За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
Читател
Рейтинг: 1416 НеутралноЗаглавието е малко подвеждащо, но статията е приятна.
Ако има някакъв позитив от тези 5 века османско иго, то това е обогатяването на българската кухня с турски специалитети (както и това, че оставаме встрани от непрекъснатите конфликти в Средновековна Европа, но това е друга тема). Още в Античността Древен Рим е бил силно повлиян от културата и атмосферата на Ориента, та какво остава за нас и нашите предци. На мен ми харесват някои неща от турската кухня, но бих казал, че обобщено харесвам балканска такава - конкретно ястията с кайма и всякакви меса, вкл. колбаси, както и десертите (като дете хапвах от стола, от който майка взимаше храна за вкъщи чудна баклава - триъгълна, достатъчно голяма, и много, много вкусна; преди време имах възможност да опитам и оригинална турска баклава, която също много ми хареса). Също така харесвам и българска, и средиземноморска кухня, като оставам любопитен и към други кухни и култури.
hamiltonf
Рейтинг: 3985 НеутралноДо коментар [#2] от "Читател":
"Достъпът до истинска информация вече няма значение, лице което е деморализирано не е способно да оцени истинската информация, за него фактите не означават нищо! Даже да бъде затрупано с информация, с автентични доказателства, с документи, със снимки, ако го заведете насила в СССР и му покажете концентрационен лагер, той ще откаже да повярва на всичко това. Когато военният ботуш го стъпче, едва тогава ще разбере, но не и преди това, това представлява деморализацията!" Юрий Безменов, специалист по съветска пропаганда, дезинформация и подривни дейности, сътрудник на КГБРекламна статия, с празно съдържание...
Роси
Рейтинг: 5842 НеутралноБългарската и турската ,въобще балканската кухня , много си приличат.
Stanko
Рейтинг: 233 НеутралноЛичи, че жената разбира от кухня и от ресторанти. Сравнение с вчерашния френски льольо, пардон "шеф", не може да има. Жалко е, че човек трябва да ходи на турски ресторант, за да хапне нещо традиционно. "Тюркоаз" безспорно е по-добрият турски в София.
Petleshev
Рейтинг: 3119 НеутралноМ-да... Статията е малко безвкусна...
Пътят на праведния е заобиколен от всички страни с несправедливостта от егоизма и тиранията на злите хора. Блажен е онзи, който в името на милосърдието и добрата воля, води слабия през долината на мрака ...По-принцип храната в България, особено последните години е отвратителна! Както по магазините, така и по почти всички ресторанти и заведения. Нямаме никаква традиция в обслужването и приготвянето на храна...! Освен традицията от Балкантурист, която не е нещо с което може да се похвалим. Както и да е...
Когато ходя в Турция, винаги сядам да хапвам в някое малко ресторантче... Винаги и навсякъде, всичко е прясно и вкусно... Винаги! Няма намръщени и сърдити сервитьори! Просто имат отношение към тая работа и не е, като да не се усеща...!
citoyen
Рейтинг: 733 НеутралноМного им е добра и богата кухнята! Дума няма! Останали са много рецепти от Османската империя, които съхраняват и поддържат. А и традициите си казват думата.
eti mehter
Рейтинг: 2881 ЛюбопитноТова което се вижда на сн. 2 , се нарича под общото наименование 《мангал》.
BukalemunДано в Бг се разбере най накрая истинското значение на тая дума. ..
DS
Рейтинг: 789 НеутралноКакво да се разбира народа го е казал ": Църен кат мангал...... Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
herbaltea
Рейтинг: 807 НеутралноХодил съм там 2 пъти преди 2 години някъде, храната е хубава наистина но е безумно скъпо за това, което получаваш. Сигурно затова вътре имаше само турци като ходихме.
https://www.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2022/12/02/4423244_putin_e_otkrit_za_dialog_spored_kremul_no_i_toi_ima/comments#comment-225 https://www.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2023/04/28/4477090_ima_zaginali_pri_nova_vulna_ruski_raketi_sreshtu/comments#comment-51 https://www.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2023/06/02/4491180_zelenski_naredi_proverka_zashto_ukrainci_zaginaha/comments#comment-33 https://www.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2023/06/12/4494361_ukraina_obiavi_za_osvobodeni_tri_sela_v_donecka_oblast/comments#comment-157 https://www.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2024/05/28/4630833_da_ostavim_putin_da_gadae_polsha_ne_izkljuchi/comments?#comment-75Мойше! Толкоз!!!
Рейтинг: 1183 НеутралноСъгласен съм с всичко в твоя коментар! С ударение на последните 2-3 изречения!!! Доброто обслужване, с усмивка (въпреки езиковата бариера тук таме) определено допринасят към кулинарното изживяване.
П.С. Не знам как съм пропуснал този ресторант...Може би щото е на..."оная работа" на географията (както е лафът), и никой от мойте познати не го е споменавал.
П.П.С. Все още си спомням с добро "Гюлюм", до мин. на земеделието. Не беше евтин, но ВСИЧКО там беше СУПЕР. За съжаление го затвориха, скоро след като Д(п)С излезе от властта, просто многобройната им "постоянна" клиентура спря да ги посещава.
До коментар [#6] от "tww09306483":
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
Petleshev
Рейтинг: 3119 НеутралноДо коментар [#8] от "eti mehter":
Пътят на праведния е заобиколен от всички страни с несправедливостта от егоизма и тиранията на злите хора. Блажен е онзи, който в името на милосърдието и добрата воля, води слабия през долината на мрака ...Някои думи, имат повече от едно значение... Знаем, какво означа "мангал", като съществително и какво означава "мангал", когато се употребява за представители на някои раси...! Освен това, има и чисто разговорни ситуации, когато се употребява въпросната дума. И, все пак говорим за българските значения. На турски, може да означава само едно нещо, не знам...
narodaeverekciq
Рейтинг: 177 НеутралноКоментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.
И какво тази русокоса жена се мисли за туркиня ли? Да си направи един ДНК анализ и да види как, всъщност си е чиста българка с потурчена фамилия през вековете, както повечето хора мислещи си че пра пра дядовците им са били велики търговци от 'Инстанбул" а всъщност са си чисти българи отвлечени за кръвен данък. Ай сиктир!
lol
Рейтинг: 1400 НеутралноДо коментар [#6] от "tww09306483":
Едно от най-големите престъпления на комунизма е това срещу българската кухня и налагането на балкантурист. За щастите много от старите традиици се възраждат из различните краища на страната и се надявам след години да преболедуваме недоразумението наречено бълграски ресторантьорски бизнес...
motochristo
Рейтинг: 888 ГневноВ този ресторант е пълно с груби мутри и нагли чичаци, които си паркират колите на тротоара, демонстративно, макар че има паркинг за 20 коли. Освен това вътре се пуши зверски, сервитьорите гледат клиента, ако не е с ролекс и бемве, все едно е парцал.
Гласуваш за прасе - получаваш кочина.Цените са високи. Храната е вкусна, но останалата обстановка разваля прекарването.
В заключение: Не ходете там, а госпожата с претенциите да ходи да се гръмне!
motochristo
Рейтинг: 888 ГневноАко диваците от администрацията, който следят за спазването на забраната на тютюнопушенето четат тази статия, да се самосезират. - в този ресторант се пуши зверски, видно е и от улицата.
Гласуваш за прасе - получаваш кочина.ПП Пушач съм и пак е безобразно.
blaf
Рейтинг: 845 НеутралноС това начало ме отказахте да посещавам този ресторант. Преди "голямата екскурзия", на тази територия е имало "още по-голямата и кървава турска инвазия".
edin slep
Рейтинг: 789 НеутралноКато е толкова хубаво в турско да си бе отворила там ресторанта и да си развива бизнеса, ама към Европа ги влече, нищо че ние сме по-лошата част от ЕС.
preklara raraТова ми прилича на един от тези претенциозни ресторанти, в които ако не си гъзурчо - сервитьорите усмихнато ти показват, че не ти е там мястото, с едни ехидни усмивки и иронични погледи.
Значи ако ми се пие бира и яде просто някаква супа - само им заемам мястото, може да дойде някой дето ще изяде 3 манджи и ще изпие бутилка вино ... На последния не му оставих никакъв бакшиш и му обясних защо.
djb95
Рейтинг: 131 НеутралноЖената си е една измамница. Има да плаща на работниците си от ресторантите на магистрала Тракия. Разбрахме , че и наема не си плаща и са я изгонили.Не всичко което блести и злато.
bcbg
Рейтинг: 233 НеутралноДо коментар [#4] от "Роси":
Има прилики разбира се, но в турската кухня не се употребява свинско месо, което може да се каже че е алимент номер 1 на останалите балкански кухни.
citoyen
Рейтинг: 733 НеутралноДо коментар [#20] от "bcbg":
За свинското месо съм съгласен но не само за Балканите. Номер едно е и в Дания, където, освен другото претендират, че и беконът им е No.1. Сигурно е така. Мисля, че и в Германия и Централна Европа също е на почит
Mark
Рейтинг: 132 НеутралноРесторантът може да е претенциозен, но всъщност няма основание за това. Храната е нелоша, но изборът е много оскъден и за вегетарианци и рибоядци на практика предлагат само гарнитури. Ако един ресторант иска да привлече широк кръг от хора, а не само заклети "чичаци"-месоядци, то следва да се ъпдейтне спрямо модата. Ясно е, че турската кухня по същество е силно карнистка, но не мога да бъда убеден, че неядящите месо в Турция се задоволяват само с гъби в масло, което общо взето е единственият избор за веге настроените.
deaf
Рейтинг: 2331 Неутралноwww.librev.com/index.php/2013-03-30-08-56-39/mixed-things/2797-2015-09-12-10-09-34
deaf
Рейтинг: 2331 Неутралноhtpps://www.librev.com/index.php/2013-03-30-08-56-39/mixed-things/27-97-2015-09-12-10-09-34
abdelhaqq
Рейтинг: 521 НеутралноДо коментар [#8] от "eti mehter":
בני אתה אני היום ילדתיךкато истинското значение на "кюмюр" и "печка" ли.
abdelhaqq
Рейтинг: 521 НеутралноДо коментар [#8] от "eti mehter":
בני אתה אני היום ילדתיךкато истинското значение на "кюмюр" и "печка" ли.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
penetrating
Рейтинг: 5853 НеутралноХаресвам турската (също с голямо влияние от всякъде - близък изток Средиземноморие) кухня. Казандиби е супер, кюнефе също, но кадаиф просто не ми харесва.
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertИма страхотни неща с патладжан, менемен също, списъкът е дълъг...
Stanko
Рейтинг: 233 НеутралноУжаст! Само това да беше. Даже гей меню няма. Сега сериозно - "веге настроените" нямат място в един нормален ресторант. Да си ходят при "шефовете".
daskal1
Рейтинг: 2549 НеутралноДо коментар [#28] от "penetrating":
За мен някои от най-хубавите ястия в турската кухня са персийските, но за имам баялдъ спор няма. Въобще турската кухня като цяло е еклектика от разни етнични кухни на отоманската империя, което не и пречи да има доста вкусотии които ми липсват, та се налага когато съм в Ню Йорк да правя кулинарни екскурзии под вещото ръководство на съпругата (тя е гурме-дезигнейт, аз съм само ядяща единица :-))
Patsis
Рейтинг: 1127 ВеселоДо коментар [#12] от "tww09306483":
А това, че Мангал на хинди означава планетата Марс и е често разпространено мъжко име там знаете ли?
Patsis
Рейтинг: 1127 ВеселоДо коментар [#14] от "lol":
Една от големите заслуги на Балкантурист е, че въведе в България епотребата на тоалетна хартия и по този начин доведе до нейния дефицит 25 години по-късно и масовото антикомунистически движение, довело до падането на комунизма!
sandman
Рейтинг: 589 НеутралноНяма турска кухня!!!Турците не са създали почти нищо в областта на културакулура,изкуство.архитектура и т.н.Две малки номадски племена,селджуки и османци,са завоювали най-прогресивните за времето си територии,в които култура,изкуство,архитектура и кулинария са били в разцвета си.Византийската империя е съчетала наследствата от много по-ранни култури и цивилизации.И точно това турците са наследили.Нищо от тогава не е променено.Самите "турци" имат в гените си много повече от завладените народи,отколкото османско-селджукски гени.Империя основана на завоевателни войни,поробване и плячкосване.Това е цивилизационния принос на Турция.Обаче пропагандата им е велика.
You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.charlesdegaulle
Рейтинг: 346 НеутралноДо коментар [#4] от "Роси":
Роси, аз съм на мнение, че кухнята, там където е била Византия, е една и съща. Гръцка, турска, нашенската...
penetrating
Рейтинг: 5853 НеутралноДо коментар [#30] от "daskal1":
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertДа, за имам баялдъ спор няма :)
Не го споменах, защото то е толкова турско, колкото и българско. И в двете кухни е привнесено :)
Petleshev
Рейтинг: 3119 НеутралноДо коментар [#31] от "patsis":
Пътят на праведния е заобиколен от всички страни с несправедливостта от егоизма и тиранията на злите хора. Блажен е онзи, който в името на милосърдието и добрата воля, води слабия през долината на мрака ...Е..., не съм и предполагал, какво означава "мангал" на хинди... Може да има и някакво значение на суахили, знам ли...? :)
daskal1
Рейтинг: 2549 ВеселоДо коментар [#32] от "patsis":
Някак си съм пропуснал този важен кризисен момент с тоалетната хартия :-(, който допринася към моята теория че демокрацията в България дойде чрез копупцията създавана от дефицита в разпределителната система на социализма :-)
Нека поясня модела: поради дефицита натоварените със задачата да постявят всеки от нас на мястото му съгласно инструкциите не си гледаха работата, а търсеха как да задоволят потребностите на себе си и семейството от именно този дефицит: кафе, тоалетна хартия, шкембе, агнешки главички и дреболии, паркети, плочки и т.н. строителни материали - списъкът е дълъг. Ефективността на търсенето се определяше от степента на близост с мошенници, оттам корупцията ставаше присъщ и приет елемент на системата.
daskal1
Рейтинг: 2549 ВеселоДо коментар [#31] от "patsis":
Да, "Мангал" като име в санскрит значи "изтъкнат", амулет", успех и богатство", "блаженство"
А мъж роден по време на Мангал Доша (когато Марс (Мангал) е , съгласно индийските, бангладешките и останалите астролози от региона, в степени 1-ва, 2-ра, 4-та, 7-ма, 8-ма, и 12-та по картата на издигането си) се нарича "манглик".
Нищо не ни убягва с "Уики" :-)
тулса
Рейтинг: 2135 ВеселоДо коментар [#38] от "daskal1":когато Марс (Мангал)
"The glory of God is intelligence">>>Марс ..Мангала? Да не би да е МаркС ? Тези уикипеди да големи соросоиди.:)
PETZL
Рейтинг: 789 НеутралноТурската кухня е арабска.
99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.daskal1
Рейтинг: 2549 ВеселоДо коментар [#39] от "тулса":
Ааа, уики си е общоглобално самосанкциониращо се общество и творчеството им не подлежи на съмнение :-). Никакъв МаркС, това са политически коректни астролози :-)
daskal1
Рейтинг: 2549 ВеселоДо коментар [#8] от "eti mehter":
Ети, с опасност да те натъжа, разбирам че турското "мангал" си е взето директно от арабски, където модерно се превежда като "грил за барбекю" :-)
Уточнител
Рейтинг: 322 НеутралноИСТИНАТА ЗА "БЪЛГАРСКАТА" КУХНЯ
истината е по-важна от честта на Великая РоссияЧитателю, читателю, нека си кажем истината в очите: Нема "българска кухня", тя на 80-90% е турска. Това важи за всички балкански народи. А причината е простичка:
През вековете османско владичество, едно от основните задължения на християнските поданици (кяфири) е било ИЗХРАНВАНЕ НА ТУРСКАТА АРМИЯ, която (особено в 15, 16 и 17 векове) е била в непрекъснато движение из територията на империята, във връзка с водените войни. От само себе си се разбира, че това население не е могло да си позволи лукса да приготовлява едни храни за армията и башибозука (задължително според турската кухня), а други - според собствената си кухня. Така, с течение на времето, автентичната българска кухня се е загубила, (както, например са се загубили 80-90% от българските наименования в топонимията - затова имаме връх Мус'Аллах) заместена ПОВСЕМЕСТНО от турската: Баница, Тутманик, Сутлияш, Гювеч, Имам баялдъ, Кюфте, Кебабче (всичко що се приготовлява "на скара"), всичко с кайма, Таратор, Чорби, почти всички сладкиши и т. н и т. н. и т. н. Изключенията пък на 100% са свързани с ястия привнесени от Европа през 19 и 20 в.в.
Трябва да гледаме Истината в очите и да се постараем, поне в някои отношения, да се преборим с турското културно влияние. Наппример - в областта на топонимията, нещо, което другите балкански народи са извършили още преди 100 години. При нас процесът започва в 30-те години (само при селищата), но остава недовършен - затова все още имаме градове КърджаАли, Силистра, Бургас, Пазарджик. да не говорим за местности, планини(Странджа), върхове, проходи и т.н.....
Друг е въпросът, че героинята на горната статия деликатно избягво темата...
rgc28533844
Рейтинг: 8 НеутралноНеземна глупост си написал. В българската кухня нема турски специалитети, а османски. И нема как да е иначе, след като българската кухня е балкански вариант на османската, която пък е част от ориенталската. Турската от своя страна също е наследник на османската кухня. Но в българската да има турско влияние, това си е глупост.
rgc28533844
Рейтинг: 8 НеутралноДо коментар [#43] от "Уточнител":
И как по-точно наличието на османско влияние отрича съществуването на българска кухня, че я слагаш в кавички? Всички балкански, кавказки, анадолски и пр. кухни са наследници на османската. Това значи ли че те не съществуват? Сигурно и италианската не съществува, защото е част от Средиземноморската кухня? Аман от виртуални неадеквати и олигофрени в тоя форум ...
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
daskal1
Рейтинг: 2549 ВеселоДо коментар [#43] от "Уточнител":
Да бе, българите редовно са готвили свинско със зеле за отоманските войски...
Естествено е че кухнята на Балканите е взаимно влияна и заимствана (така както и отоманската кухня наследява много от арабската, персийската, индийската и т.н.) но не е обезличена до степен на унификация а ла тюрка. Дори в една малка страна като България тя, кухнята, си има своите регионални специфики и рецепти.
eti mehter
Рейтинг: 2881 ВеселоДо коментар [#42] от "daskal1":
BukalemunНе твърдя ,че "мангал " е дума от тюркоезичен произход. ...не съм търсил ....!
Думи като шиш кебап , суджук , пастърма , кавурма (не къвърма) , каймак , сютляч , казандиби ......са чисто турски ....
Но в статията не виждам да се споменава за кокареч ! Едно от най вкусните неща които съм виждал . Май говорихме за него преди време. ...
Ако Тюркян не е занесла кокареча в София , жалко !
eti mehter
Рейтинг: 2881 ВеселоДо коментар [#38] от "daskal1":
BukalemunНапиши "mangal yürekli" ...и виж какво ще ти преведе .....;)
batzdravo
Рейтинг: 2845 ВеселоДо коментар [#37] от "daskal1":"Ефективността на търсенето се определяше от степента на близост с мошенници, оттам корупцията ставаше присъщ и приет елемент на системата."
Добре казано, даскале! :)
Българинът живее, поне повечето, благодарение на шуробаджанащината.
Народопсихология!
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
eti mehter
Рейтинг: 2881 ВеселоДо коментар [#22] от "Mark":
BukalemunРесторантът може да е претенциозен, но всъщност няма основание за това. Храната е нелоша, но изборът е много оскъден и за вегетарианци и рибоядци н
=========
Това е целенасочено. ....
Някои дюккянчета , дори залагат на изградения си авторитет и стесняват менюто до толкова, че да ги помнят със специфични и само на него мясно вкусни и незабравими ястия .....като например ....
Halil İbrahim çorbacısı (чорбадгийницата на ХалилИбрахим) ....или Şampiyon kokareç (Шампион кокареч)......
daskal1
Рейтинг: 2549 ВеселоДо коментар [#52] от "eti mehter":
Ети, ти с тоя кокареч ни държиш в напрежение. Ха кажи какво е докато не съм потърсил рецептата и да ми кажеш "абе не е същото" :-)?
daskal1
Рейтинг: 2549 ВеселоДо коментар [#51] от "rgc28533844":
Ако трябва и да добавиш, че от големите отомански центрове у нас навлизат и бобът, и царевицата, и доматите, и тютюна като резултат от донасянето в Европа от испанските конквистадори пак ще си прав. Никой не оспорва взаимното обогатяване на кухнята у нас.
daskal1
Рейтинг: 2549 ВеселоДо коментар [#49] от "eti mehter":
Ами превежда го като "печено на барбекю" ( щях да напиша "барбекюкнато" , но се въздържах). الشواء القلب на арабски. нека специалистите да кажат дали е вярно. :-)
'ΕΡΕΒΟΣ
Рейтинг: 1438 НеутралноРеално погледнато няма българска национална кухня.
Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !daskal1
Рейтинг: 2549 ВеселоДо коментар [#52] от "eti mehter":
Е и за кокореча имам тъжна вест, традиционно бил гръцки от жертвоприношенията на агнета когато червата се варели на олтара.
Оначе гледам че турските съставки са момици, сърца, дроб, бъбреци и т.п. дребулии увити в агнешки или кози черва и печени на скара.
Ястието е известно и като "ягхур багхур" (Иран - превод "агнешки дроб"), и "цизи-бизи - в Азърбайджан.
Мойше! Толкоз!!!
Рейтинг: 1183 НеутралноА да ти ее минало през ума че НЕ ВСЕКИ ресторант иска да привлича широк кръг хора (от карнивори та до вегани)?!? Едва ли, нали?
Без отношение към специфичния ресторант да изкажа свойто маловажно мнение относно ресторантите, обобщително:
Реаторант който има в менюто си И пица, И пасти, И риба, И скара (от кайма до телешки антреко') и "готвено" НЕ ПОСЕЩАВАМ!!!
Добър ресторант с добър шеф се специализира в 3-4-5 основни ястия (от един от гореизброените видове). Иначе е война за оцеляване!
Опазил ме господ да си поръчам антреко' в ресторант където се консумира основно пица/пасти. Обратното не е така-и в гурме'ресторант могат да приготвят за 15 мин паста с някакъв сос. Не е грях да се приготвят 2-3-4 видове соса и да се замразят, и при поръчка да се размразят в микро'вълнова фурна. ОБАЧЕ обратното не върви: Да ми размразят антреко' в пицария!!!
Лично мнение.
П.С. За съжаление не познавам специфичния ресторант, но помня добре нещата в Гюлюм (там ходихме между 15;00 и 19;00, без тълпите): Не рядко ни казваха-ТОВА (нещо готвено, не скара/фурна) се свърши. Или "ще вземе над 1/2 час докато го приготвиме". Което значи всичко е прясно/сготвено сутринта, в определени количества, и....по някое време се свършва!
До коментар [#22] от "Mark":
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
Уточнител
Рейтинг: 322 НеутралноГУРМЕ лъжеПАТРИОТИ*
истината е по-важна от честта на Великая РоссияУви, това е нелицеприятната истина, българската кухня е на 80-90% заимствана от турско-османската, като останалите 10% са дошли от Европа в по-ново име. Влиянието е било огромно. Механизмът на отмиране на автентичната българска кухня е ясен. Разбира се, че е свързан с изхранването на турската власт. А иначе доводът за свинското е една тъпня - естествено, че свинското е за българите , а пилешкото и овнешкото -за турците. Затова българите-християни са отглеждали и едните и другите...А дали всъщност произхода на ястието е турски, персийски или арабски, какво значение има - дошли са през ТУРЦИТЕ - администрацията, военните, населението.Турското културно влияние е било огромно. Да вземем езика. Та той в средата на 19 в. е имал, като словно богатство поне 40-50% турски думи - особено в терминологията. Например - почти всички занаяти, всички административни термини и т.н. Дори и сега, след толкова години чистене, турцизмите са повече май и от русизмите, а по телевизите безграмотни журналисти ни бомбардират с такива, смятайки ги за "народни думи".
А за кухнята, на всеки непредубеден и мислещ човек, нещата са ясни, особено пък ако е бил в Турция. Иначе кръчмарският ура-патриотизъм е обясним - така учеха (както и сега) в училище: как трябва да се гордеем.....с любовта към Русия и тем подобни. Най-големият куриоз, е че нещата, с които трябва наистина да се гордеем, не се изучават или се подминават в същото това училище**
_________________
*интересно е, че в този лагер се подредиха и некои Червеноруски/антибългарски агенти
** чу се наскоро, за една частна анкета която показала, че от 100 ученици в горните класове, нито един не можал да отговори, с какво може да бъде най-забележителна столицата на България Плиска в тогавашна Европа: с красотата си, с големината си или със стратегическото си положение ; тези пък които познали отговора, до един обяснили, че са налучкали и нямали никакви познания по въпроса.
eti mehter
Рейтинг: 2881 НеутралноДо коментар [#53] от "daskal1":
BukalemunНе знам какво варят гърците , но щом идват в Турция да си го хапват , кокареча е най ...в Анадола !
Кокареча е един вид хоризонтален дюнер !
Добре пречистенипи намотани агнешки черва около шиша , който се пече върху специални въглени .....
Българите които съм черпил с кокареч , винаги са оставали много доволни ....
Аз го ям с айран или шалгам . Кокареч не се вари .....пече се !
Mark
Рейтинг: 132 НеутралноДо коментар [#58] от "Мойше! Толкоз!!!":
А когато се събере компания карнисти и вегетарианци и решат да посетят въпросния ресторант какво правим? Не казвам, че всеки ресторант трябва да има 100 ястия, но може да направи всичко възможно, така че да има по едно-две отлични предложения от всеки клас. И не говоря за пица и паста. Доста ограничено мислене прилагате, добре че не сте управител на ресторант, че тежко на хората с различен вкус. Или просто ще фалирате скоростно.
daskal1
Рейтинг: 2549 ЛюбопитноДо коментар [#60] от "eti mehter":
Ами значи в турския вариант чорбата от червца е станала скара, махната е водата.
Е, опошлих ястието, но аз не съм голям почитател на дреболиите, виж половинката е, особено за момиците на скара.
rgc28533844
Рейтинг: 8 НеутралноРеално погледнато гърците, към които поради виртуална смахнатост се самопричисляваш (синдромът "Атила") са измислица от 19 век, дотогава наричали се римляни. Нещо като македонците. А за българската кухня не се тревожи, тя е факт.
eti mehter
Рейтинг: 2881 ВеселоДо коментар [#55] от "daskal1":
BukalemunАми не е !
Mangal yürekli значи , човек имащ сърце като мангал .....
Тоест човек с обгорено и очернено сърце , претърпяло всякакви страдания и унижения ......
Човек с изключително търпение към страдания .....
daskal1
Рейтинг: 2549 ВеселоДо коментар [#64] от "eti mehter":
Посли ходи вярвай на Гугъл преводача :-)
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
eti mehter
Рейтинг: 2881 НеутралноДо коментар [#57] от "daskal1":
Bukalemunгледам че турските съставки са момици, сърца, дроб, бъбреци и т.п. дребулии
=======
У нас тия части на животното се наричат под общото название sakatat .
В много региони на страната , те не се ядат от определен кръг хора .
На други места пък са деликатес .
В централна Турция съм забелязал на някои места , телешкия език се дава безплатно понеже никой не го яде .....
eti mehter
Рейтинг: 2881 ВеселоДо коментар [#62] от "daskal1":
Bukalemunдреболиите
=======
Ааааа .....като заколим курбана , първо с тях започваме ....:)
Особено ако коча е по млад , черния му дроб и бъбреците са страхотни ....
half truth
Рейтинг: 1064 НеутралноСъгласна съм за подправката сумак. Много върви със ситно нарязан лук и магданоз като гарнитура за печено месо. Аз слагам сумак и в нашенските пънени чушки. Придава им леко кисел вкус, но много по мек от този на лимона или оцета. Другия кисел вкус, който познавам само от турската кухня е този на соса от нар ( nar ekşisi) Тези 2 подправки си ги нося от Турция.
А относно турските сладкиши. Те са много сладки в западните части на страната. В източните откъдето произлизат повечето са много по малко сладки. Например баклавата в Газиантеп е много по-суха и несладка. Повече ми харесва. Арабските баклави също не са много сладки.
eti mehter
Рейтинг: 2881 НеутралноДо коментар [#69] от "half_truth":
BukalemunВ Анадола ,чубрика няма ....забеляза ли го ?
half truth
Рейтинг: 1064 НеутралноДо коментар [#70] от "eti mehter":
Кекика не е ли вид чубрица? Само че българската е по-ароматна?
eti mehter
Рейтинг: 2881 НеутралноДо коментар [#69] от "half_truth":
Bukalemunhttps://goo.gl/images/hSxImu
half truth
Рейтинг: 1064 ВеселоДо коментар [#72] от "eti mehter":
Като тръгна за Турция колегите ми поръчват "и да донесеш баклавааа". А на мъжа ми в офиса признават само локум.
eti mehter
Рейтинг: 2881 НеутралноДо коментар [#71] от "half_truth":
BukalemunНе е .
По Торосите расте нещо подобно ,но и то не е ....
После и Балканската лайка е по различна от анадолската.
И вида и мириса е друг.
С липата е същото.
bcbg
Рейтинг: 233 НеутралноТук някои говорят така, все едно че българите преди 14 век не са имали кухня. Турците са дошли, нарекли са някои ястия с турски имена, ни това не ги прави турски. Една национална кухня е зависима от климата и географията на една страна, а те са много различни в България и Турция. Това ми направи впечатление когато съм бил в Турция - имената на ястията са доста често близки, но вкуса и подправките много често нямат нищо общо с българските ястия. Същите различия има и с ливанската кухня - и те са били в Османската империя, ястията са със сходни имена но коренно различни на вкус. Баклавата им например е много суха, те не понасят сиропа. А иначе в интерес на истината, винаги в Турция съм ял по добре от в България, за жалост заради липсата на свинско нямат много основни вкусотии, а и виното им е много калпаво.
eti mehter
Рейтинг: 2881 НеутралноДо коментар [#75] от "bcbg":
BukalemunБаклавата им например е много суха, те не понасят сиропа.
=======
Тия и други подобни подробности се вземат предвид вкусовите предпочитания на клиента. При пилава например ....при открити панаири , понякога питат хората коя част предпочитат......от "дъното на тигана или отгоре" ....
kumcho___valcho
Рейтинг: 421 НеутралноДо коментар [#20] от "bcbg":
До коментар [#21] от "citoyen":
До коментар [#47] от "daskal1":
До коментар [#51] от "rgc28533844":
До коментар [#59] от "Уточнител":
Много надценявате свинското - в миналото българите са ядяли прясно свинско единствено през зимата, а през останалата част от годината - само ако са останали колбаси от зимата.
Ути Бъчваров преди време искаше да покаже какво са приготвяли в заведенията през първата половина на 20 век и обясни, че разликата спрямо представите на сегашните българи за традиционно е огромна. Ястията с месо в заведенията са били основно от агнешко/овче, а свинско е имало само в млени меса. Пържолите не са били популярни, също и кебапчетата и кюфтетата не са били често срещани в менюто (вместо тях е имало запечени колбаси и друсани кебапи). В първата българска готварска книга Петко Славейков споменава свинското основно при западноевропейските ястия. Българите са имали много повече овче, говеждо и птиче месо, отколкото свинско - вярно е, че са гледали добитъка не само за месо, но и за мляко и вълна/кожи, но в крайна сметка са колели всички животни, а единственото приложение на прасето е било за месо през зимата. Ето статистическите данни от края на 19 век за дребен добитък на 1000 жители: овце - 2075, кози - 382, свине - 139.4 Въпреки че овцете са гледани и за мляко и вълна, в крайна сметка са ги изяждали, а разликата от 15 пъти е огромна.
Stanko
Рейтинг: 233 НеутралноИ на мен ми е любимо, обаче не знам за кокореч в София. По едно време имаше в Хасково. Тук за кокореч няма достатъчно клиентела. По кръчмите също много трудно се намират дреболии. Повечето българи под 30 г. не са опитвали чревца, а момици дори нямат идея какво е.
vankata1
Рейтинг: 700 НеутралноДо коментар [#48] от "eti mehter":
"Думи като шиш кебап , суджук , пастърма , кавурма (не къвърма) , каймак , сютляч , казандиби ......са чисто турски ...."
Не всичко, което хвърчи се яде, казали хората. Не всички думи, които си мислиш че са "чисто турски", са такива! Езиците в историята на света не започват от десети век!
Хайде по-полека с "чисто турските" думи, в Азия има много народи, не е само Турция! Част от думите, които си споменал, са много по-стари от Турция и от турския език, а на изток и югоизток от Турция има много по-стари държави от Турция, както и България е много по-стара държава от Турция, така че е смешно да се твърди за някакви думи, че са "чисто турски"...
И за турската кухня, за която се говори в момента тук, това е съвременната турска кухня, наследила и събрала кулинарни традиции от различни народи населявали тези и близки до тези земи. Османските турци като един малък, военизиран народ, няма как да са имали богата кухня, която да са "донесли". Нито пък са имали литературното и научно наследство, което са имали Елада, Персия, Индия и други древни цивилизации.
Като им чета турските туристически брошури, че имали велики архитектурни наследства и артефакти от известни скулптори, ми те са от Елинския свят и от Византия, нямащ нищо общо с Турция!
vankata1
Рейтинг: 700 НеутралноЛокумът, доколкото знам е турски сладкиш, изобретен от турски кулинар. Обаче пахлавата мисля е донесена в Турция, както и пилафа. В никакъв случай не бих се съгласил Турция да е измислила цялата гама от съвременни кухни от Виена до Делхи и от Кайро до Алмати. Това просто не е вярно.
eti mehter
Рейтинг: 2881 НеутралноДо коментар [#80] от "vankata1":
BukalemunОбаче пахлавата мисля е донесена в Турция, както и пилафа.
======
Ами .....какво да ти кажа ....гледам все още си в стадий на мислене. ...
Пахлава какво е ? Ако имаш предвид това на което аз викам баклава , ти си знаеш.
Родината на баклавата е град Gaziantep . Едно време и гърците мислиха ,че е тяхна кулинария , но загубиха цяло съдебно дело .....
Претендираш че нещата които съм избродил не са верни . Не ми се спори ....
Особено за неща които са неоспорими......
eti mehter
Рейтинг: 2881 НеутралноДо коментар [#79] от "vankata1":
BukalemunНе всичко, което хвърчи се яде, казали хората. Не всички думи, които си мислиш че са "чисто турски", са такива.
========
Стоя зад думите си .....можеш да ме опровергаеш !
Историята на суджука знаеш ли я?
От древни времена се е правил суджук , най вече от конните народи....
И понеже ездача е прекарвал по голямата част от живота си върху кон , е бил принуден да носи храната до себе си . Така е възникнало първото петълче .....
Червата за пълнеж са били конски и месото не е било във вид на кайма , а късчета месо , натикано внимателно с палеца. Днес в степните райони на Казакистан , все още се използва същата технология. Първичния суджук не е бил толкова вкусен както днешния , а най вече е бил средство за прехранване при далечни разстояния. В древността , при конните народи , месото е било по лесно достъпно и евтино от житото и много често прехраната е ставала единствено чрез въпросния суджук.
vankata1
Рейтинг: 700 НеутралноДо коментар [#82] от "eti mehter":
Това, което казваш за суджука, звучи логично, но аз те питам дали знаеш, че българите са по-стар конен народ от турците. Българите като конен народ са имали държава, наречена "Старата Велика България" още преди 6 век. Те са били известни с храбростта и непобедимостта си далеч извън пределите на държавата си. Има обаче още по-стари конни народи и турците са само един от многото. Защо говориш сякаш турците са единствения народ на света изобщо?
От къде накъде суджук да е турска дума? Дори и суджука да е храната на конните народи, откъде накъде да е турска дума? Освен, че ти се пишеш за турчин, какъвто очевидно не си, каква друга причина има суджук да е "чисто турска" дума?
half truth
Рейтинг: 1064 НеутралноЕдинственото традиционно тюркско ядене е пастърмата. Тюрките са били стануващи племена, постоянно се движели. Месото го слагали под седлото и там то си изсъхвало. Кебапите и хлебните сладкиши са от арабската кухня. Кюнефе, баклава, кадаиъф са арабски сладкиши. Черноморската и еейската кухня също са специфични, но и те очевидно са дошли от местните народи.
Така че едиствена пастърмата е наистина традиционно турска, но пък днес българите произвеждат повече видове и по-вкусна пастърма. Другото нещо, което в българската кухня е ненадмината са печените туршии и лютеници.