Християните почитат св. Николай Чудотворец

Християните почитат св. Николай Чудотворец

Християните почитат св. Николай Чудотворец
Дневник
Православните християни почитат днес св. Николай Мирликийски Чудотворец. Денят се чества като празник на рибарите, моряците и банкерите. На 6 декември празника си отбелязва и град Бургас.
Св. Николай Чудотворец е роден през 280 г. в Ликия, Мала Азия. Още като юноша чичо му - епископ на Патара, уговорил родителите му го посветят на служение Богу и скоро го въвел в чин презвитер. Св. Николай бил архиепископ на град Мир по време на десетгодишните жестоки гонения на християните при императорите Диоклециан и Галерий. Тъй като продължавал да проповядва христовата вяра, бил затворен в тъмница. Едва при император Константин се върнал на архиепископския си престол и дори участвал в Първия вселенски събор в Никея.
Светецът извършил много чудеса, най-известното от които е, че по време на жестока буря укротил морето, спасил бедстващия във вълните кораб и възкресил един от моряците. Св. Николай починал в дълбока старост. Тялото му било погребано в катедралата на град Мир, а нетленните му мощи се оросявали от благовонно миро, от което много вярващи получавали изцерение.
Св. Никола по вода ходи
Никулден има важно място в българската празнична традиция. Според народните вярвания, когато шестимата братя светци си разделяли света, на Никола (версията, в която в България е популярно името на светеца) се паднали всичките води. Отредено му било по вода да ходи, кораби да води, по морета ветрове да спира. Затова в този ден лодките и корабите не плават в открито море.
Рибарите, моряците и техните семейства участват в тържествената литургия, а след това организират буйни празненства за Никулден. Българите почитат Св. Николай и като пазител на семейството, жилището и добротата. На този ден се украсява и коледната елха.
Шаранът - "слугата" на св. Никола
Днес се приготвя богата празнична трапеза, като основното ястие е риба.
Тя се приготвя по различни начини в различните райони, но винаги от всички риби се отдава предпочитанието на шаранa. Смята се, че шаранът е "слугата" на св. Никола. На този ден обикновено се припомня тази история: веднъж, когато светецът в откритото море е бил уловен от бурята и поради дупката на дъното в лодката започнала да навлиза вода, той бръкнал във водата с ръка, извадил оттам един шаран и запушил дупката с него. Оттогава шаранът се счита за жертвена риба на трапезата в този ден. Поради това и празникът понякога е наричан Рибен св. Никола.
Имен ден празнуват Никола, Николай, Никол, Николина, Николета.
На 6 декември шаранът не е просто гозба, а ритуал - своеобразно жертвоприношение към светеца, благодарност за закрилата в премеждия, надежда за добруване и радост, молитва за здраве и берекет. На масата се поставят и различни обредни хлябове и много постни ястия. Трапезата не се вдига цял ден и до късно през нощта е на разположение на домакини и гости. Костите на шарана се изгарят, закопават се в земята или се хвърлят в реката.
Шаранът се приготвя в тесто, пълнен с ориз, ядки и стафиди - това ястие се нарича "рибник". Също може да се приготви и печен шаран.
Никулденската риба трябва задължително да бъде прясно уловена и с люспи. Първата хваната риба на този ден се изяжда от рибарите, печена на самия бряг.