За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
****
Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.
man_un
Рейтинг: 681 НеутралноВиното съществува от хиляди години и хората все още обясняват различни неща за него-от какви сортове да се прави, старо ли да е или младо, в какви чаши да се пие, къде, с кого и как, и т.н. полезни съвети. Руският цар Петър е учил корабно дело в Холандия и впечатлен от майсторството им, довел няколко изявени специалисти в Русия да обучат местните на занаята. Холандците не само правели добри кораби, но и здраво пийвали местните вина, които много им допаднали. И да не бъдат обвинени, че са пияници, въвели дневна мярка, анкерок, буренце с вместимост три ведра, някъде 30 литра.
penetrating
Рейтинг: 5512 НеутралноПовече чаши, по-малко вино?
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbertvictortrt
Рейтинг: 549 НеутралноДо коментар [#1] от "aleks ivan":
Не е точно така, в ценовия клас около 10 лева имаме хубави вина, по-добри от аналогичните като цена западни. Да не правя реклама, но вината на Златен ритъм /Поморие/, сребърната серия на Шато Бургозоне, сериите Добра година на Меди Вали и горчивките на Свищов са добри.
Вече там разни черги, менади и пещерски неща са рисковани.
Сега вече за около 20-25 лева, ако не познаваш българските най-добре е да се заложи на испанско от Риоха. Намират се и такива с 90-92 точки по международни класации.
МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
Рейтинг: 217 НеутралноЗа масово произвеждани ввина общо взето си прав. Но по малките винарни вече (от преди 3-4 години) правт и СВЕСТНИ вина!
Няма да коментирам червените-там има за всеки вкус (и джоб) куп свестни вина. Ще спомена няколо от белите вина, защото ТАМ е напредъка за по...взискателните пиячи, които пият НЕ ЕТИКЕТА а виното. Щото преди 10 г' не успявах да намеря свестно бяло вино ПО МОЯ вкус (всичките ми бяха прекалено...твърди, "металичаски"):
1. Шардоне. Класическият метод включва бавна винификация, барабар с кожата на зрънцето понякога, и ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН контакт с дъбови продукти-бъчви за по скъпите вина, или чувалчета с дъбови стърготини за по евтините. Което прави виното по тежко (на вкус, не на % алкохол) и СЕ ГУБИ аромата на гроздето Шардоне.
Обаче поне две винарни (Братанови и Винпром Свищов) произвеждат малки количества Шардоне чрез бърза/студена винификация, като отстраняяват предвварително кожата на зрънцата грозде. Резултатът е ЧУДЕСЕН-виното е по леко, по пивко, и най важното-усеща се ароматът на гроздето. Докато при "класическото" привкуса на дъб е много по доминантен и убива ароматът на гроздето.
2. Пино Гри (италиянците го наричат Пино Гриджио): И тук тези две винарни правят СТРАХОТНИ вина по същия метод-студена винификация и без кожата.
3. Мускат Отонел: Освен Свищов и във Винпром Поморие правят прекрасни вина от този сорт.
П.С. ВСИЧКИ гореспоменати вина са сухи, и цените им от МЕИК 98 са от порядъка на 10-12 лв/бутилката. В мрежите и ресторантите тези вина ги няма! Обаче понякога ги има в Аванти и Омега, с още лев-два по скъпи от МЕИК 98.
До коментар [#1] от "aleks ivan":
------------------------------------------------------------------------------------
До коментар [#4] от "victortrt":
Принципно си прав😀 Да добавя само че и разните Менади, Карнобати и Пещери имат добри ЧЕРВЕНИ вина, които си струват цената 20-25 лв. в магазин. Но ако оставим "позата" настрана, и Телиш, и Тера Тангра имат свестни ччервени вина на към пол'вината от гореспоменатата цена. Да не говорим за ТетраПак (3 или 5 л), където цената за 750 мл' излиза към 5-6 лв. Е, няма ги фасона и салтаната да отвориш корковата тапа, да я покажеш наоколо че е наред (не е "мокра" до горе) и да налееш 20-30 мл' "за проба". Която (проба) при по таниновите вина (веднага след отварянето) почти винаги е сбъркана: Ако виното не се "разлюшка" в чашата (за да "подиша") вкусът на виното не е "правилния". И много неопитни позьори казват-виното е вкиснато! Не, то не е вкиснато, просто е стипчиво! След минута две вече вкусът му е друг😀!
П.С. Извинявам се за дългия и скучен коментар... THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
victortrt
Рейтинг: 549 НеутралноДо коментар [#5] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия":
Като ходиш "на черква" мини да пробваш розето на Рупел в началото на пазара и пробвай тетрапака на Шато Бургозоне, който се продава в магазина на Ел Би Булгарикум /до шадраваните на пазара, давал си снимки как ромчета се къпят въпреки забранителния надпис/. Много готино вино като за наливно. На едно събиране го пихме 6 човека, от които 4 пиехме и свърши, пи се друго в бутилка и на сутринта всичко беше точно за всички освен за един от гостите, който пи и ракия, но не е било от виното явно...
Тера Тангра ги бях забравилу но наистина и те имат хубави около 10 лева, а Телиш зачезнаха покрай КТБ. Братанов също имат много хубави вина, сега младото им е яко, но старите са над 10 лева и затова не ги споменах. Също така Вила Устина /или Юстина/ са хубави, почти всички от района на Мелник /там много изби, много нещо/, но мен като роден в района на Павликени, ме влекат вината от северна България - Русе, Видинско и Белоградчишко, малките изби в района - има около Елена, по на изток и така.
Там се правят уникални червени вина, но на други цени.
А маврудът, който най-ми е харесъл е Виница на Загрей - прави се от стафидирало от студа в касетки грозде по традиционния начин, подобен на италианското Амароне де Валполичела, мисля, но е цифра.
victortrt
Рейтинг: 549 НеутралноДо коментар [#4] от "victortrt":
Много ми е интересно кой и защо ми е сложил минус на мнението ми, че има хубави български вина за около 10 лева, което освен че очевидно е въпрос на лично мнение, е и подкрепено с примери.
За да има смисъл дискусията е по-добре да се изложат някакви доводи и примери, само минусът не пояснява в кое и защо не съм прав.
bati vi
Рейтинг: 1309 ВеселоДо коментар [#5] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия":
Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....Адмирации !!!!
De Michelis
Рейтинг: 8 НеутралноДо коментар [#7] от "victortrt":
Винаги има някой, който слага минуси, най-добре e да не ги забелязваш:-)
МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
Рейтинг: 217 НеутралноДо коментар [#6] от "victortrt":
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!Розе не пия (не съм перфектен). А и моята "черква/синагога" не е тази на Екзарх Йосеф, а едно кафене в кв. Иван Вазов където се събирахме събота и неделя. Освен това вече не съм в София, та...мога въздишам с носталгия по онези хубави български вина които съм пил. Това за Виница (Мавруд от стафидизирано грозде ала Амароне) ми е интересно. Ще се поровя в нета да видя къде да го търся като съм в София. Телиш май бяха за продаване покрай кредитите им в КТБ, но до преди година още имаше тяхни вина по веригите и магазините
victortrt
Рейтинг: 549 НеутралноАз установих, че през лятото, розето е по-доброто бяло /при еднакви производители и цени/. Може би заради причините, които ти си установил, но ние българите, както знаеш имаме една песен за бялото вино и тя е с въпрос, защо не е червено. Та като е времето за червено, има бира.
Иначе винарните около морето имат много приятни леки бели. Винаги ми е допадал сортът Юни блан, който поначало се гледа, за да се направи от виното коняк /френска традиция, но има логика в нея - най незабележителното вино се концентрира и ../ Оказва се обаче, че българските вина от този сорт са много леки и свежи за пиене и не са скъпи.
Виницата си струва, но ако си на топло, ще е много хард, респективно трябва да се пие като диджестив.
И не е за сам човек, ако ме разбираш...
Ognian Avgarski
Рейтинг: 403 НеутралноДо коментар [#1] от "aleks ivan":
Тотално грешно. Непознаване на въпроса въобще. Запиши се за посещение, по възможност с някой познавач, да ти помогне. Каква глупост изрече, дано да се запознаеш с много, много изключителни български вина, че да не се излагаш така. Т.е. - самоизключваш така от валидните отзиви.
МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
Рейтинг: 217 НеутралноДо коментар [#12] от "fua07571515":
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!Правилен съвет😀И един от мен-просто да разговаря в хората от винарните които присъстват на изложбата. И да не се страхува/срамува да пита странни въпроси, или да обяснява какво му се иска/търси. За без пари е-3 посещения за 2-30 лв.+консумация....СТРАХОТЕН ДИЙЛ!!! Само даи носи минерална вода (срещу дехидрирането след консумация на алкохол), и някой и друг сандвич в джоба (на гладно НЕ СЕ ПИЕ дълго време😀)
Винар съм (имам и други кусури, ама темата е "вина"...напитки де😀). И само щото не съм от срамежливите с питане по разни изложби/експозиции за вина научих това което споделих в предишния си коментар. За белите вина, червените са ОК😀, там и да сгрешиш е кеф, и струва малко пари😀
До коментар [#12] от "fua07571515":
------------------------------
До коментар [#11] от "victortrt":
УАУ, с кеф прочетох твоя коментар😀Късметлия си да имаш възможност да събеереш лично споделената информация за разни винарни от разни райони. Моя милост, мързелан заслужаващ олимпийски медал за мързел, почти не излизах от София през последните 7 г' преживяни там. Ама посещавах почти всяко "мероприятие" свързано с вино (И РАКИИ/ДЕСТИЛАТИ), та бая разширих познанията си в "бранжа".
За белите вина вече споменах. За протокола да спомена и още някои неща:
1. Винпром Свищов прави бренди "Легиа 5(с римски цифри)". СТРАХОТНО (цена към 20 лв/750 мл). И френци, и 'тал'янци, и сноби от Британия (журналисти за вина, коняци и кръчми) се възхитиха от него. След като им казах цената-почти припаднаха😀
2. Карнобат (или Пещера, не помня) от няколко години правят "Перлова ракия", като конкуренция на Сливенска перла. Ясно че е химия, но...СУПЕР вкус на свестна ценаа (към 12-15 лв/750 мл' в МЕИК и подобните му). Е, не е като Бургас 63, ама...си струва за непретенциозна разпивка в компания😀
3. Аламбик...просто НЕМАМ думи....ЕЛЕКСИР!!!
П.С. С човек като теб с кеф бих се срещнал няколко пъти "на чашка", имаме за какво да си говорим😀Е, няма да го бъде (ве1е не съм в София) ама....за протокола😀
МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
Рейтинг: 217 НеутралноДо коментар [#11] от "victortrt":
THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!Опс, пропуснах да спомена и още два шедьовра в ракиите (май на Сливенския Винпром): Аристократ и..."НАПовска ракия" (история за блокиран винен концетрат от НАП, който след 10 години станал на ЧУДЕСНА ракия😀, блага и ароматична ама не през носа, а след 'кусването") Не са евтини-20++ кинта по магазините за 500 мл за Аристократ, ама си струват за който може да си ги позволи и оцени😀
victortrt
Рейтинг: 549 НеутралноДо коментар [#13] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия":
То и в двата случая имаше само продавач и изживяването беше далеч от романтиката, пресъздавана от филмите, но поне в Боровица ми дадоха и някакво сладко на намаление.
Но май има и изби, отворени за посещение и винен туризъм.
Ракия не обичам, а този коняк на Свищов май е Легио І /този легион по римско е квартирувал там и затова ../ но вече е 29 лева на едро. Не че пак не си струват, но пустия му коняк, много лесно се пие, особено с една фурма или сушена смокиня. Тоест не излиза на сметка.
Айде наздраве на всички.
hamiltonf
Рейтинг: 3676 ЛюбопитноДо коментар [#6] от "victortrt":
"Достъпът до истинска информация вече няма значение, лице което е деморализирано не е способно да оцени истинската информация, за него фактите не означават нищо! Даже да бъде затрупано с информация, с автентични доказателства, с документи, със снимки, ако го заведете насила в СССР и му покажете концентрационен лагер, той ще откаже да повярва на всичко това. Когато военният ботуш го стъпче, едва тогава ще разбере, но не и преди това, това представлява деморализацията!" Юрий Безменов, специалист по съветска пропаганда, дезинформация и подривни дейности, сътрудник на КГБКакво значи израза " уникални червени вина"?!
victortrt
Рейтинг: 549 НеутралноДо коментар [#16] от "hamiltonf":
Малко пресилено съм се изразил, но по- тежки, плътни и ароматни от тези от Тракийската низина. Тип " Бордо" да кажем. А и всяко хубаво вино си е уникално, защото е плод на конкретните условия.