ на света изобщо?
    От къде накъде суджук да е турска дума? Дори и суджука да е храната на конните народи, откъде накъде да е турска дума? Освен, че ти се пишеш за турчин, какъвто очевидно не си, каква друга причина има суджук да е "чисто турска" дума?

  84. 84 Профил на half truth СУПЕР
    half truth
    Рейтинг: 1064 Неутрално

    До коментар [#82] от "eti mehter":Това, което казваш за суджука, звучи логично
    —цитат от коментар 83 на vankata1


    Единственото традиционно тюркско ядене е пастърмата. Тюрките са били стануващи племена, постоянно се движели. Месото го слагали под седлото и там то си изсъхвало. Кебапите и хлебните сладкиши са от арабската кухня. Кюнефе, баклава, кадаиъф са арабски сладкиши. Черноморската и еейската кухня също са специфични, но и те очевидно са дошли от местните народи.

    Така че едиствена пастърмата е наистина традиционно турска, но пък днес българите произвеждат повече видове и по-вкусна пастърма. Другото нещо, което в българската кухня е ненадмината са печените туршии и лютеници.





За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #