Направи си тиква с карамфил

Татяна Тюркан Карова е родена в село Устрем, Кърджалийско. През 1989 г. семейството й заминава за Турция "с една голяма екскурзия". Тази голяма екскурзия смята за свой голям късмет, защото й дава възможност да се срещне с "необятната турска кухня" и създава у нея голяма мечта - да си направи ресторант. Така преди 9 г. отваря "Тюркоаз" в София. Ресторантът, в който храната се приготвя от девет готвачи от Турция, ще се представи на предстоящия първи по рода си фестивал на открито за качествена храна и напитки - StrEAT Fest.
Той отваря "врати" на 30 септември, тази събота, от 10:00 до 22:00 часа и е организиран от изданието "Бакхус". Всичко за него четете тук.
За Татяна Тюркан и готвенето - четете тук.
Ето нейната рецепта за читателите на "Дневник".
Тиква с карамфил
Необходими продукти
2 кг тиква, нарязана на едро
2 кафени чаши захар
5 зрънца карамфил
орехи, счукани на едро за поръсване
Начин на приготвяне:
Вечерта слагате в тенджера нарязаната тиква, поръсвате със захарта и оставяте покрита с капак до сутринта. На сутринта ще откриете, че тиквата се е покрила с вода, която се е отделила от нея. Добавяте карамфила. Слагате на котлона да заври и после намалявате температурата до тих огън. Вари се до изчезването на водата. Тиквата на практика се бланшира, а сиропът ще е станал гъст.
Оставяте да изстине и поръсвате със счукани на едро орехи.
Афийет олсун!