За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
ourson
Рейтинг: 237 НеутралноЕ, сега и месо ли ще слагат .... :О
atmanpg
Рейтинг: 1004 НеутралноАнализът на телешкият салам, доказа, че телето е зеленчук.
СърПичук
Рейтинг: 409 НеутралноШпековия салам в България се произвежда от свинска кожа, сланина и оцветител, както и подправки за да придобие някакъв вкус!
Подпис - електронен ;)Дори кожата и сланината се внасят от съседна Гърция. Казвам го като човек превозвал въпросните "суровини" до български колбасопроизводител!
Alexander97
Рейтинг: 975 НеутралноМесото е вредно!
Ще станем по агресивни!
Ще се изпъпчим!
Вън месото от колбасите и каймата!!!
Petleshev
Рейтинг: 3210 НеутралноЗемеделското министерство и БАБХ, могат само да предизвикват възхищение с откритията, които правят и активността с, която работят...!
Пътят на праведния е заобиколен от всички страни с несправедливостта от егоизма и тиранията на злите хора. Блажен е онзи, който в името на милосърдието и добрата воля, води слабия през долината на мрака ...След като откриха, че сиренето трябва да се прави от мляко, сега са наред колбасите. Трябвало и месо да се слага...! Чудя се, кое ли ще е следващото им откритие...?!
quatro_4x3
Рейтинг: 574 Неутрално" кренвиршите да имат минимум 50% месо. "
Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!За месото е добре, но ако напишат какво съдържат другите 50%, ще спрат продажбите на колбаси. В България не купувам абсолютно никакви колбаси и кайма - само месо. Така зная какво ям.
442
Рейтинг: 574 НеутралноРоКоКо. Рога, кости и копита.
султана глаушева
Рейтинг: 352 НеутралноЕ, това не го разбирам. Салам се прави от месо и подправки. Ако има други работи, да има и друго име.
Мърфи е оптимист!Читател
Рейтинг: 1441 НеутралноДо коментар [#3] от "СърПичук":
И от един частен случай трябва да си правим изводи за целия бранш? Поне кажете коя е фирмата, да я знаем. Аз лично имам доверие на "Тандем" и "КФМ". Харесват ми и продуктите на "Градус".
hamiltonf
Рейтинг: 4076 НеутралноЗа кремвиршите трябва да се забрани консерванта Е250, който е канцерогенен, и не само той.
"Достъпът до истинска информация вече няма значение, лице което е деморализирано не е способно да оцени истинската информация, за него фактите не означават нищо! Даже да бъде затрупано с информация, с автентични доказателства, с документи, със снимки, ако го заведете насила в СССР и му покажете концентрационен лагер, той ще откаже да повярва на всичко това. Когато военният ботуш го стъпче, едва тогава ще разбере, но не и преди това, това представлява деморализацията!" Юрий Безменов, специалист по съветска пропаганда, дезинформация и подривни дейности, сътрудник на КГБtraveler1
Рейтинг: 971 НеутралноЕееее, след повече от 30г(да истина е, това почна още по време на соца с внедряване на "високо технологични" цехове за мелене на кости и други отпадъци за добавки към колбасите - нещо което правеха на запад за храна на животните) от как взеха да ръгат отпадъци в колбасите, се сетиха че трябва да има и месо в тях.
ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВОУви вече никой на нищо и на никого не вярва. Почитателите на "евтиното" пак ще купуват най-евтиното(то затова и болниците са пълни с болни, а болшинството са с наднормено тегло), а който държи да яде поне малко по-качествена храна търси начин или да си я произведе сам или пък оглежда магазините в градчета и села в съседни държави близко до някоя от границите на изстрадалото ни Отечество.
А родните назначени номенклатурчици, ченгета и партийни секретари могат да реват колкото си искат, че не им върви долнопробната менте стока в нашите магазини и никкави псевдо наредби и етикети няма да върнат на щанда не само колбаси направени от месо, ами и доверието на клиентите като мене.
Лично аз не помня вече от кога не съм вземал салам или други вид български колбас, и едва ли някога повече ще дам парите си за такъв продукт. Каквото повикало - това се обадило!
grajdanin1
Рейтинг: 1094 НеутралноАма сега вече в колбасите и месо ли ще слагат?
Сега остава да задължат и българските производителите на гроздова ракия да използват грозде и я втасахме. Накъде отива този свят?
redguy
Рейтинг: 1252 НеутралноБолшинството колбаси, дори и да се водят примерно "свински" по етикет, съдържат и механично обезкостено пилешко месо. Включително и луканки, сушеници, суджуци. Напоследък гледам в Лидъл има даже етикети "не съдържа МО месо".
Чардо
Рейтинг: 1441 ЛюбопитноДо коментар [#10] от "hamiltonf1":
По соц време съгласно тогавашния БДС в кремвиршите имаше ДО 20 % пшенично брашно . . . . Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
aramissss
Рейтинг: 185 НеутралноПРОКСИ-МЕСО
МЕСО-БЕТА ВЕРСИЯ
ВИРТУАЛНО МЕСО
И Т.Н.
ЗАТВАРЯЙ! ТАЯ НИША ОТКРИХА ЛЕСНИ ПАРИ И СЕ НАБУТАХА МНОГО МОШЕНИЦИ...
Чардо
Рейтинг: 1441 РазстроеноДо коментар [#6] от "quatro_4x3":
И пак не купуваш САМО месо.
Като го наръчкат с вода, т.е. ""окрехкотяват"""го, и ако го запържваш и виждаш колко се смалява мръвката !
Само от месарски магазини към собствена свинеферма !
Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
wwwtoчkacom
Рейтинг: 206 НеутралноТе щото зеленчуцте са много здравословно отгледани .....
Чардо
Рейтинг: 1441 ЛюбопитноДо коментар [#10] от "hamiltonf1":
Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24"""""...... От Асоциацията на месопреработвателите разкриха има ли продукти с 1% месо София, България 29 Май 2018, 09:11
В стандарт „Стара планина”, който въведохме около 2014 г., са описани изискванията какво трябва да бъде количеството на месото в колбасите. Така че във всички колбаси има месо според техническата спецификация и документация на дадената фирма. Няма продукти с 1% месо”. Това заяви в сутрешния блок на Нова тв Атанас Урджанов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България, по повод новия стандарт за минимално съдържание на месо в колбасите и на мляко в сиренето и кашкавала.
По думите му за производството на колбасите се използват лед и вода, а соята също е разрешена.
Идеята е да се направи така, че определени месни продукти, които често се консумират, потребителите да знаят, че в тях се съдържат определен процент месо. Сега тези стандарти са доброволни. Ако един производител желае да ги прилага, спазва правилата и ги прилага. Идеята тук е тези стандарти да станат задължителни за всеки производител, който произвежда такива продукти.
Например, ако го пускате под наименованието кренвирш или наденица, в него трябва да има определен процент месо, коментира д-р Димитър Димитров от министерството на земеделието.
По думите му обаче засега не може да се каже с точност процентът на месо, който ще бъде задължителен за всеки месен продукт.
Той даде пример с Великобритания, където наденицата съдържа минимум 32% свинско месо, а ако на етикета е написано съдържание на телешко месо, то трябва да бъде не по-малко от 30% телешко месо. ....."""""
hamiltonf
Рейтинг: 4076 ВеселоДо коментар [#6] от "quatro_4x3":
"Достъпът до истинска информация вече няма значение, лице което е деморализирано не е способно да оцени истинската информация, за него фактите не означават нищо! Даже да бъде затрупано с информация, с автентични доказателства, с документи, със снимки, ако го заведете насила в СССР и му покажете концентрационен лагер, той ще откаже да повярва на всичко това. Когато военният ботуш го стъпче, едва тогава ще разбере, но не и преди това, това представлява деморализацията!" Юрий Безменов, специалист по съветска пропаганда, дезинформация и подривни дейности, сътрудник на КГБТи, като консумираш колбаси в чужбина, да не си мислиш, че не "хапваш" една шепа канцерогенни Е-та?
Читател
Рейтинг: 1441 НеутралноДо коментар [#19] от "Чардо":
Намеренията на министерството така, както ги бяха обявили тези дни (примерно минимум 50% месо в кренвиршите), са добри, но да видим дали в крайна сметка ще се случи точно така. По-горе е прав колегата traveler1, че заради боклуците, които се продават по магазините и заради стреса мрем като мухи, а болниците са пълни с пациенти и с листи на чакащите.
До коментар [#10] от "hamiltonf1":
Напълно Ви подкрепям, колега. И според мен това трябва непременно да се случи. Доколкото си спомням, в Пловдив бяха открили заместител на натриевия нитрит с оцветител на растителна основа и по-точно ликопен, от домати. Наскоро хапнах салам на "КФМ", в който нямаше никакви Е-та, вкл. Е 250. Разбира се, беше по-скъп от конкурентните продукти, но поне знаеш, че ядеш нещо качествено и безопасно.
Лео
Рейтинг: 1141 НеутралноОткакто започнаха да пишат (почти) всички съставки на колбасите и не купуват.
traveler1
Рейтинг: 971 НеутралноХапвай до де го има, че щом е по-скъп, или ще го развалят, за да поевтинее, или ще изчезне изобщо, така както изчезнаха колбасите на Микроарт Белене(кремвиршите им - виенервурст бяха над 14лв/кг при това пълнени в агнешки/овчи чревца!!!). Смятай масовите кремвирши дето са по5-6лв/кг от какво са направени! ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
гошо
Рейтинг: 180 Неутралное що толкава се мъчат бе да препишат БДС и готово
гошоcristo_n
Рейтинг: 466 ВеселоА ти пък мислиш, че те, като имат собствена ферма, та са балъци да не слагат вода и всякакви други добавки в месото и месните си продукти - вярвай си.
И ферма да имат, и тяхно да си е месото, едно е от една свиня да извадиш 150 кг. продукция, друго си е да извадиш 200 кг. и нагоре - печалбата става различна, нали така?
cristo_n
Рейтинг: 466 НеутралноВ този смисъл, практиката на ЛИДЛ да пишат на месните продукти "Съдържа минимум ...% месо" е много добра!
0tempora0mores
Рейтинг: 569 НеутралноДо коментар [#10] от "hamiltonf1":
И направо пред завода да продават кремвиршите, че може да не издържат до магазина ...
Е250, Е251 са кнсерванти и много трудно ще се мине без тях
ostin22
Рейтинг: 918 НеутралноМалко соя, малко растителни фибри, малко протеин, малко глюкоза, малко нишесте, малко е-та...и то просто не остава място за месо...освен на етикета..:-) Апропо и скъпи и евтини салами и производни са пълен боклук..по добре си хапнете мокава с цветни боички...:-)
There is no way to happiness, happiness is the way!хм
Рейтинг: 1434 Неутралнокато потребител нямам никакво доверие нито на това измислено министерство, нито на АБХ!
нямат нито капацитет, нито морал, нито тежест, да наложат каквото и да е в интерес на потребителя.
допреди няколко години тази измислена агенция дори нямаше договор с лаборатория, която да може да измерва колко сухо мляко се влага в киселото мляко.
hamiltonf
Рейтинг: 4076 НеутралноДо коментар [#28] от "Quo Vadis?":
"Достъпът до истинска информация вече няма значение, лице което е деморализирано не е способно да оцени истинската информация, за него фактите не означават нищо! Даже да бъде затрупано с информация, с автентични доказателства, с документи, със снимки, ако го заведете насила в СССР и му покажете концентрационен лагер, той ще откаже да повярва на всичко това. Когато военният ботуш го стъпче, едва тогава ще разбере, но не и преди това, това представлява деморализацията!" Юрий Безменов, специалист по съветска пропаганда, дезинформация и подривни дейности, сътрудник на КГБЩе се продават със срок на годност три дни, предостатъчно за продукти от прясно месо, стоящи в охладена витрина.
Роси
Рейтинг: 5927 Неутрално50%, 70 %, а останалото какво ще е . Сол , вода, копита и перушина ли.
hamiltonf
Рейтинг: 4076 ВеселоНякой знае ли, при печене колко губи от теглото си кренвирша? На 100 гр. се губят само 6 гр., колкото щеше да загуби и пластмасата...
"Достъпът до истинска информация вече няма значение, лице което е деморализирано не е способно да оцени истинската информация, за него фактите не означават нищо! Даже да бъде затрупано с информация, с автентични доказателства, с документи, със снимки, ако го заведете насила в СССР и му покажете концентрационен лагер, той ще откаже да повярва на всичко това. Когато военният ботуш го стъпче, едва тогава ще разбере, но не и преди това, това представлява деморализацията!" Юрий Безменов, специалист по съветска пропаганда, дезинформация и подривни дейности, сътрудник на КГБ8th_ball
Рейтинг: 1103 НеутралноДо коментар [#8] от "султана глаушева":
Почти си права. Не се прави само от това, но то трябва да е доминиращото, според рецептата. Спомни си, ако си правила кюфтета или кебапчета, как добавяш накиснат хляб, например, и то е не заради икономисаш месото, а защото без това няма да ти се получи. Същото е и при много от твърдите колбаси. Няма как да е само от месо и подправки.
8th_ball
Рейтинг: 1103 НеутралноДо коментар [#33] от "hamiltonf1":
В идеалния случай, туби само от теглото на водата, зависи колко вода има в месото и другите добавки. Но ако го пробиеш с вилица, както препоръчват по някои рецепти, може да изгуби и повече, щото и мазнината също се изпарява, макар и по-бавно. Но по принцип, при печене, нищо, освен водата, не трябва да се изпарява, поне не в големи количества. Така че 6-7 на сто е коректно. Говоря за нормални кренвирши, на Леки и Сачи кой знае какво още се изпарява...
hamiltonf
Рейтинг: 4076 НеутралноДо коментар [#35] от "8th_ball":
"Достъпът до истинска информация вече няма значение, лице което е деморализирано не е способно да оцени истинската информация, за него фактите не означават нищо! Даже да бъде затрупано с информация, с автентични доказателства, с документи, със снимки, ако го заведете насила в СССР и му покажете концентрационен лагер, той ще откаже да повярва на всичко това. Когато военният ботуш го стъпче, едва тогава ще разбере, но не и преди това, това представлява деморализацията!" Юрий Безменов, специалист по съветска пропаганда, дезинформация и подривни дейности, сътрудник на КГБТеглото на водата по стандарт се движи между 25 и 30%. Въпроса е, че има пълнители, които не позволяват тази вода да се изпари...
8th_ball
Рейтинг: 1103 НеутралноДо коментар [#31] от "hamiltonf1":
това не го бях забелязал, по презумпция, кренвиржът е начин за консервиране на месо, така че да трае по-дълго, измислен е този начин във времето преди хладилниците. Ако му отредиш 2-3 дни срок на годност, това вече няма да е кренвирш. Ще нещо друго, и сигурно ще е много добро, но принципно кренвиршът трябва да е месо за по-дълго съхранение, както и всички колбаси, преди някои от тях да се превърнат в деликатеси.
БТВ, интересна е българската дума кренвирш, пряко от австрийския вариант на немския. Това означава наденичка с хрян. това не е буквален превод на анлийското, немското, френското и руското наименование. Решили сме, че трябва да е с хрян, и точка :) Кеф :)
8th_ball
Рейтинг: 1103 НеутралноДо коментар [#36] от "hamiltonf1":
Е, ти какво искаш, да ти се изпари цялата, че да се превърне в храна за космонавти ли? Все нещо трябва да остане и от водата, иначе ще е въглен.
8th_ball
Рейтинг: 1103 НеутралноКажи кои са тия пълнители, които не позволяван на водата да се изпари, и ти е гарантирана Нобелова по химия ;)
lz2
Рейтинг: 2346 НеутралноАма и месо ли ще им слагат на колбасите?! Мнооого се разглезихме напоследък!
ПравописА е поле за изява на неграмотните!