За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.
Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си. Вход | Регистрация
Станимир Милчев Николов Пингвина
Рейтинг: 225 ВеселоТретата снимка!
Кой уби Горуня?Сбръчканите картофи ще им ги оставя.
NIKE
Рейтинг: 442 ВеселоС такива статии трябва да започва деня.
karabastun
Рейтинг: 1178 ВеселотОЛУМБИчКИТЕ ИМ ИЗГЛЕЖДАТ ЗЛЕ...
[email protected]Харвард
Рейтинг: 160 НеутралноЧуросите не са толумбички, а пържено тесто. Нещо като мекички. Когато се говори в един глас, но алангро, куролацията не куролира добре в екваторията...
ofe29523420
Рейтинг: 225 НеутралноКакво е краб?
De Michelis
Рейтинг: 8 НеутралноДо коментар [#5] от "ofe29523420":
рак
gozambo
Рейтинг: 761 НеутралноЛуди сме по испанската кухня. Аз самият правя прекрасна паея от морски дарове. Прошутото им е по-добро от италианското.
sin mi
Рейтинг: 755 НеутралноИберийската храна ми е любимата в Европа !
Най обикновното ястие да ти приготвят , Пимиентос де Падрон , си облзиваш пръстите ! Хамон, сирене , вино , пиперки , стек , морски игли , бейби калмари ....всичко е вкусно !
За сравнение , в Италия всичко ми приличаше на някаква помия с тесто , и на вид и на вкус !
sin mi
Рейтинг: 755 НеутралноИталианците са калпазани , които разбират само от мода !
.......което в последно време също е доста спорно , като се вземе под внимание че от тях тръгна тая тъпотия с голите глезени , възпалител на ахилесови сухожилия !
Ivan_
Рейтинг: 442 НеутралноДо коментар [#7] от "gozambo":
Модератора е неадекватен!Ако не греша на български е паеля.
Пробвай да сложиш и друго месо освен морските дарове.
Надявам се си открил количеството шафран необходимо за вашия вкус.
Оставяш ли я да "отлежи" половин час преди сервиране?
Надежда
Рейтинг: 1575 НеутралноТова на снимката изглежда катастрофално.
Незнайко
Рейтинг: 2963 НеутралноДо коментар [#10] от "Ivan_":
"Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. БотевДвойно L в испанския се произнася като нашето "Й".
Paella - паейа - паея.
Mallorca - Майорка.
Ivan_
Рейтинг: 442 НеутралноДенвник,
Модератора е неадекватен!тортия де пататас (картофена торта), не е торта, така написано предполагам, че незапознатите читатели ще го помислят за тората от/с картофи.
Това си е ястия с картофи яйца и лук, бих казал, че прилича на омлет.
Ivan_
Рейтинг: 442 ЛюбопитноДо коментар [#12] от "Незнайко в Слънчевия град":
Модератора е неадекватен!То във испанския ясно как се произнася, на български не е ли паеля?
Ivan_
Рейтинг: 442 ЛюбопитноДо коментар [#12] от "Незнайко в Слънчевия град":
Модератора е неадекватен!Като пуснеш търсене във интернет, навсякъде го посочват като паеля, това е наложеното.
sin mi
Рейтинг: 755 НеутралноНаправо си е омлет с картофи , знам го от чистокръвна Каталунка с беден английски
:)
мацката беше направила едно огромно количество от ястието , тогава още ядях картофи .......
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
Петър Петров
Рейтинг: 707 НеутралноДо коментар [#15] от "Ivan_":
Горд българин с три години стаж в Испания .Вече в България и занимаващ се с крипто валути .А испанците какво мислят за това.Както ти казаха - паейя .Па ти продължавай да си пускаш в гугъл.
Petleshev
Рейтинг: 3002 НеутралноДо коментар [#10] от "Ivan_":
Пътят на праведния е заобиколен от всички страни с несправедливостта от егоизма и тиранията на злите хора. Блажен е онзи, който в името на милосърдието и добрата воля, води слабия през долината на мрака ...Абе...! Оставете го тоя прехвален, прегорял ориз...! В Испания има, къде-къде по-хубави неща за ядене...! :)))
Незнайко
Рейтинг: 2963 ВеселоДо коментар [#14] от "Ivan_":
"Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. БотевКолкото гръцката дума "полилей", на Български е "полюлей", колкото "бомбардировка" е "бомбандировка", а "бомба" е "бонба", толкова и испанската дума "паейа-паея", е "паеля".
Но нали у нас приемаме посредствеността за норма, а точността се счита за психическо отклонение (Свестните у нас считат за луди...), та така...
Да приемем, че има дублетна форма.
Това, дето си го пържиш у вас, е паеля.
Това, дето го похапваш в Барселона, край морето, е паея.
ОК?
Average Person
Рейтинг: 2703 НеутралноДо коментар [#4] от "Джигара":
☠ This is worse than Mordor. ☠ Much worse in a way. It comes home to you... and because it is home, and you remember it before it was all ruined.демек тулумбички без сироп
Тони Димитров
Рейтинг: 71 НеутралноДо коментар [#3] от "karabastun":
Разкошни са ,наистина са като мекички, но са тулумбички без сироп. Плюс горещ шоколад или кафе кон лече е много приятна но калорична закуска.
Особено в "Кафе Централ" в Малага........
'ΕΡΕΒΟΣ
Рейтинг: 1388 НеутралноДо коментар [#7] от "gozambo":
Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !''Прошутото им е по-добро от италианското''.
Вярно ! ++
Много по-добро !
Петър Петров
Рейтинг: 707 НеутралноДо коментар [#22] от "wpo34378687":
Горд българин с три години стаж в Испания .Вече в България и занимаващ се с крипто валути .Ако не е кафе Централ в Малага кво ще стане.Да не мислиш че ги произвеждат там.
sturmgewehr
Рейтинг: 8 НеутралноДо коментар [#20] от "Незнайко в Слънчевия град":
Ясно е как се произнася.Колегата вероятно има предвид вече наложената норма в българския.Все пак пишем Вашингтон,Марк Твен,Севиля и т.н.В противен случай трябва да изписваме Баленсиа,Баядолид и Абана.
Valeri Ivanov
Рейтинг: 714 Любопитно"...който ще сготви бакалао, приготвено на ниска температура, моркови на жар, шафраново алиоли, въздух от магданоз и лимонена трева. "
==========================================================
"...въздух от магданоз "
?!???? Какво е това?
citoyen
Рейтинг: 707 НеутралноУдобен повод да се оплюе италианската кухня. Бях се приготвил да кажа добри думи за испанската/каталунската но при тази помия, която се излива върху италиянската си помислих откъде изведнъж се пръкнаха такива "кухненски експерти"? И двете си имат своите достойнства с тази разлика, че в Италия нещата започват от древен Рим, където се слага начало на нейното систематизиране и където в последствие се появяват и първите готварски книги и записи, от които много неша взаимства френската кухня.
Суджук Герберите
Рейтинг: 652 НеутралноОт 10 години живея в Испания и не съм ял паея нито веднъж. Паеята е народно ядене, като се чудиш кво да ядеш отваряш хладилника взимаш остатъци от това онова и ги забъркваш с ориза - те така е произлязла паеята. Нищо особено.
Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!От друга страна испанската кухня наистина предлага шедиоври, понякога прости за приготвяне, по някога не толкова.
Личните ми фаворити са:
- цял калмар на жар, като калмара се набучва на пръчка и тя се забива близо до жарта, не се поставя директно отгоре
- пържени бокерони ал лимон, обаче изчистени (бокерона е вид аншоа, бяло аншоа)
- телешка опашка
- секрето иберико на дървена скара. Също и преса иберико
- иберийски хамон и чоризо. Когато не ми се дават пари за "де бейота" си купувам "де себо"
- салморехо (с настъргано яйце и парченца хамон)
- риба галинета на планча (за мен е най-вкусната риба ever)
- бира зелена Аламбра
- качопо, ако пътувам до северна испания
И още много много други :)
Terminator
Рейтинг: 225 ВеселоГнус!
всеки ден, когато си с мен обикаляме витрини на какво да се спрем нищо не е наред а мерцедес чувам пак някой хвали се купил си днес а ний се потим, на крак стоим с теб приятелю мой и се чудим кой е враг, кой е свой?qqa38518955
Рейтинг: 225 НеутралноДо коментар [#8] от "stenlyaka":
В Италия винаги са признавали ,че испанския хамон е еталона за този продикт.Във всичко останало италианците са по-добри,на светлинни години напред ,жалко ,че десетките им регионални ястия са толкова непознати.Изисканост,простота на приготвяне,отлични за здравето продукти.
qqa38518955
Рейтинг: 225 НеутралноДо коментар [#8] от "stenlyaka":
италианската кухня е безкрайна като вселената
тулса
Рейтинг: 2113 НеутралноДо коментар [#20] от "Незнайко в Слънчевия град":точността се счита за психическо отклонение
"The glory of God is intelligence">>> Прекалената точност се нарича педантизъм и в крайните си форми наистина се смята за леко абнормна.:) Трябва да реформираме явно установения правопис на някои чужди думи в българския. Пиши така, както се произнася думата в съответния чужд език.
Испанският език е цвете пред английския, където си е зор да разбереш как се произнасят някои думи..На времето Алфонсо Мъдрия и неговите придворни учени са си свършили добре работата и сега няма трудности с произнасянето на непознати думи. Пише Shakespeare, четеш ..Шакеспеаре.:)
penetrating
Рейтинг: 5672 ВеселоВсе любими храни :)
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertНе съм пробвал само рaparajote :)
Роси
Рейтинг: 5672 НеутралноДо коментар [#4] от "Джигара":
Тулумбичките са същото, само че сиропирани.
Ivan_
Рейтинг: 442 ВеселоДо коментар [#20] от "Незнайко в Слънчевия град":
Модератора е неадекватен!И у нас е паея, аз живея в Андалусия, но с българите ще го говорим паеля:)
Съгласен съм, че е дублетна форма.
Само да чуеш Навигация за автомобил как ги реди испанските имена, ще ти стане лошо:)
Ivan_
Рейтинг: 442 ВеселоДо коментар [#28] от "Суджук Герберите":
Модератора е неадекватен!Не си ял, пък нищо особенно:)
Аз пък редовно ям и то на различни места и мога да ти кажа, че има сериозни разлики във вкуса в зависимост от готвача.
Най-добрата, която сме яли е веднъж годишно от курсовете по испански на съпругата ми си правят събиране до езерото. Освен курсове по испански за чужденци, същият учител води и групи за баби и дядовци испанци, които ги учи да четат и пишат, защото са неграмотни.
Та една от тези баби прави най-добрата паеля, която съм ял, в ресторанти и подобни просто са много назад от тази на бабата...
sin mi
Рейтинг: 755 НеутралноВъзможно е ! Аз споделих собствен опит !
Освен това не пипвам въглехидрати та 1 седмица в Италия изкарах на синьо сирене , масло и шунка .
Това , което се предлагаше по ресторантите за мен е боклук , съжалявам !
idiva
Рейтинг: 707 НеутралноНямам любимо ястие в Испания. Паеля ям служебно само, доколкото знам само във Валенсия може да се нарича така, другаде е ароз = ориз, доброволно няма да си я поръчам, а да я сготвя не се и опитвам. Казвали са ми, че традиционно мъжете я готвят в неделя, има много варианти - с пиле, риби, раци, заешко, охлюви. Чуросите са мазнички, хамонът не е лош, но не съм по месото. Обичам тапас, разнообразни са. Много вкусна тортиля ядох само веднъж , всеки път ме изумяват сандвичите с тортиля - хляб с парче от този омлет с картофи. Вкусни в Испания са рибите, много са разнообразни, съгласна съм с коментара за бокероните, маслините, зехтинът и вината.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.