Национални особености на испанската кухня

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (39)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Станимир Милчев Николов  Пингвина
    Станимир Милчев Николов Пингвина
    Рейтинг: 225 Весело

    Третата снимка!

    Сбръчканите картофи ще им ги оставя.

    Кой уби Горуня?
  2. 2 Профил на NIKE
    NIKE
    Рейтинг: 442 Весело

    С такива статии трябва да започва деня.

  3. 3 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 1178 Весело

    тОЛУМБИчКИТЕ ИМ ИЗГЛЕЖДАТ ЗЛЕ...

    [email protected]
  4. 4 Профил на Харвард
    Харвард
    Рейтинг: 160 Неутрално

    тОЛУМБИчКИТЕ ИМ ИЗГЛЕЖДАТ ЗЛЕ...
    —цитат от коментар 3 на karabastun


    Чуросите не са толумбички, а пържено тесто. Нещо като мекички.

    Когато се говори в един глас, но алангро, куролацията не куролира добре в екваторията...
  5. 5 Профил на ofe29523420
    ofe29523420
    Рейтинг: 225 Неутрално

    Какво е краб?

  6. 6 Профил на De Michelis
    De Michelis
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#5] от "ofe29523420":

    рак

  7. 7 Профил на gozambo
    gozambo
    Рейтинг: 761 Неутрално

    Луди сме по испанската кухня. Аз самият правя прекрасна паея от морски дарове. Прошутото им е по-добро от италианското.

  8. 8 Профил на sin mi
    sin mi
    Рейтинг: 755 Неутрално

    Иберийската храна ми е любимата в Европа !
    Най обикновното ястие да ти приготвят , Пимиентос де Падрон , си облзиваш пръстите ! Хамон, сирене , вино , пиперки , стек , морски игли , бейби калмари ....всичко е вкусно !
    За сравнение , в Италия всичко ми приличаше на някаква помия с тесто , и на вид и на вкус !

  9. 9 Профил на sin mi
    sin mi
    Рейтинг: 755 Неутрално

    Луди сме по испанската кухня. Аз самият правя прекрасна паея от морски дарове. Прошутото им е по-добро от италианското.
    —цитат от коментар 7 на gozambo


    Италианците са калпазани , които разбират само от мода !
    .......което в последно време също е доста спорно , като се вземе под внимание че от тях тръгна тая тъпотия с голите глезени , възпалител на ахилесови сухожилия !

  10. 10 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 442 Неутрално

    До коментар [#7] от "gozambo":

    Ако не греша на български е паеля.
    Пробвай да сложиш и друго месо освен морските дарове.
    Надявам се си открил количеството шафран необходимо за вашия вкус.
    Оставяш ли я да "отлежи" половин час преди сервиране?

    Модератора е неадекватен!
  11. 11 Профил на Надежда
    Надежда
    Рейтинг: 1575 Неутрално

    Това на снимката изглежда катастрофално.

  12. 12 Профил на Незнайко
    Незнайко
    Рейтинг: 2963 Неутрално

    До коментар [#10] от "Ivan_":

    Двойно L в испанския се произнася като нашето "Й".
    Paella - паейа - паея.
    Mallorca - Майорка.

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  13. 13 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 442 Неутрално

    Денвник,

    тортия де пататас (картофена торта), не е торта, така написано предполагам, че незапознатите читатели ще го помислят за тората от/с картофи.
    Това си е ястия с картофи яйца и лук, бих казал, че прилича на омлет.

    Модератора е неадекватен!
  14. 14 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 442 Любопитно

    До коментар [#12] от "Незнайко в Слънчевия град":

    То във испанския ясно как се произнася, на български не е ли паеля?

    Модератора е неадекватен!
  15. 15 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 442 Любопитно

    До коментар [#12] от "Незнайко в Слънчевия град":

    Като пуснеш търсене във интернет, навсякъде го посочват като паеля, това е наложеното.

    Модератора е неадекватен!
  16. 16 Профил на sin mi
    sin mi
    Рейтинг: 755 Неутрално

    Денвник,тортия де пататас (картофена торта), не е торта, така написано предполагам, че незапознатите читатели ще го помислят за тората от/с картофи.Това си е ястия с картофи яйца и лук, бих казал, че прилича на омлет.
    —цитат от коментар 13 на Ivan_


    Направо си е омлет с картофи , знам го от чистокръвна Каталунка с беден английски
    :)
    мацката беше направила едно огромно количество от ястието , тогава още ядях картофи .......

  17. 17
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  18. 18 Профил на Петър Петров
    Петър Петров
    Рейтинг: 707 Неутрално

    До коментар [#15] от "Ivan_":

    А испанците какво мислят за това.Както ти казаха - паейя .Па ти продължавай да си пускаш в гугъл.

    Горд българин с три години стаж в Испания .Вече в България и занимаващ се с крипто валути .
  19. 19 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3002 Неутрално

    До коментар [#10] от "Ivan_":

    Абе...! Оставете го тоя прехвален, прегорял ориз...! В Испания има, къде-къде по-хубави неща за ядене...! :)))

    Пътят на праведния е заобиколен от всички страни с несправедливостта от егоизма и тиранията на злите хора. Блажен е онзи, който в името на милосърдието и добрата воля, води слабия през долината на мрака ...
  20. 20 Профил на Незнайко
    Незнайко
    Рейтинг: 2963 Весело

    До коментар [#14] от "Ivan_":

    Колкото гръцката дума "полилей", на Български е "полюлей", колкото "бомбардировка" е "бомбандировка", а "бомба" е "бонба", толкова и испанската дума "паейа-паея", е "паеля".
    Но нали у нас приемаме посредствеността за норма, а точността се счита за психическо отклонение (Свестните у нас считат за луди...), та така...
    Да приемем, че има дублетна форма.
    Това, дето си го пържиш у вас, е паеля.
    Това, дето го похапваш в Барселона, край морето, е паея.
    ОК?

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  21. 21 Профил на Average Person
    Average Person
    Рейтинг: 2703 Неутрално

    До коментар [#4] от "Джигара":

    демек тулумбички без сироп

    ☠ This is worse than Mordor. ☠ Much worse in a way. It comes home to you... and because it is home, and you remember it before it was all ruined.
  22. 22 Профил на Тони Димитров
    Тони Димитров
    Рейтинг: 71 Неутрално

    До коментар [#3] от "karabastun":

    Разкошни са ,наистина са като мекички, но са тулумбички без сироп. Плюс горещ шоколад или кафе кон лече е много приятна но калорична закуска.
    Особено в "Кафе Централ" в Малага........

  23. 23 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 1388 Неутрално

    До коментар [#7] от "gozambo":
    ''Прошутото им е по-добро от италианското''.

    Вярно ! ++
    Много по-добро !

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  24. 24 Профил на Петър Петров
    Петър Петров
    Рейтинг: 707 Неутрално

    До коментар [#22] от "wpo34378687":

    Ако не е кафе Централ в Малага кво ще стане.Да не мислиш че ги произвеждат там.

    Горд българин с три години стаж в Испания .Вече в България и занимаващ се с крипто валути .
  25. 25 Профил на sturmgewehr
    sturmgewehr
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#20] от "Незнайко в Слънчевия град":

    Ясно е как се произнася.Колегата вероятно има предвид вече наложената норма в българския.Все пак пишем Вашингтон,Марк Твен,Севиля и т.н.В противен случай трябва да изписваме Баленсиа,Баядолид и Абана.

  26. 26 Профил на Valeri Ivanov
    Valeri Ivanov
    Рейтинг: 714 Любопитно

    "...който ще сготви бакалао, приготвено на ниска температура, моркови на жар, шафраново алиоли, въздух от магданоз и лимонена трева. "
    ==========================================================
    "...въздух от магданоз "
    ?!???? Какво е това?

  27. 27 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 707 Неутрално

    Удобен повод да се оплюе италианската кухня. Бях се приготвил да кажа добри думи за испанската/каталунската но при тази помия, която се излива върху италиянската си помислих откъде изведнъж се пръкнаха такива "кухненски експерти"? И двете си имат своите достойнства с тази разлика, че в Италия нещата започват от древен Рим, където се слага начало на нейното систематизиране и където в последствие се появяват и първите готварски книги и записи, от които много неша взаимства френската кухня.

  28. 28 Профил на Суджук Герберите
    Суджук Герберите
    Рейтинг: 652 Неутрално

    От 10 години живея в Испания и не съм ял паея нито веднъж. Паеята е народно ядене, като се чудиш кво да ядеш отваряш хладилника взимаш остатъци от това онова и ги забъркваш с ориза - те така е произлязла паеята. Нищо особено.
    От друга страна испанската кухня наистина предлага шедиоври, понякога прости за приготвяне, по някога не толкова.
    Личните ми фаворити са:
    - цял калмар на жар, като калмара се набучва на пръчка и тя се забива близо до жарта, не се поставя директно отгоре
    - пържени бокерони ал лимон, обаче изчистени (бокерона е вид аншоа, бяло аншоа)
    - телешка опашка
    - секрето иберико на дървена скара. Също и преса иберико
    - иберийски хамон и чоризо. Когато не ми се дават пари за "де бейота" си купувам "де себо"
    - салморехо (с настъргано яйце и парченца хамон)
    - риба галинета на планча (за мен е най-вкусната риба ever)
    - бира зелена Аламбра
    - качопо, ако пътувам до северна испания

    И още много много други :)

    Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
  29. 29 Профил на Terminator
    Terminator
    Рейтинг: 225 Весело

    Гнус!

    всеки ден, когато си с мен обикаляме витрини на какво да се спрем нищо не е наред а мерцедес чувам пак някой хвали се купил си днес а ний се потим, на крак стоим с теб приятелю мой и се чудим кой е враг, кой е свой?
  30. 30 Профил на qqa38518955
    qqa38518955
    Рейтинг: 225 Неутрално

    До коментар [#8] от "stenlyaka":

    В Италия винаги са признавали ,че испанския хамон е еталона за този продикт.Във всичко останало италианците са по-добри,на светлинни години напред ,жалко ,че десетките им регионални ястия са толкова непознати.Изисканост,простота на приготвяне,отлични за здравето продукти.

  31. 31 Профил на qqa38518955
    qqa38518955
    Рейтинг: 225 Неутрално

    До коментар [#8] от "stenlyaka":

    италианската кухня е безкрайна като вселената

  32. 32 Профил на тулса
    тулса
    Рейтинг: 2113 Неутрално

    До коментар [#20] от "Незнайко в Слънчевия град":точността се счита за психическо отклонение
    >>> Прекалената точност се нарича педантизъм и в крайните си форми наистина се смята за леко абнормна.:) Трябва да реформираме явно установения правопис на някои чужди думи в българския. Пиши така, както се произнася думата в съответния чужд език.
    Испанският език е цвете пред английския, където си е зор да разбереш как се произнасят някои думи..На времето Алфонсо Мъдрия и неговите придворни учени са си свършили добре работата и сега няма трудности с произнасянето на непознати думи. Пише Shakespeare, четеш ..Шакеспеаре.:)

    "The glory of God is intelligence"
  33. 33 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5672 Весело

    Все любими храни :)
    Не съм пробвал само рaparajote :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  34. 34 Профил на Роси СУПЕР
    Роси
    Рейтинг: 5672 Неутрално

    До коментар [#4] от "Джигара":

    Тулумбичките са същото, само че сиропирани.

  35. 35 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 442 Весело

    До коментар [#20] от "Незнайко в Слънчевия град":

    И у нас е паея, аз живея в Андалусия, но с българите ще го говорим паеля:)

    Съгласен съм, че е дублетна форма.

    Само да чуеш Навигация за автомобил как ги реди испанските имена, ще ти стане лошо:)

    Модератора е неадекватен!
  36. 36 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 442 Весело

    До коментар [#28] от "Суджук Герберите":

    Не си ял, пък нищо особенно:)

    Аз пък редовно ям и то на различни места и мога да ти кажа, че има сериозни разлики във вкуса в зависимост от готвача.
    Най-добрата, която сме яли е веднъж годишно от курсовете по испански на съпругата ми си правят събиране до езерото. Освен курсове по испански за чужденци, същият учител води и групи за баби и дядовци испанци, които ги учи да четат и пишат, защото са неграмотни.
    Та една от тези баби прави най-добрата паеля, която съм ял, в ресторанти и подобни просто са много назад от тази на бабата...

    Модератора е неадекватен!
  37. 37 Профил на sin mi
    sin mi
    Рейтинг: 755 Неутрално

    До коментар [#8] от "stenlyaka":италианската кухня е безкрайна като вселената
    —цитат от коментар 31 на qqa38518955


    Възможно е ! Аз споделих собствен опит !
    Освен това не пипвам въглехидрати та 1 седмица в Италия изкарах на синьо сирене , масло и шунка .
    Това , което се предлагаше по ресторантите за мен е боклук , съжалявам !

  38. 38 Профил на idiva
    idiva
    Рейтинг: 707 Неутрално

    Нямам любимо ястие в Испания. Паеля ям служебно само, доколкото знам само във Валенсия може да се нарича така, другаде е ароз = ориз, доброволно няма да си я поръчам, а да я сготвя не се и опитвам. Казвали са ми, че традиционно мъжете я готвят в неделя, има много варианти - с пиле, риби, раци, заешко, охлюви. Чуросите са мазнички, хамонът не е лош, но не съм по месото. Обичам тапас, разнообразни са. Много вкусна тортиля ядох само веднъж , всеки път ме изумяват сандвичите с тортиля - хляб с парче от този омлет с картофи. Вкусни в Испания са рибите, много са разнообразни, съгласна съм с коментара за бокероните, маслините, зехтинът и вината.

  39. 39
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.





За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
Loading…
Loading the web debug toolbar…
Attempt #